И от него зависи, колко дълго ще живеем

И от него зависи, колко дълго ще живеем

 

 

Ние, българите, си знаем: полезно е да си хапваме фасул. И колкото по-често бобените зърна са на трапезата ни, толкова по-добре е за организма ни.
А след като похарчиха сума ти пари и изследователи от различни страни стигнаха до нашите разбирания. Сега много от тях изумени откриват, че точно тази простичка храна, се отразява превъзходно на здравето ни. При това въздействието на фасула на организма ни, е в много посоки:
– благодарение на съдържащото се желязо в него той способства за формиране на еритроцити (важна част от формените елементи на кръвта), улеснява постъпването на кислород до клетките на организма ни и повишава имунитета ни;
– влияе много добре на сърцето ни, като снижава “вредния”холестерол;
– предпазва ни от ревматизъм и стомашни разстройства;
– съдържа аминокиселината аргинин, която притежава и психотропни ефекти – способства за подобряване на настроението ни, активността и половата ни функция;
– аргинина във фасула влияе също и върху съдържанието на захарта в кръвта, като я намалява, подобрява обмяната на веществата и така ни предпазва от диабет;


– има диуретично свойство и затова помага при болести на бъбреците;
– притежава противомикробен потенциал;
– спира процеса на затлъстяване – когато го похапваме чувството ни за насита се увеличава с една трета;
– снабдява ни с много витамини от групите А, В, С и РР;
– съдържа и голямо количество от витамин Е – антиоксидант, който пази от болести сърцето и съдовете ни;
– комбинацията на витамините Е, А и С в него подобрява зрението ни;
– дава ни още и минералите Ca, Fe, K, Cu, Zn, S;
– включва в себе си белтъчини, които много добре се усвояват от организма ни, а по хранителна ценност те превъзхождат повечето от белтъчините в рибата и месото;
– съдържа много ценни микроелементи;
– благодарение на високото съдържание на калий, се включва в диетичното хранене при атеросклероза и проблеми със сърдечната дейност;
– неговите ценни вещества отлично се усвояват от организма ни.


Фасулът е на първо място сред десетте продукта, от които зависи, колко дълъг ще е живота ни (другите са плодове, червено зеле, гъби, билки, ленено семе, орехи, царевица, чай и цели зърна).
Оказва се, че простичкия и достъпен за всички ни боб, е истински вълшебник – той е един от най-полезните продукти за здравето ни! И съвсем не заслужава подигравателните думи, които отправяме понякога към него. Още повече пък да го сравняваме с некой глупак.
Един велик творец като Леонардо да Винчи е казал, че простотата е най-висшата форма на изтънченост. Доказателство за това е и боба – простичък, но изключително полезен продукт на майката Природа.
Искаме ли да сме здрави и дълго да живеем, него редовно трябва да слагаме на трапезата си.