Какви ги върши Пепер

Какви ги върши Пепер

https://perta.ru/uploads/topics/preview/2018/01/23/186j3toyck.jpg

За повечето от нас роботите продължават да са в сферата на атрактивното и безкрайно далечното, за да си струва да се тревожим. За работните си места например – малцина хора допускат, че в рамките на трудовата им кариера биха се срещнали с тях. А истината е, че те препускат към нас с бързина, която не можем да си представим.
На сайта аз вече писах за роботите Пепер. Разказах, че когато през лятото на 2015 година в Япония стартираха продажбите им, то първата партида от 1000 броя бяха продадени точно за една минута!

Висок 120 сантиметра и тежащ 28 килограма, Пепер е въоръжен с всевъзможни уреди: две цветни HD-видеокамери и четири микрофона, сензори за докосване, лазерни датчици, жироскоп… С едно зареждане може да работи 12 часа. Движи се плавно, със скорост около 3 км/час, благодарение на 20-те си мотора. В състояние е да преодолява и препятствия с височина до 1,5 см.

Пепер може да върши много неща: да наблюдава за деца, да се грижи за възрастни и самотни хора, да следи за нас определени теми в интернет и да ни ги показва, да ни снима, да прави видеоклипове…
Способен е да се самообразова – за тази цел ползва облачни технологии. Свързан е със суперкомпютъра на IBM Watson и получава от него ценна информация за потребителите.

Всичко това го прави много полезен за бизнеса. И роботи Пепер вече се трудят в банки, финансови и застрахователни компании, търговски центрове, изложби, летища, железопътни гари, кораби, болници, ресторанти, в сферата на туризма… Те вече са направили излишни хиляди служители – изпратили са ги на трудовата борса.
Пепер е в състояние да разпознава човешката реч, интонация, мимика, жестове. Той умее да разчита емоционалното състояние на човека – на радост, тъга, страх, тревожност, гняв…

Реагира адекватно на човешкото настроение: способен е на съпричастност, умее да съчувства, емпатичен е. А това е нещо, което е непознато за немалко живи хора…
С Пепер може да се води разговор на различни теми, дори и на такива като любовта. В неговата памет има няколко хиляди думи, към които непрекъснато се допълват нови. В състояние е да даде съвет, ако му бъде поискан.

Като се съобразиха с тези негови възможности в Япония решиха да приобщят Пепер към погребалната индустрия. Компанията Nissei Eco, която е в погребалния бизнес от 2000-та година, предложи робот Пепер да води будистки погребални церемонии. Тя организира специална кампания за спечелване на общественото мнение за това. В публичното пространство се появяват много послания, най-вече ориентирани към клиенти, които нямат нищо против робот да чете мантри, да удря гонг и да произнася сутри вместо свещеник.


А най-силният аргумент за потребителите в полза на робота-свещеник е, че неговите услуги за погребение са едва 450 долара. Това е близо шест пъти по-евтино, отколкото да се наеме жив свещеник.
Появата на робота-свещеник вече създава проблеми за неговите живи будистки колеги. Те сега печелят много по-малко в сравнение с близкото минало, а и търсенията на услугите им стремително намаляват.


Изводът за нас е, че няма да е зле да имаме едно наум. И да мислим къде другаде бихме могли да се реализираме с това, което знаем и можем.
Защото възможността Пепер и неговите още по-съвършенни братовчеди, които вече излизат от лабораториите и влизат в халетата за производство да ни станат конкуренти в работата, става все по-вероятна…