Какво обичат да похапват боговете

Какво обичат да похапват боговете

Всяка ранна сутрин в парка виждам хора с дълга пръчка в едната ръка и плик в другата. Срещам се с тях само сега – когато е дошло времето за брулене на орехи. В парка има много от тези прекрасни дървета, за радост на хората и на катеричките – тук е тяхното царство.
И добре правят хората, дошли да помогнат на орехите да слязат от дърветета. Повечето от тях най-вероятно нямат и представа, какво богатство е скрито в техните черупки – те просто обичат да си ги похапват.
А всъщност ореха е един от най-полезните продукти, които природата е създала. Основателно в древна Гърция те са били смятани за свещени – живелите по онова време хора са ги определяли като храна на боговете.
И са били прави – благодарение на изобилието от изключително полезни съставки, ореха е верен  хранител на здравето ни. Ето само някои от нещата, които той ни подарява.

пази ни от рак
Орехите пазят мъжете от рак на простатата, заради наситеността си с омега 3 мастни киселени. Но те са особено полезни и за жените: ако си похапват редовно от тях, те се предпазват от един от най-опасните видове рак – на дебелото черво и ректума. Орехите значително снижават риска от това онкологично заболяване, заради богатото си съдържание на витамини, минерални вещества и фитосъединения. До тези изводи достигат учени, които са изследвали 75680 жени. Освен това те предотвратяват затлъстяването и диабета от втори тип при тях.
Други проучвания са установили, че редовното ядене на орехи оказва въздействие на гени, които отговарят за контрола над ръста на тумори и метаболизма.

укрепва сърцето ни
Редовната консумация на орехи може да намали с около една трета риска от заболявания на сърцето. Учени от Превантивния център за изследвания Йейл-Грифин стигат до извода, че орехите са отлично средство за неговото укрепване. Те са изследвали хора, които са били над 50-те години, имали са излишни килограми и поне един сериозен здравословен проблем – като високо кръвно, захар и пр. А той е повишавал риска от диабет или сърдечносъдово заболяване. И така са установили, че тези от тях, които са яли около 50 грама орехи на ден в продължение на два месеца, са укрепили сърцето си. Причината за този ефект е алфа линоленовата киселина и растителната версия на омега-3, които ни подаряват орехите.

подпомагат мозъчната ни дейност
В древнокитайската медицина е действал принципа подобното се лекува с подобно. Орехите приличат на мозъка и затова нашите предшественици са употребявали орехи, за да подобрят паметта си и да активират мисловната си дейност.

Днес научни изследвания разкриват, че в орехите има много елементи, които подобряват кръвообръщението и предпазват от стареене мозъка на човека. Те произвеждат мощен антиоксидантен ефект против окислителния стрес, който е причина за болестта на Алцхаймер. Така на практика орехите подобряват работата на мозъка.

помагат ни да се избавим от метаболитния синдром
Според различни медицински светила днес в света има истинска епидемия от т.н. метаболитен синдром (МетС). Става дума за неприятна комбинация на затлъстяване с други болестни състояния на организма. Това си е много опасна ситуация, защото рязко увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно, диабет и ранна смърт. В света около една четвърт от населението страда от това заболяване, като тенденцията е броя на хората с МетС да расте.

Причините за това са банални: нездравословно хранене и обездвижване, пристрастяване към всевъзможни технологични играчки – от телевизора до смартфона.
Но хората, които целогодишно си хапват орехи, много по-лесно и по-бързо се избавят от това заболяване. При тях намалява равнището на холестерола и се стабилизира кръвното налягане.

удължават живота ни
Установено е, че около 30 грама орехи, редовно хапвани всеки ден, ще увеличат живота ни с няколко години. Проучвания сочат, че хората, които намират време и всеки ден похапват орехи, живеят по-дълго и по-рядко умират от рак, болести на сърцето, дихателни и невродегенеративни заболявания. При тези, които са хапвали орехи всеки ден в продължение на 30 години, смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания са били по-малко с 30 на сто, а леталния изход при раково заболяване с 11 на сто в сравнение с хората, които не са яли орехи. За да бъдат направени тези изводи, експерти са наблюдавали над 119000 мъже и жени в САЩ. На същото мнение са и учени от Университета Маастрихт в Холандия, които са анализирали данни за 120000 холандци.

Ползите от пози чудесен продукт не свършват само с това, което посочих. Мастните киселини омега 3 в тях намаляват с 50 на сто вероятността от проблеми със зрението, които се появяват с напредването на възрастта. Те ни помагат да съхраним свежестта и привлекателността си: съдържат много биотин, носители са на мед, от който се изработва меланин – пигмента, който придава тъмния цвят на косите ни. Заедно с витамин Е, с овлажняващите омега-мазнини, орехите ни помагат да съхраняваме привлекателността си.
Много точно е определението, дадено им в древността: храна на боговете. Богати на безценни за здравето ни съставки, те са ни на разположение целогодишно. И са вкусен и чудесен наш съюзник в този изпълен с всевъзможни изпитания за организма ни свят.
Затова е добре да си похапваме от тях.
По възможност – всеки ден.