Колко ще струват картините ти, ако татко ти е президент?

Колко ще струват картините ти, ако татко ти е президент?

Една от темите, която днес занимава не само медии в САЩ, но и по света е предстоящата изява като художник на сина на президента Джо Байдън – Хънтър. Той е на 51 години, бивш адвокат и лобист, но в последните  години се е посветил на изкуството – рисува картини. Първата му самостоятелна изложба от 15 картини ще бъде открита през октомври в галерията на Жорж Бержес в Сохо, Ню Йорк. Преди това (през септември) тя ще бъде представена пред избрани VIP- колекционери в Лос Анджелис. На сайта на галерията картините на Хънтър са представени като „фотографски микс-медии за абстрактни творби върху платно, юпо хартия, дърво и метал“. Повечето от тях са направени на японска хартия юпо с мастило, издухано през сламка.  Подчертава се, че той работи с „масло, акрил, мастило и писмената дума в своята творба, за да създаде уникално преживяване, превърнало се в подпис на Байдън“. Според собственика на галерията Жорж Бержес картините на Хънтър Байдън ще бъдат продавани на цени от 75000 до 500000 долара.

Но точно тази предстояща изложба вече създава сериозни проблеми на репутацията на президента на САЩ. Меган Рус е озаглавила своята интересна публикация в Newsweek така: „Търгът на изкуството на Хънтър Байдън представя Белия дом с ново етично главоболие“. В нея се отбелязва, че планът на Хънтър Байдън да продаде свои работи като художник  поражда загриженост сред експертите по етика. Те са на мнение, че липсата на прозрачност около бъдещите продажби вероятно ще породи недоверие сред американската общественост.

В интерес на истината за да не бъдат обвинени, че нарушават етични правила представители на Белия дом са участвали в сключването на договор, който изисква да се скрие от Хънтър информацията за потенциалните участници в търговете и крайните купувачи. Прес-секретарят на президента Джен Псаки заяви пред журналисти, че администрацията също няма да има достъп до информация за потенциалните купувачи.  Тя подчертава, че всички „взаимодействия по отношение на продажбата на произведения на изкуството и определянето на цените ще се обработват от професионален галерист, придържайки се към най-високите индустриални стандарти. И всяка оферта извън нормалния курс ще бъде отхвърлена.“

Сега много американски медии се обръщат към експерти в областта на етиката с молба да коментират възникналата ситуация. Един от тях е Ричард Пейнтър, професор по право в университета в Минесота. Той е работил като главен адвокат по етика в Белия дом по време на администрацията на бившия президент Джордж Буш. Според него липсата на прозрачност по отношение на потенциалните купувачи на изкуство определено е проблем. „Не съм много доволен от това и щях да го направя по различен начин“, казва Пейнтър пред Newsweek. За него основният принцип тук е прозрачността. „На всяко споразумение, при което нещата се пазят в тайна, хората просто нямат доверие.“

За Пейнтър най-доброто решение в случая е Хънтър да отложи продажбата на своите произведения, докато баща му вече не е на публична длъжност. Но, ако той продължи с плановете си да продаде работите си сега, то цените на картините му трябва да бъдат преразгледани, за да отразяват ценовите точки на други произведения, създадени от нововъзникващи художници.

Пейнтър е убеден: малко вероятно е продажбите да бъдат запазени в тайна – изкуството е предназначено за показване. Дори продадените картини  да се пазят, липсата на публично оповестяване е проблематично, независимо от това кой прави покупка. „Няма значение на кого всъщност продава картините Хънтър Байдън; ще имате видими печалби и влияние“, казва Пейнтър.

