Какво да правим, за да станем богати?

Какво да правим, за да станем богати?

 

Вероятно този въпрос си задават милиони хора на планетата – рано сутрин и късно вечер. През деня не им остава много време да мислят по тази тема – трябва да се трудят, за да оцелеят до следващата заплата.
И точно заради този огромен интерес към начините за забогатяване, те са обект на всевъзможни изследования. Ето едно от тях: проучване на команията Fidelity Investments показва, че около 80 на сто от хората, които имат над един милион долара сами са си ги спечелили.
Но за това са им помагали някои техни привички. Том Корли, който издаде книгата “Всекидневните навици на богатите хора”, цели 12 години е наблюдавал живота им.

Сред основните техни навици, той отбелязва и един, на пръв поглед малко странен за повечето млади хора днес – те четат книги. Проучване сред 1200 финансово независими хора сочи: всички те в свободното си време предпочитат да четат книги. От милионерите 85 на сто прочитат по две и повече книги на месец.
Когато третият по богатство на планетата човек – Уорън Бъфет го запитали, коя е тайната на шеметния му успех, той се усмихнал, а после посочил купчината книги на масата пред него:
– Трябва да се четат по 500 страници всеки ден. Именно така работи знанието. То се наслагва, като сложни проценти. Това е по силите на всеки от нас, но аз гарантирам, че малцина в действителност го правят.


Самият Уорнър следва неотклонно това правило. Когато започнал своята кариера в инвестиционния бизнес, той четял по 600-1000 страници на ден. И досега той всеки ден около 80 на сто от своето време посвещава на четене.
И неговият приятел и най-богат човек на планетата Бил Гейтс, е пристрастен към книгите. Той прочита около 50 книги годишно или всяка седмица по една книга.
Ревностен почитател на книгите е и мултимилиардера Илън Мъск. Когато журналисти го питат, как се е научил да строи ракети, той отговаря:
– Аз чета книги.
Милиардерът Марк Кюбан чете всеки ден минимум по три часа книги. И собственикът на Фейсбук Марк Зъкърбърг намира време да чете редовно книги.


Но Том Корли установява още нещо много важно: читателските навици на богатите и небогатите хора много се различават. Ако милионерите четат за да узнаят нови неща, да се самоусъвършенстват и така да станат още по-успешни, то хората с ниски доходи четат най-вече за да се развличат. Успешните хора четат образователни книги, а не романи, жълти вестници и модни списания. Те винаги предпочитат книгата, която ще им даде нови знания пред развлекателното четиво. Те търсят книги, които им помагат да се развиват – биографии на известни хора, за самоусъвършенстване, кариера, здраве, психология, лидерство… От тях те черпят нови знания, свежи идеи и вдъхновение.


Не е тайна, че много богати хора не са завършили училище или университет, но никой от тях не е преставал да се учи. И точно несекващото четене на различни книги, е изиграло много важна роля в историята на успеха им.
Когато четем ние тренираме способността си да се концентрираме, съхраняваме мозъка си жив, енергичен, асоциативен. Не случайно две трети от работодателите в САЩ например, сочат като много важна характеристика на младите хора, които искат да наемат, е те да обичат да четат.

Мозъкът на човека, който редовно чете книги е доста по-различен от този на нечетящите – той е по-гъвкав и способен да се справя с неочаквано възникнали проблеми, успешно да разрешава конфликти и кризисни ситуации. Затова четящите получават добре платена работа и много по-рядко попадат зад решетките. Те са по-отговорни, уверени личности, способни да вземат адекватни решения – а това са качества, без които няма как да станеш богат.
Или една от тайните за забогатяването е да се четат много и полезни четива и така да увеличаваме собствената база от знания и умения. Добрата книга разширява границите на нашия разум и ни позволява да намираме възможности там, където преди това не бихме се сетили да ги търсим.


Впрочем това е установил още Платон (427 г. пр.н.е. – 347 г. пр.н.е.) – древногръцки философ, математик, основател на Атинската академия. Той ни е завещал и тази мъдра мисъл:
– Използвайте времето си за да се усъвършенствате, като четете написаното от други хора. Така вие ще получите с лекота това, над което другите са се трудили много дълго.