Какво ни подарява цигарата

Какво ни подарява цигарата

 

 

 

 

Наскоро срещнах бивша моя студентка, за която знаех, че е внучка на мой стар приятел. Поговорихме и аз я попитах как е дядо и, с когото отдавна не бяхме се виждали. И така научих, че той си е отишъл преждевременно от този свят. Беше прекрасен човек, който можеше още много десетилетия да се радва на близките си хора, да пише своите статии, които с удоволствие четях.
Причината за ранната му смърт се оказа рак на белия дроб. Човекът бе заклет пушач.


За много наши сънародници, които не се разделят с цигарата, тя съвсем не е толкова страшна, колкото се твърди. И те са прави: цигарите наистина не са опасни – те са смъртоносно опасни! В техния дим има токсични вещества, които са убийствени за клетките на организма ни: арсен (отрова за плъхове, има го в пестициди), ацетон (лакоочистител), бензен (използват го при производството на бензин), бутан (съзържа се в пестициди), кадмий (има го в акумулаторите), въглероден оксид (това се отделя при автомобилните газове), формалдехид (използват го в моргите за обработка на трупове), олово (трови кръвта ни), фенол (има го в пластмасата)…


Не е за учудване, че различни проучвания намират пряка връзка между всекидневното пушене на цигари и сърдечносъдовите заболявания, болестите на дихателната система, рак – причините, поради които най-вече умират преждевременно хора у нас.
В случая, обаче, ни интересува не толкова избора на пушещите хора да съкратят присъствието си в този прекрасен луд свят – това си е техно решение.

Проблемът е в друго – те тровят нас, непушачите. Пасивното пушене (когато непушач вдишва цигарени отрови) всяка година убива десетки хиляди хора на нашия континент. Британски изследователи доказаха, че здравето на хората, принудени да вдишват чужд никотинов дим – на работа, в заведение, на спирката, у дома и т.н., е реално застрашено. Пасивното пушене повишава у тях с 60 на сто риска от страшната исхемична болест на сърцето.

Само във Великобритания този тип нежелано пушене убива 12000 души всяка година. От натрапен чужд никотин всеки ден на работното място умират трима човека.
А ето и нещо, върху което родителите-пушачи, би трябвало много сериозно да се замислят: оказва се, че те подаряват опасни болести на децата си!

Пасивното пушене в детска възраст увеличава риска от рак на носа, на дробовете и на пикочния мехур. Родителите, които пушат пред децата си, рязко повишават вероятността сина или дъщерята да заболеят в обозримо бъдеще от рак, независимо дали самите те ще пушат или не.

В Германия бяха проведени продължителни проучвания сред около 18000 майки и 42000 деца с рак на дробовете. Учените установиха, че децата на пушещи майки са показали повишен риск от заболяване от рак на дихателните пътища (коефициент на риска – 1,45), от рак на носа (2,93 – почти тройно по-висок риск от заболяване), на дробовете (1,71), пикочния мехур (1,52), както и от рак на бъбреците. Всички тези рискове са породени от една единствена причина: пасивно пушене, независимо кой от родителите пуши.


Масово е разпространена представата, че пушенето на открито е безопасно за непушачите, защото тютюневия дим бързо се разсейва от вятъра. В Станфордския университет бе направено интересно проучване. Учените си поставиха за задача да проверят влияе ли цигарата, изпушена на открито на непушача, който е в съседство. Оказа се, че уличните пушачи бавно, но сигурно убиват и хората, които са до тях.

Ако непушач е на разстояние половин метър от пушача и ако последния изпушва на открито две цигари за един час, то негативното въздействие на цигарения дим върху непушача е същото, което той би получил, ако седи в закрито и задимено помещение. Спасението на непушача е да се отдалечи поне на 3 метра от пушача.


Натрапеното вдишване на отровния дим заради пушещи хора е причина за сериозни проблеми със сърдечно съдовата и респираторната системи, за появата на рак у непушещи.
Струва ли се да се занимаваме с тази тема? И още как: ние, българите, сме на първо място в Европейския съюз по дял на пушачите на глава от населението. Близо половината от мъжете у нас и около една трета от жените пушат всеки ден. Най-заклетите пушачи са на възраст между 25 и 45 години.


Запомнил съм телевизионно предаване, в което популярен колега-преподавател, който е винаги с цигара в устата заяви, че да се забранява пушенето означава да се посяга на правата на човека. Но истината е, че във все повече страни се въвеждат забрани за тютюнопушене – в градини на заведения, на работа, на детски площадки, на обществени места, в паркове, в близост до банкомат, у дома…


В дигиталната ни епоха, в която се намираме има разнообразни показатели за това, дали едно общество е цивилизовано, напредничаво. Но един от много точните сред тях е намаляващия брой на хората, които пушат. Отказът от цигарите е не само в техен интерес, той съхранява и здравето на непушещите.