Какво да учим днес, за да сме успешни и богати утре

Какво да учим днес, за да сме успешни и богати утре

http://img.mp.itc.cn/upload/20160803/6eee8c3e94304926b220c0a38857f893_th.jpg

Наскоро мой познат ме потърси, за да се консултира с мен, какво да следва сина му. Тази година той е абитуриент, но все още не е избрал накъде ще върви, след като мине бала му. А и родителите му са доста пообъркани – питат се дали си струва да прахоса няколко години от живота си, само заради едната диплома. Те са се убедили, че твърде много са безработните сред висшистите, както и онези, които работят всичко друго, но не и по специализацията си.
Казах на човека, че това е един от най-трудните въпроси, които днес могат да се зададат. Причината за това са промените, които вече започнаха на пазара на труда – масовото навлизане на изкуствения интелект (ИИ) вече води до изчезване на професии, доскоро широко разпространени. И до ръст на безработицата съответно. Според експерти на британския Институт за изследване на обществената политика (The Institute for Public Policy Research – IPPR), навлизането на ИИ ще изхвърли на улицата близо 14 милиона души само в тази страна! Това засяга всички отрасли – от производството до търговията. Причината работодателите да предпочитат алгоритмите пред хората, е прозаична: с тях те рязко повишават производителността на труда, намаляват производствените разходи и увеличават печалбите си. Промените, които стремително се задават, ще засегнат целия свят, няма да отминат и малка България.
Но тъй като той все пак разчиташе да получи от мен информация, защото няколко десетилетия съм работил в университет, си позволих да го посъветвам: ако порасналия му син се интересува от точни науки и е на “ти” с математиката, да не се замисля, а веднага да ориентира към ИИ.
Бях искрен – в нашия все по-сложен, комплексен, непредсказуем и несигурен свят, може би единствената стабилна и с блестящи перспективи за развитие професия, е тази на специалиста по ИИ. И ако аз сега бях абитуриент, разбирах се с математиката и търсех месечна заплата от около 10000 лева, то без да се замислям щях да се посветя на ИИ.

Истината е, че няма друга област, която да придобива такава важност и да привлича колосални ресурси, както тази на ИИ. Това е така, защото когато говорим за четвъртата индустриална революция, то имаме предвид най-вече неговото развитие. Международната консултантска агенция McKinsey предвижда след едно десетилетие точно той да увеличи глобалната икономика с фантастичната цифра от 13 трилиона долара! Естествено, държавите и корпорациите, които инвестират в тази област днес, ще приберат и лъвската част от тези пари утре. Който постигне превъзходство в ИИ ще е лидера, който ще диктува правилата на играта на останалите на планетата.
В момента САЩ са водещи в областта на ИИ, но Китай скоро ще ги издуха от тази позиция. За това си дават сметка и управляващите в Америка – наскоро президента Доналд Тръмп подписа стратегия за развитие на тази технология, под името “Американска инициатива за ИИ”. Но за разлика от Китай, където държавата инвестира колосални средства в тази област, в САЩ този указ само препоръчва на бюджетното управление да отдава приоритет за финансиране на иновационни разработки. И нищо конкретно.
Държавният съвет на Китай преди две години прие план за развитие на ИИ от следващо поколение. Страната планира след десет години да създаде пазар на системи за машинно обучение на стойност от 150 милиарда долара. И така да се превърне в главният световен иновационен център за ИИ и недостижим лидер в тази най-важна и перспективна технологична област.
И това не са просто мераци – Китай сега реално инвестира колосални средства за изследвания и разработки, за стимулиране на стартъпи, занимаващи се с ИИ. Учени и предприемачи нямат никакви проблеми с финансирането – получават пари от гражданския сектор, но още повече от военното министерство. А и китайските IT-гиганти вече са вложили в ИИ десет пъти повече пари от американските си конкуренти.
Към това трябва да се добавят и средствата, които отделят регионални власти в Китай. Така Тянцзин се готви да създаде фонд за развитие на машинното обучение на сума от 17 милиарда долара. Малко или много е това и сами може да прецените, като сравните тази сума с планираната от Евросъюза за влагане в ИИ, за периода 2018-2020 г.: по-малко от 2 милиарда долара!

https://gorod-plus.tv/sites/default/files/styles/for_news/public/2018-10/university-student-1468036_960_720.jpg?itok=oyxOXw2s

Днес в Китай специалистите по изкуствен интелект получават заплата 1,5 пъти по-голяма от тази, която дава на своите експерти далеч по-богатата Япония (там средната им заплата е около 109000 долара годишно). Но в гигантските китайски IT корпорации, възнаграждението им вече се равнява с това, което те получават в САЩ.
Американците засега са водещи в изследванията по ИИ, а Китай – в тяхната реализация. Това е така, защото Китай има един сериозен проблем – недостиг на висококвалифицирани и опитни специалисти в тази област. Ето защо, ако доскоро там средствата се насочваха предимно към стартъпи, то сега стремително набира ръст една нова тенденция: подготовка на специалисти за ИИ. В 35 китайски университета ще бъдат открити пълноценни четиригодишни програми за тяхното образование. Страната буквално наводни и водещи американски университети със свои студенти, които разработват дисертации най-вече в областта на ИИ.
Същевременно Китай разширява и изследванията си в тази област. Един от най-важните критерии за развитие на фундаменталната и приложна наука в една страна, е качеството на научните публикации. Очаква се още през тази година Китай да изпревари САЩ по брой цитирания сред половината от най-популярните трудове, а след пет години – и за едно на сто от най-цитираните.
И Япония се стреми да не изостава от Китай и САЩ и затова се насочва към подготовка по ИИ буквално на всички свои студенти. В стратегията, разработена от тамошния Съвет по иновации, се предвижда във всички висши учебни заведения в страната да станат задължителни въвеждащи курсове по ИИ. Това се отнася дори и за университети, където се изучават медицина и изкуства. Задачата, която си поставя японското правителство, е годишно да подготвя по 250000 експерта по ИИ – сега те са едва около 3000. Общият брой на завършващите студенти в Япония е около 600000 годишно. В Страната на изгряващото слънце са убедени, че ако от 100000 студента се получат поне 1000 специалиста от световна класа, то това ще направи Япония много по-конкурентоспособна в утрешния свят. Същевременно тук се развиват и внедряват и програми за преквалификация и второ висше образование на възрастни хора, в областта на ИИ.

http://www.sib-science.info/news/files/studenti-tohok-nsu-06042017/7.jpg

На много от въпросите, които един мислещ човек би си задал относно ИИ, днес няма ясен отговор – просто е трудно да си представим, до какви открития ще доведе започналата надпревара в развитието му. Това особено се отнася до деликатни теми, като взрива на глобалната безработица, края на личното човешко пространство, военната сфера и т.н. Но едно е сигурно: заради тази непредсказуемост рисковете не само за глобална катастрофа, но и за милиони лични съдби, само ще се увеличават.
Растящата важност на интернет-нещата и големите бази данни, прави ИИ същностна част от всяка управленческа и корпоративна дейност. Без него скоро ще е невъзможно да се търсят и намират нестандартни решения и адекватни отговори на новите предизвикателства. Това обяснява, защо дефицита на специалисти по ИИ се очертава да бъде изключително висок в идващите десетилетия. И хората, които се ориентират в тази област няма да имат проблеми с реализацията си. При това и заплащането на труда им ще е несъпоставимо по-високо от всички останали професии.
Затова, ако искате да имате 100 процентова сигурна трудова реализация, престижна и невероятно висока заплата, то се насочете към областта на ИИ.
Повярвайте ми – няма да сбъркате.