И няма лед, и няма сняг…

И няма лед, и няма сняг…

https://fakty.com.ua/wp-content/uploads/2016/08/28/1472391774_20160512185824n.jpg

Зима е. И макар ние да не живеем в Сибир съвсем не са редки дните, когато ни идват на гости сняг и виелици. Общинските власти и пътните служби тогава трудно се справят с дебелата снежна покривка, която се образува, с поледиците. Автомобили се влачат, катастрофите се увеличават, пешеходци ругаят, а спешните отделения на болниците започват са пълнят с хора, с най-различни травми.
Но всеки проблем има решение, когато с него се заемат щури глави. Като тези от израелската компания SAN Hitech. Те предложиха не общинските служби, а асфалта сам да се чисти от снега и леда, ни информира сайта ECN. Забравяме за снегорините, за смески, които да се разхвърлят по улици и пътища, и да увреждат не само тях, но и много други невинни божи създания.
Какво са се сетили израелците? Те предлагат на пътищата, които сега се изграждат, да се поставят специални решетки, с втъкана в тях електроника, датчици и сензори. А впоследствие, когато падне сняг или има вероятност от вледенявания, датчиците дават команда металическата решетка да се нагрее. За това са и необходими не повече от 15 минути.

Креативните израелци са помислили и за улиците и пътищата със стари покрития. Те са създали специална машина, която прорязва в тях канавки и поставя там автоматично елементи на системата за нагряване. Все едно гравира пътя – прорязва
необходимите рисунки, вмъква в тях, каквото е нужно и така той става защитен от сняг и лед.
Умната система, наречена Snowless, е свързана с диспечерски центрове. От нея те получават допълнителна и полезна за тях информация – за метереологичната обстановка, натоварването на електромрежата, трафика и др.
А това, че идеята им е отлична, показа проверката и в температури до минус 50 градуса в далечна Канада. Решетките на SAN Hitech там са били поставени на няколко второстепенни пътища, паркинги, подземни преходи, на спортни площадки. Особено ефективна системата се оказва за мостове и отклонения от пътища, където при поледица стават най-вече аварии. Но тя ще е необходима и за летища, паркинги, натоварени булеварди и пр.

https://mtdata.ru/u23/photo2B77/20366256860-0/original.jpg

Фирмата SAN вече получи финансова подкрепа от Евросъюза за своята разработка на високотехнологични отоплителни решетки. Тя обещава след две години нейния Snowless да се появи на пазара.
Системата, създадена от SAN, е напълно автономна и не се нуждае от намеса на човека. Тя следи за промяната на времето и сама преценява момента, в който да започне нагряването на асфалта. И няма сняг, няма лед – пътя е чист, сух и безопасен за разходки и пътувания.