И ще се чудим, как сме живели, когато тях ги е нямало

И ще се чудим, как сме живели, когато тях ги е нямало

 

 

 

Международната изложба на битова електроника, робототехника и мобилни технологии (Consumer Electronics Show – CES) 2018 ще се открие след броени дни в Лас Вегас. За нея вече се подготвят и японски компании, за които знаем, че са сред лидерите в тази област.
Една от тях е Honda. Вече е известно, че на CES 2018 тя ще представи и 4 робота. Всички те са създадени за да помагат на хората във всекидневната им дейност.

И както подобава на една знаменита компания, тя не работи “на парче”, а следва своята визия за бъдещето на робототехниката и изкуствения интелект. Ето защо и новите и роботи са конструирани по концепцията 3E – упълномощаване, опит, съпричастност (от англ. Empower, Experience, Empathy).

The RoboCas concept, now called 3E-C18, at the 2017 Tokyo Motor Show
Те са в състояние да превозват товари и хора, да оптимизират работата в областта на търговията и обслужването.
Робот, във формата на лампа, е предназначен да бъде компаньон на човека – той е в в състояние да изразява емоции при общуването си с него и да е съпричастен към настроението му. Умен робот-хладилник  на колела ще дойде, където поискаме. Инвалидно кресло ще помага на хора с ограничени възможности. А за какво ще използваме напълно автономния квадроцикъл, който е снабден и с изкуствен интелект, ще ни подсказва само нашето въображение.

Honda's 3E robotics and AI concepts are due to appear in Las Vegas on January 8,...
Роботите на Honda ще са в състояние да зареждат светкавично акумулатори за електроавтомобили. Но те мигновено ще ни осигурят и електричество за дома ни, ако се случи някаква авария.
Роботите са нещата, които ни подарява четвъртата индустриална революция. И съвсем не е далеч деня, когато те ще са част от всекидневието ни. Така, както днес не можем без смартфона, утре ще се чудим как сме живели, когато около нас не са били роботите.
Защото те ще са добрите, послушни и неуморими наши помощници – по време на работа и във време на отдих.