Какво ще работим утре: част 3

Какво ще работим утре: част 3

 

 

 

Диспечер-магистрали
Автомобилите, които днес шофираме и пълнят тротоари и градинки, няма да ги има дълго време. Транспортът ще претърпи дълбоки изменения в близките десетилетия, когато масово ще навлязат безпилотни автомобили и всевъзможни дронове-куриери. За да не настъпи хаос на земята и в небето, ще са нужни хора, които да управляват тези потоци от летящи средства. Те ще следят, с помощта на алгоритми за спазване правилата на движение.

Financial Wellness Coach

Криптокоуч
В недалечно бъдеще парите, които носим в портфейлите и джобовете си постепенно ще изчезнат. На тяхно място ще се появи криптовалута – цифрови пари, които са основани на блокчейн технология и криптография, посредством които се отчитат транзакциите (първата криптовалута е биткойна, появил се през 2009 г.). Хората масово ще вземат и микрозаеми. Но малцина ще са тези, които сами ще могат да се ориентират в бъдещата финансова система. Криптокоучърите (треньори, инструктори) ще помагат на хората да се осведомяват, ориентират в тънкостите на пазара. Те ще им подсказват как най-добре да умножават парите си, да извличат печалби от спестяванията си.

Консултант във виртуален магазин
В недалечно бъдеще познатата ни търговия ще изчезне – на нейно място ще има онлайн-пазаруване. Клиентите от всяко място, в което се намират, ще влизат във виртуални магазини и ще си избират нужните им стоки. В склад с мебели или с хранителни продукти ще ги разхожда нает от тях виртуален консултант. Той ще им помага да се ориентират в невероятния асортимент от стоки и да вземат най-доброто за тях решение.

Digital Tailor

Дигитални шивачи
Скоро миниатюрни устройства ще измерват с невероятна точност нашите форми и ще изготвят на тази основа 3D-модел на тялото ни. Цифровият шивач точно с това ще се занимава – ще доставя устройства за измерване и описание на човешкото тяло, ще събира и обработва данните и така ще подбере за клиента си идеално стоящото му облекло. За тази цел ще се появат и специализирани магазини за дрехи.

Augmented Reality Journey Builder

Дизайнер на пътешествия в добавена реалност
Автоматизацията ще даде много повече свободно време на хората. Тогава те особено високо ще ценят развлеченията, които им дават нови знания и усещания. Пътешествията във виртуалната реалност ще са обичайна практика. Това ще породи високо търсене на специалисти, които са в състояние да създават сценарии, да разработват дизайна, да проектират светове за добавена реалност (AR -augmented reality).

Personal Memory Curator

Личен наставник на спомени
Хората ще живеят дълго. Те ще се нуждаят от лични виртуални светове на спомени. Наставниците (куратори) на паметта ще им помагат да създават тези техни вселени и да ги правят правдоподобни. За това света ще се напълни с реалистични симулации на миналото. Кураторът ще пресъздаде дома например, в който неговия клиент е живял като малък. Той ще сътвори бази от спомени, от които човек ще може да се възползва след като неговата собствена памет вече няма да работи добре.

Walker/Talker

Събеседник (компаньон)
Стремителното развитие на биотехнологиите ще осигури на хората много по-дълъг живот, в сравнение с миналото. Ще има много пенсионери, които ще се нуждаят от компаньони. Така ще се появи професията на специално подготвени хора, които ще се разхождат с възрастни хора, ще водят с тях беседи за внуците им, за добрите стари времена.