Какво да правим днес, за да са щастливи децата ни утре

Какво да правим днес, за да са щастливи децата ни утре

Едва ли ще намери човек, който да не се интересува от бъдещето на децата си. Нас ни вълнува, как ще са те утре: здрави или болнави, богати или бедни, спокойни или стресирани… Искаме те да бъдат по-успешни от нас, да са радостни и щастливи.
Но много от нас най-вече ни вълнува въпроса: какво да правим днес, за да са добре децата ни утре? Ние се досещаме, че няма как да променим миналото – историята не ни е подвластва. Но в нашите възможности е да изградим днес фундамента, на който ще се появи и мечтаната сграда на бъдещето.
За съжаление, тайните на тази “архитектура” на утрешния ден на децата ни, не се изучават задълбочено в образователната система. А най-големият парадокс е, че доколкото подобни курсове все пак се срещат, те често се водят от хора, децата на които не са сред успелите в живота.
Затова е добре да четем за биографията на личности, които са се превърнали в световни лидери. Те някога също са били деца, но техните родители са прилагали във всекидневното им възпитание практики, които са им позволили да се формират като бъдещи звезди.
Името на мултимилиардера Марк Елиът Зъкърбърг е познато навсякъде на планетата, докъдето достига Фейсбук – социалната мрежа, на която той е основател, главен изпълнителен директор и президент. Сътвореното от Марк дава основание на списание Vanity Fair да го провъзгласи за номер едно в списъка на 100-те най-влиятелни хора на информационната епоха.
Ако се интересуваме от това, как да направим от детето си успешен и влиятелен човек в бъдеще, то няма да е зле да се обърнем към родителите на Марк. В семейството им той е четвърто дете – освен него те имат още Ранди, Дона и Ариел. Майка му Карън е лицензиран психиатър, а баща му Едуард е зъболекар. Той споделя своето виждане, как да направим от детето си успешен човек и да му осигурим блестящо бъдеще.

Работете за себе си
Едуард се труди като практикуващ стоматолог в град Добс Фери, щата Ню Йорк, а в ролята на негов личен секретар е съпругата му. Марк е растял и е наблюдавал, как родителите му са печелели, без да излизат от дома си, защото са прилагали най-съвремените технологии за онова време. Това впрочем е позволило на момчето и на сестрите му да се запознаят с компютъра от най-ранна възраст. Оттук се е появил и интереса на Марк към информационните технологии.

Осигурете на децата си финансова стабилност
Едуард е уверен: шансовете за това детето с готовност да поема разумен риск, без което е невъзможен успешния бизнес са повече, ако то расте във финансово осигурено семейство. Самият той много се е интересувал от компютри, но е предпочел високо платената и престижна професия на зъболекаря. През 1975 година той избира да учи стоматология в Нюйоркския университет.

Откривайте и поощрявайте интересите на децата си
Едуард е убеден, че родителите не трябва да натрапват на детето своето мнение и да не се опитват да насочват живота му към конкретно направление. Вместо това те трябва да опознаят неговите силни страни, да подкрепят и развиват неговите увлечения.
Едуард веднъж забелязъл, че на Марк му е скучно да си прави домашното за училище. Затова дал на сина си обучаващ диск за един от компютрите в офиса му. И му разрешил да измайстори примитивна програма за мигновени съобщения, която да позволи хората от различни кътчета на офиса и дома, да си общуват един с друг чрез компютър. На шега тази програма нарекли в семейството ZuckNet.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 11051881_10102077887079431_2868771358883297961_n.jpg

Нека детето знае, че се гордеете с него
Таткото на Марк разказва, че сина му е бил добър студент и е притежавал определени способности в математиката и точните науки, но не е обичал да се хвали с постиженията си. Едуард обаче не е криел от него радостта си, че Марк успешно се развива – той му е показвал, че се гордее с него.

Трябва да има ясни и точни граници
Едуард не вижда смисъл във физическото наказание на детето. И той не го е прилагал, ако Марк е извършил някоя пакост. Но винаги му е показвал ясно, че определено поведение е недопустимо. Децата са си деца, а родителите трябва да помнят, че носят отговорност за тях.

Трябва да имат време и за игри
Едуард е поощрявал Марк и сестрите му да си играят. Самият той е бил увлечен гмуркач и е имал 800-литров аквариум с риби в офиса си. Убеден е, че децата трябва всестранно да се развиват. Не са необходими крайности във възпитанието – те трябва да си вършат задълженията, но и да имат време за игра.

Спазвайте баланс между работата и личния живот
За него идеалният вариант е, ако имате възможност да работите у дома си. Това ще ви позволи да прекарвате повече време с децата.

Спазването на тези правила, е позволило на родителите на Марк да го формират като един от най-успешните хора на планетата. А това е напълно достатъчно, за да му се доверим и да прилагаме съветите му и към своите деца.
За да бъдат успешни и щастливи в непредсказуемия утрешен ден.