Джон Пелисеро, старши учен в Центъра за приложна етика „Маркула“ към университета Санта Клара, споделя с Newsweek, че Хънтър Байдън трябва да внимава как постъпва. „Той със сигурност има право да си изкарва прехраната с художествена работа. Но като син на президента на Съединените щати, той трябва да положи всички усилия да избягва да се занимава с бизнес дейности. Включително продажбата на неговите картини, които могат да представляват видим конфликт на интереси.“ Пелисеро напомня за обвиненията в конфликти на интереси с участието на Хънтър Байдън в борда на украинска енергийна компания. Това се е случило точно по времето, когато неговият татко е бил вицепрезидент на Америка. Пелисеро заявява, че като се има предвид това много ще си помисли дали наистина сина и баща му „биха искали да следват най-добрите етични практики по отношение на продажбата на изкуството на Хънтър“.  Самият  „опит за извличане на полза от това да бъдеш син на президента, може да създаде етичен проблем“, казва Пелисеро.  „Джо Байдън обеща най-високи етични стандарти за своята администрация и ще бъде жалко, ако този въпрос, свързан с продажбите на изкуство на Хънтър, се превърне в основен етичен спор за неговото президентство“, обобщава той.

Загриженост относно стратегията за продажбите на картините на Хънтър Байдън изразява и  Уолтър Шауб. Той е бивш директор на Службата за държавна етика при президента Барак Обама и настоящ старши сътрудник по етика в Project On Government Oversight. Той предлага на Хънтър да отмени разпродажбата на своите картини, защото много добре знае, че цените са такива благодарение на позицията, която заема баща му. Според него е „срам за президента на САЩ, ако той не поиска Хънтър да спре“, защото няма начин да се гарантира, че няма да се правят сенчести сделки, започвайки с цените, които се очаква да получат картините. „Как ще решат какво е неразумно, след като вече са го определили в диапазона от 75000 до 500000 долара за първа изложба? Това е просто нелепо и много разочароващо“, подчертава Шауб. Той припомня, че търговията с картини е „индустрия, която е известна с прането на пари и в нея няма стандарти.“ За Шауб това е „идеален механизъм за насочване на подкупи към този президент.“ Налице е реален риск посредством покупка на картини на Хънтър търсещите влияние да изпращат пари към семейство Байдън.

Задълбочен коментар на ситуацията прави и  Миранда Дивайн в The New York Post. А тя отдавна следи и определено много добре познава развитието на сина на президента – тази есен ще се появи книгата и наречена:  „Лаптоп от ада: Хънтър Байдън. Големите технологии и мръсните тайни, които президентът се опита да скрие“.

Миранда е убедена: Белият дом има определено сериозен етичен проблем по отношение на Хънтър Байдън, който осребрява името на баща си. Тя пита: как приятелят на Хънтър, собственикът на галерия Soho Джордж Бержес, ще може да разбере дали купувачът е заподозрян? Как може да разбере дали китайският олигарх, който се обажда с оферта от 500000 долара за платно, върху което Хънтър е надул петна от боя през сламка, не е емисар на президента Си Дзинпин? Как ще разбере дали украинецът на линия притежава корумпирана енергийна компания, която плаща на Хънтър 83333 долара на месец?… Същото важи и за румънците, казахстанците, латвийците, оманците, компаниите за кредитни карти, регистрирани в Делауеър, специалистите по съдебни спорове за азбест и т.н. Какво ще попречи на анонимния купувач да пусне имейл до Хънтър: „Хей, приятелю, току-що платих половин милион долара за твоята скапана картина. Какво ще кажете за една вечеря с татко ти в кафене „Милано“?

Колкото и хубави да са картините на Хънтър, цените, които той начислява – от 75000 до 500000 долара, са нелепи за художник, който се появява за първи път и е без специализирано обучение. В случай, че не сте сигурни в това, проверете цената за забравен Пикасо, открит в килер в Мейн, където той е проседял в продължение на 50 години. 16-инчовата квадратна картина, подписана и датирана от художника през 1919 г., донесе само  150000 долара на търг в Масачузетс на 2 юли, припомня Миранда.

Дали са прави онези немногобройни американски експерти и журналисти, които виждат в цялата тази ситуация определена корупционна схема – да се печели от политическото влияние на бащата-президент или не, вие и сами можете да прецените.

Друга тема е, че точно тези изключително етични и възвисени политици от така близката ни днес Америка, не престават да учат нас, туземците и диваците,  на това що е демокрация, политическа коректност и отговорно социално поведение…