Какво да правим, за да сме печеливши утре

Какво да правим, за да сме печеливши утре

 

 

Животът утре няма да е по-малко суров от днешния, а по-скоро обратното: натоварването върху психиката и физиката ни стремително ще нараства. Икономическият възход ще е осезаем, благодарение на съвремените технологии, които непрекъснато ще повишават производителността на труда. Изобилието от всевъзможни стоки и предложения за прекарване на свободното време ще е в измерения, които трудно можем да си представим.

Но за повечето хора благата, родени от четвъртата индустриална революция, едва ли ще са достъпни. Просто защото разпределението на растящото богатство няма как да е поравно на всеки калпак. Добре познатото ни днес социално разслоение ще се задълбочава още повече.
Затова, ако искаме утре да имаме приличен жизнен стандарт, е добре да започнем да подготвяме условията за него отсега.

Много от важните изисквания, които днес предявява трудовия пазар към нас, ще бъдат сменени с други. Но сред всички тях ще има едно, което ще е неизменно и основополагащо: доброто здраве. Само, ако сме в отлична физическа и психическа форма, ние не просто ще умеем да се приспособяваме, но и да откриваме и се възползваме от всяка очертала се възможност.


Джак Дорси е знаменит предприемач, компютърен програмист – той е създателя на социалната мрежа „Twitter“. Своята първа програма прави, когато е на 15 години. Не е завършил висше образование – преценява, че няма смисъл да си губи времето с него. Но това не му пречи днес да е мултимилиардер.


Джак е човек, който сам е съумял да се превърне в един от най-успешните хора на нашето време. Затова няма да е излишно да се запознаем с неговите съвети за достигане на успех. Ето кое, според него, трябва да правим, за да постигаме нещата, към които се стремим:

– да живеем в настоящето;
– да сме чувствителни;
– да пием само вода с лимон и червено вино;
– да правим всеки ден поне шест серии по 20 прикляквания, шест подхода по 20 коремни преси и лицеви опори;
– да бягаме всеки ден поне по пет километра;
– да стоим изправени;
– поне 10 минути на ден да се занимаваме с тежести;
– да спим 7 часа в денонощието;
– да поздравяваме всички;
– да размишляваме над този списък.

Джак ни препоръчва и какво не трябва да правим:

– да се страхуваме да гледаме събеседника си в очите;
– да не закъсняваме;
– да не даваме обещания, които не можем да изпълним;
– да не ядем захар;
– да не пием концентрати в делнични дни.

Защо е важно да следваме подобни съвети? В тези простички истини, които Джак е изнамерил за себе си, се крие нещо много важно: всички те укрепват нашата психика и физика. А без това е немислимо да постигаме целите си.
В допълнение на тези съвети на Джак ще приведа и един от резултатите, до които е стигнал в свои изследвания колега от Станфордския университет – проф. Джефри Пфефер.

Той е анализирал черти от характера на свои най-добри студенти, сред които има и американски президент. И така е установил, че най-важната черта е наличието на жизнена енергия и физическа издръжливост. За огромната част от хората това просто е непостижимо – те сами са се отказали да се грижат за здравето си.

Но в природата и в живота има естествен подбор: оцелява този, който е в състояние да се справи с високите натоварвания, с периоди, в които се налага да работиш и по десет часа на ден и 65 часа в седмицата. И ако не си във великолепна кондиция няма да можеш да издържиш на тази динамика.
Още древните ни предшественици са ни завещали сентенцията: здрав дух в здраво тяло! Ако не ни достига здравия дух, няма да сме креативни и целеустремени. Можем да си поставяме високи цели, но няма да сме в състояние да ги постигаме.

Проф. Пфефер отбелязва, че способността да се трудиш се явява обща характерна черта на повечето влиятелни личности. Точно тя им позволява да надминат дори и далеч по-умни и знаещи от тях съвременици.
Ако всичко това ни казваха случайни хора, можеше и да не се вслушваме в думите им. Но когато една от култовите личности на дигиталната епоха и изследовател от един най-авторитетните университети ни уверяват в необходимостта да се грижим за тялото си, в наш интерес е да се замислим.
Ако искаме да бъдем успешни утре, разбира се.