Какво е необходимо, за да ни навести успеха?

Какво е необходимо, за да ни навести успеха?

В първите десетилетия от живота и съдбата определено не е била благосклонна към нея. Чжан Ин е осмото, най-голямо дете, в семейството на обикновен китайски военнослужещ. Учи до четвърти клас, няма нито пари, нито връзки. И едва свързва двата края.
През 1985 г., когато тя е на 28 години, решава да се опита да промени съдбата си. Заминава за село Шенчжен, близо до Хонконг, където се създавала първата в Китай особена икономическа зона. Започва работа като счетоводител в тамошна фирма – тя нямала образование, но можела да смята. Дълго, обаче, не се задържала на работното си място – фирмата фалирала.
Познат бизнесмен и дал назаем около 4000 долара, с които Чжан купила една почти умираща фирма за производство на хартия и картон. И започнала бизнеса си с изработване на салфетки и тоалетна хартия от вторични суровини. Но не се отказвала от мечтата си – да постигне финансова независимост.
Започнала да се самообразова – много четяла, интересувала се от перспективите на пазарите. И така осъзнала, че търговията между Китай и САЩ само ще нараства. Познала – скоро Китай се превърнал във втория след Европа икономически партньор на Северна Америка. А това означавало, че милиони китайски стоки – текстил, битова техника, електроника и пр., трябвало да пътуват към САЩ. И за да стигнат в добро състояние, те се опаковали в картонени кутии. Ставало дума за над 30 милиона тона картон всяка година, което е близо една пета от потребностите на планетата от този продукт.
Едва ли ще се намери човек, който да не знае, че хартията се произвежда най-вече от дървета. За това те трябва да се отсекат – още една причина, горите на планетата непрекъснато да намаляват. Вярно, на място на отсечените дървета често се садят нови фиданки, но докато израснат, е нужно много време. Това означава, че цената на хартията ще продължава да расте.
Но има още едно решение: да се произвежда нова от отпадъчна, вече използвана хартия. Тя пълни кофите за боклук и сметища във всяка една страна. Отпадъци, които почти на никого не са нужни.
Кораби стоварвали всевъзможни китайски стоки на американска територия, а после картонените опаковки се захвърляли на сметища. А какво ще стане, ако корабите пътуват обратно за Китай не полупразни, каквато била обичайната практика, а препълнени с хартиени отпадъци от тази голяма страна? Та нали за новите стоки също ще е нужен картон, за да бъдат опаковани?
И така се появила идеята на Чжан: да създаде един непрекъснат цикъл – хартия, отпадъци, преработка, нова хартия. Тя осъзнала, че след като най-много китайски стоки пътуват за САЩ, опаковани в картонени кутии, то точно в тази страна би следвало да има огромни купища от хартиени отпадъци.

Решила да провери дали това е така. Със съпруга си заминала за САЩ. В тази страна най-многочислена е китайската диаспора. И за една делова китайка не е проблем да намери нужните и сътрудници сред сънародниците. Там купили един автомобил Dodge Caravan на старо и с него започнали да кръстосват страната. Чжан се интересувала само от едно – от забравени, изоставени сметища с много хартия. Щом ги откриела, предлагала на общинските власти да ги закупи и изчисти. За тази цел си създала компанията America Chung Nam Inc. и започнала да изкупува американския боклук на символична цена. После той се товарел на наети от нея търговски кораби, пътуващи за Китай. Когато пристигал в родината и, боклука заминавал директно за нейната фабрика. Още в 2005 г. America Chung Nam Inc. става лидер сред износителите на хартиени отпадъци от САЩ.
Днес поделения на нейната компания работят на цялата територия на Америка. Те събират и изпращат хартиени отпадъци за Китай. А там боклука се преработва във вид на картонени кутии за опаковане, които различни производители връщат обратно в САЩ с китайски стоки. Те се купуват от американците, които ги разопаковат, после изхвърлят картонените опаковки. И те поемат отново обратния път за Китай.
Чжан създава в родината си своята семейна компания “Хартията на деветте дракона” (Nine Dragons Paper). Тя става председател на съвета на директорите. Съпругът си назначава за президент на компанията, а по-малкия си брат – за вицепрезидент. На сина си, който е завършил Колумбийския университет, възлага отговорността да се грижи за морските превози на отпадъците от САЩ за Китай.
След излизането на Nine Dragons Paper на борсата в Хонконг се оказа, че пазарната цена на компанията с персонал от 5300 души, е достигнала 5 милиарда долара!
Тенденцията е ясно очертана: потребността от картон само ще расте. Това естествено вдига цената му – от около сто долара за тон през 90-те години на миналия век, до около 200 долара сега.
И затова Чжан продължава разширява империята си. Тя притежава фабрики за производство на картон в градовете Тянцзин, Донгтаун, Тайчинг, Чунцин, Куанчжо… Неотдавна заработи най-новата и фабрика в провинция Фуджиан, Югоизточен Китай. Общо годишно Nine Dragons Paper произвежда около 10 милиона тона картон.
Чжан Ин – някогашното мизерстващо девойче, днес е енергична бизнес-дама, навлязла в своето шесто десетилетие. Мултимилиардер, една от най-богатите жени на планетата.
Пътят и досега не е бил осеян с рози, по него е срещала какви ли не трудности, рискувала е, но не се е предавала. Затова пък днес тя може да се радва на всичко онова, което и дава нейния невероятен финансов успех.

http://veratour.ru/wp-content/uploads/images/goraschie-tury/goraschie-tury-kitai-6.jpg

Много са хората, които просто се носят по течението на живота си, следвайки девиза “Ден да мине – друг да дойде!” Докато историята на Чжан потвърждава за сетен път древната мъдрост, че същественото най-често е скрито зад видимото. Шансовете са около нас и от нас зависи дали ще активираме сетивата си, за ги открием.
Но за това ще са ни нужни още и знания, умения и навици, развита проницателност, способност адекватно да разглеждаме различни позиции. И, разбира се, добра доза самоувереност, за да съумем – за разлика от другите, да оценим потенциала на очертаващите се възможности. И да се възползваме от тях.
А когато това се случи, то и успеха ще ни навести.