Какво ще ни попречи да живеем до 115 години

Какво ще ни попречи да живеем до 115 години

 

Медицинският колеж на името на Алберт Айнщайн е основан през 1955 година и работи на базата на кампус при Йешива университет в Ню Йорк. Освен медицинско образование, колежа осъществява фундаментални и клинични изследвания. Негов екип от учени под ръководството на генетика проф. Ян Вайг, анализира база данни за човешка смъртност от 38 държави. Заедно с това бе изследван живота на хора, които са доживяли до 110 години и повече в периода от 1968 до 2006 година в САЩ, Франция, Япония и Великобритания.

И така учените стигнаха до извода, че ръста на продължителността на живот, който се наблюдава от началото на ХХ век в Япония, Франция и Великобритания, е спрял в средата на 90-те години на възрастта 114,9 години.
Все повече хора сега живеят по-дълго. Средната продължителност на децата, които се раждат в САЩ например, е около 79 години. Но техните предшественици, които са се родили през 1990 година, средно са умирали на възраст от 47 години. Учените правят извода, че средната максимална продължителност на живота е 115 години, а абсолютния максимум – 125 години. Шансът един човек да доживее до тях е близо 1 към 10000.


И сега най-важното: за да постигнем тази почтена възраст от около 115 години, а късметлиите да се доберат и до върха – 125 години, все пак са необходими някои предпоставки. Точно тук рецептите за това, как да сме здрави и да живеем до дълбоко дълголетие, са в изобилие – от гладуване до медитиране, от ядене на безвкусни, но полезни неща до не лишаване от нищо, от спортни изтезания до търсене на радостта в мързела.
Умни хора след като обработиха подобни съвети, стигнаха до разбирането, че за да живеем дълго, не трябва да правим 9 неща. Точно те със сто процентова сигурност
съкращават живота ни.

И нито едно от тях не е било оспорвано от никой – ако има разногласия, то те са само до степента на тяхното вредно въздействие на организма ни.
Ето списъка с убийците на живота ни.

1. Ядене на захар.
2. Недоспиване.
3. Ядене на червено месо.
4. Стоене без защита на ярка слънчева светлина.
5. Отказ от физически упражнения.
6. Пушене на цигари.
7. Злоупотреба с алкохол.
8. Стрес.
9. Преяждане.

Никой от нас не е безсмъртен. Но учените са категорични: напълно е възможно все повече хора да станат дълголетници. Затова си е направо престъпление да си отиваш твърде рано от този свят, само защото си елеминирал някои прости истини. Като тези неща, които трябва да избягваме например.
Добре е да ги запомним и да страним от тях по възможност. Ако искаме, разбира се, да имаме безпроблемно и по-дълго съществуване в този прекрасен луд свят.