Какво ще е нужно на децата ни, за да бъдат щастливи: част 2

Какво ще е нужно на децата ни, за да бъдат щастливи: част 2

 

 

Професор Чарлз Уилън е преподавател по икономика и политика в Чикагския университет. Автор е на книги, преведени на много езици. Сътрудничи на авторитетни медии като The Economist, Chicago Tribune, The New York Times, Wall Street Journal и др. Баща е на три деца, с прекрасно чувство за хумор и е човек, от когото определено има какво да се научи. Та той си зададе въпроса защо Бил Гейтс е несравнимо по-богат от нас.

И така стигна до извода, че тайната на успеха на Бил и на много други богаташи като него, е скрита във фразата “човешки капитал”. Става дума за цял комплекс от знания и навици, които един човек притежава: образование, интелект, харизма, креативност… Това е онова, с което човек остава, ако изведнъж се лиши от всичките си активи – работа, пари, дом, имущество и се окаже на улицата само по една тениска.


Е, пита се Чарлз, как би се почувствал в подобна ситуация Бил Гейтс? И си отговаря: ами прекрасно! Даже, ако цялото му богатство конфискуват, то незабавно ще се намерят куп компании, които с готовност ще го наемат за консултант, член на съвета на директорите или направо за свой шеф. Точно обратното, обаче, ще е за човека, отказал се да учи, нищонеправещ, а при това и наркоман, който не може без своите амфетамини. Или цялата работа е в човешкия капитал: у Бил той е предостатъчен, у другия човек – нищожен.


Пазарът на труда по нищо не се отличава от всеки друг пазар – тук едни таланти се ползват с огромно търсене в сравнение с други, към които почти няма интерес. Защо Индия е една от най-бедните страни в света? Ами една от причините за това е, че над 35 на сто от населението и е неграмотно. Това, което ние знаем и умеем определя дали ще преуспяваме утре. Или един възможен отговор на въпроса защо Бил Гейтс е несравнимо по-богат от нас е, че той е притежавал човешки капитал – навици и умения, които са били много актуални, когато е излязал на трудовия пазар.

Неоспорим факт, обаче е, че Бил нито за миг не е спрял да развива и обогатява този свой ресурс. И затова продължава да е в челната тройка на най-богатите хора на планетата.
Децата ни утре ще бъдат успешни, ако днес инвестират в развитието точно на своя човешки капитал. А все по-важна негова съставка е инициативността. Ако човек притежава това качество, то той ще открие източник на доходи и там, където други дори не биха си представили, е е възможно да го има.


Миналата година една история обиколи медиите в света: Бо Джесъп, тинейджърка от Англия за броени месеци си спечели някакви си 105 114,419 лева (48000 лири) с една щура идея.
Момичето учи мандарин в училище. С родителите си посещава Китай, за да обогати и познанията си за този език. По време на обяд с китаец, с който баща и Пол имал общ бизнес, той я помолил да му даде английско име за новороденото му бебе.


Бо с изненада научава, че много китайци кръщават децата си със странни имена, мислейки ги за разпространени английски – като Ролекс или Гандалф например. Но за тях е все по-важно детето им да има английско име – така по-лесно могат да учат или работят във Великобритания впоследствие.
Така и хрумва да създаде сайт на китайски, на който да предлага английски имена.
И се появил сайта „Специално име“. И тъй като Бо се опасявала, че хората, след като разберат възрастта и (тя била на 16 години) няма да я вземат насериозно, тя си купила снимка на дама от Stockshare и я представила на сайта за себе си.


Бо узнала, че в Китай избират име в зависимост от различни характеристики за бъдещата реализация на детето. Ето защо тя предлага на потребителя да избере пет от 12 личностни черти, които той би искал бебето да притежава, когато порастне.
След това по тези желани бъдещи характеристики на детето, Бо намира подходящо име. Тя предлага на китайците няколко варианта, от които те си избират този, което най-много им допада.

Родителите заплащат по 60 пенса за името и то става собственост на бебето. След като те приемат окончателното решение,  получават и подарък – красив сертификат, който могат да принтират. С него Бо им предлага и пример за известен човек с това име.
Инициативата на момичето се оказа отлична находка: само за шест месеца Бо продаде имена на над 232000 китайски бебета. Новопоявилите се Сюзан и Катрин, Уилям и Джордж и т.н., са получили своите имена в съответствие с идеалите и амбициите на родителите си.


А в банковата сметка на тинейджърката постъпиха над 100000 честно заработени лева! От тях тя върна на татко си Пол 3300 лева, които бе взела от него назаем, за да стартира проекта си.
Парите, които печели от сайта си, Бо спестява за бъдещето си обучение в университета.


Концепцията “слушай и изпълнявай” се оказва неработеща в условията на четвъртата индустриална революция. Успява този, който е инициативен, активен в търсенето и намирането на алтернативи на познати практики и подходи. Той не чака някой да му нареди, какво да върши – сам търси и намира възможности, отказва се от едни подходи, за да предпочете други.
Защото е открил в тях нови, незабелязани от другите перспективи.