Какво ще карат наследниците ни от третото хилядолетие

Какво ще карат наследниците ни от третото хилядолетие

Винаги е интересно да надникнем в бъдещето. Да узнаем, как ще се обличат още неродените днес хора на следващото хилядолетие. С какво ще се хранят, как ще пазаруват, кога ще почиват, къде ще си общуват…
И как ще се придвижват. Е, на този важен въпрос един възможен отговор ни предлага италианския производител на суперавтомобили Lamborghini.

За да го намерят специалистите по дизайн са подходили определено нестандартно – те са се съюзили със светила в областта на най-новите технологии от Масачузетския технологичен институт (MIT). И така след едногодишен съвместен труд се появява проекта на третото хилядолетие – автомобила Terzo Millennio.


Идеята на създателите на елегантната кола е тя да бъде електрическа, но без традиционните акумулатори. За тази цел са разработени и вградени в купето иновативни суперкондензатори – нанотръбички от карбоново влакно и блокове за акумулиране на енергия. Те позволяват на колата сама да генерира енергия без да се понижават характеристиките при експлоатацията й. Купето се превръща в своеобразен акумулатор, който захранва четирите електромотора – по един за всяко от колелета.

Особено интересно е, че карбоновия корпус на Terzo Millennio е самовъзстановяващ се. Учените от MIT са създали непозната досега технология за автоматично откриване на пукнатини и повреди в него и тяхното своевременно самовъзстановяване. За тази цел в карусерията има микроканали, които са заредени със специални химически съставки, способни да възстановяват повреди. След евентуално премеждие автомобила отново е чисто нов нов.


Електрическа трансмисия, ултраолекотена конструкция, усъвършенствани аеродинамични показатели, самовъзстановяващ се корпус – това ще са някои от характеристиките на автомобилите на третото хилядолетие. Така смятат създателите на Terzo Millennio. С този проект Lamborghini ни показва, че скоро в неговите серийни автомобили ще се появат и непознати технологични решения. А след 2040 година такива ще бъдат всички луксозни автомобили.

– Вдъхновяваме се от идеи, които днес е невъзможно да реализираме, но които ще станат реалности на утрешния ден – заяви шефа на Lamborghini Стефано Доменикали на конференцията EmTech в Кембридж по повод появата на концептуалния суперавтомобил Lamborghini Terzo Millennio Concept. – Lamborghini винаги трябва да въплъщава мечтите на следващото поколение.
Е, при такава жизнена философия става ясно, защо Lamborghini е сред лидерите в света на автомобилите.
И е в мечтите и сърцата на милиони техни любители.