Какви ги върши Дядо Коледа

Какви ги върши Дядо Коледа

 

 

 

Дядо Коледа, познат още като Санта Клаус и Дядо Мраз, е любимец на милиони хора на планетата. Не само малки, но и големи очакват да се случи чудото и дома им да го посети доста позакръгления, червендалест дядо. А после да разтвори големия си чувал и да почне най-хубавото – раздаването на подаръците…


Обичаме Дядо Коледа, защото той ни напомня за прекрасни мигове в живота ни – домашен уют, светлини върху красива елхичка, детски усмивки, отрупана с вкусотии трапеза. Той ни подсеща за иначе позабравени в забързаното ни всекидневие думички като доброта, спокойствие, обич, щастие… Не случайно в празничните дни витае особено вълшебство, към което е съпричастен и очарователния Дядо Коледа.


Затова е чудесно, че я има тази коледна приказка. А иначе Дядо Коледа – такъв, какъвто го познаваме, е роден през далечната 1862 г. Тогава го рисува германския художник Томас Наст, който като дете емигрира със сестра си в САЩ. Седем десетилетия по-късно, за да изкара някой и друг долар, шведския художник Хадън Съндблъм го дорисува за небезизвестната корпорация Кока Кола.


Излиза, че добрия старец днес би трябвало да живее трети живот. И тъй като в коледните нощи стават чудеса, това би могло и да се случи.
Но при едно условие: ако Дядо Коледа си прекарваше денонощията другояче, а не така, както ние ги знаем. Защото с начина си на живот червендалестия симпатяга ни показва, какво да правим, за да съкратим много бързо присъствието си в този прекрасен луд свят.

И ако целта ни е да съсипем здравето си, то трябва да се вглеждаме внимателно в нещата, които ги върши Дядо Коледа.
Не случайно наближат ли коледни празници изследователи от различни страни изразяват тревогата си за това, как живее този позастаряващ образ. Едни от първите, които повдигнаха въпроса бяха учени от Гьотеборгския университет в Швеция (основан е впрочем не вчера, а още през 1889 г.).

Те обърнаха внимание на наднорменото тегло на Дядо Коледа. А от яркочервения цвят на лицето му, направиха извода, че той най-вероятно ще получи инфаркт или инсулт. Здравето му е доста посъсипано, защото Дядо Коледа много обича да си похапва и пийва, без да се ограничава в нищо. В менюто му доминира твърде много месо на скара, наситени мазнини, всевъзможни сладкиши – все вредни храни.

А всичко това означава, че той има диабет, високо кръвно налягане, както и сериозни проблеми с холестерола. Натрупаното свръх тегло на неговата възраст реално го застрашава и с болестта на Алцхаймер.
Дядото прекалява с пиенето – него твърде често го черпят и той има навика да не отказва. По традиция в много страни на Санта Клаус се оставя бутилка бренди, за да успява в работата си.

Австралийски учени обърнаха внимание, че Дядо Коледа шофира в нетрезво състояние, а заради големия си корем не си слага предпазен колан, което е противно на правилата за безопасно шофиране. Животът му е твърде рисков и заради любовта му към екстремни дейности – като пързаляне по заснежени и заледени покриви, скокове през комини и пр.
Освен това той пуши с лула или цигари, а най-вероятно взема и дрога – употребява настойка от вълшебни наркотици от типа на ЛСД.


Проблемите със здравето му нарастват и заради свръх натовареността му около Коледа – той посещава над 150 милиона дома, за да занесе подаръци на над 760 милиона деца. Другояче казано – прави средно по около 900 посещения в секунда! Тези физически действия допълнително разрушават сърдечно-съдовата му система и организма му като цяло.


А иначе Дядо Коледа е очакван с нетърпение дори и от онези, които се съмняват в неговото съществуване. Ние го свързваме с мечтите си и с надеждите, че той ще ни помогне да ги сбъдваме в задаващата се Нова година. И в още много, много други години…
Това ще се случва, но при едно условие: ако не живеем живота си по начина, по който го прави добрия Дядо Коледа.