Как да бъдем винаги чаровни и здрави

Как да бъдем винаги чаровни и здрави

 

На сайта аз разказах за невероятните гимнастически упражнения, които прави 92-годишната Йохана Кваас от град Лайпциг, Германия. Запознахме се с модела Кристи Бринкли, която е само на 63 години. Както и  с китайките Кенди Ло, която е на 52 години и сънародничката и Лю Йелин, която е нейна връстничка. Но и двете изглеждат като тинейджърки.
Когато питат тези мили дами, как са съумяли да съхранят момичешкия си вид след толкова десетилетия, всички те споменават и ролята на храната. И по-точно: почти символичното и присъствие – те рязко са съкратили потреблението на калории.
Впрочем още бащата на медицината Хипократ (460 пр.хр. – 370 пр.хр.) е забелязъл, че повечето заболявания са свързани с лакомия: гърците, които били затлъстяли, умирали по-млади за разлика от слабите си връстници.


Първите сериозни проучвания в тази насока започват в началото на 30-те години на миналия век. Тогава се ражда разбирането, че ако човек намали разумно количеството храна, която поема всеки ден, то вероятно го очаква дълъг и активен живот.
През 1935 година проучване върху бели мишки показало, че ограниченията в храната с 30-50 на сто са довели до увеличаване продължителността на живота им и са отложили смъртта от болести, свързани с възрастта.


В края на 80-те години в САЩ започват две дългосрочни изследвания за ефекта от ограничения в храненето. Едното в Националния институт по проблемите на стареенето (NIA), а другото – в Уисконсинският университет в Мадисън, столицата на щата Уисконсин.

Проучванията са осъществени върху макаки резуси – 76 в Университета в Уисконсин и 121 в NIA. С тзи маймуни ние, хората, имаме 93 на сто общ ДНК. И при тях, както и при нас с възрастта нарастват случаите на рак, диабет, сърдечни заболявания… Ето защо те са много добър материал за изследване на стареенето. Маймуните били разделени на две групи, като на едната ограничавали потреблението на калории – тя получавала с 30 на сто по-малко храна (но не ги оставяли гладни).


През 2009 година е публикуван първия отчет за този експеримент. И резултатите са впечатляващи: групата макаки, на които била ограничена храната, са изглеждали много по-млади от своите връстници. Организмът им бил здрав, без вътрешни патологии, свойствени за възрастта им. Онкологичните случаи – като аденокарцином (злокачествен тумор, който се развива от жлезисти структури на тъканите) и сърдечни заболявания, били на половината в сравнение с добре хранените маймуни.

Последните масово заболявали от диабет, но при групата с ограничена храна нямало нито един такъв случай. За две десетилетия само 13 на сто от макаките, хранени ограничено, умряли по причини, свързани с възрастта им. В другата група починалите били почти три пъти повече – 37 на сто. Учените съобщават за маймуна, на която са намалили потреблението на калории с 30 на сто, когато тя е била на 16 години. Сега тя е на 43 години и това е рекорд – той съответства на 130 години човешки живот.


Същите тенденеции се съхранили и в последващите отчети на изследователите, публикувани преди три години.
Десет години е продължило и проучването “Всестранна оценка на дългосрочните ефекти от пониженото потребление на енергия” (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy – Calerie). При него 218 здрави мъже и жени на възраст от 21 до 50 години са били разделени на две групи за две години.

На първата и било разрешено да яде, каквото и колкото поиска. Участниците във втората група са яли с 25 на сто по-малко от обикновеното за тях. На всеки шест месеца са ги изследвали. Учените в проекта Calerie се интересували дали ще открият ранни признаци за сърдечни заболявания, рак и диабет.


През 2015 година са публикувани резултатите от този експеримент. В кръвта на хората, които са яли по-малко, съотношението между “добрия” и “лошия” холестерол се увеличило в полза на първия. Количеството молекули, предупреждаващи за образуване на тумори, е намаляло с една четвърт. А равнището на резистентност към инсулина – признак за диабет, спаднало с близо 40 на сто в сравнение с показателите на другата група, където се хранели обилно. Освен това в първата група било по-ниско кръвното налягане на участниците.


Впрочем в дългосрочна перспектива да има човек излишно тегло определено е много лошо за неговото здраве. Заболявания, които по-рано са били свързвани изключително с възрастта, сега се откриват у хора, страдащи от затлъстяване. Но и за стройни хора само от полза ще е, ако се хранят по-малко.


В интерес на истината на въпроса, как точно ограниченията в храненето (потреблението на калории) отдалечават стареенето от нас, засега науката все още не е в състояние да даде точен отговор. Възможно е метаболизма да работи по-ефективно. Или пък да се активира някакъв молекулярен “изключвател” на процеса на стареене. Или други, непознати ефекти на ограниченията в храненето да се прояват…


Изследователите отбелязват, че не става дума за изтощителни диети, а за разумен подход към количеството калории, които поемаме. Докато традиционната медицина влага в понятието стареене борба против рака, сърдечносъдовите и други заболявания, то ограничаването на калориите отлага самия процес на стареене и възприемчивостта към заболявания. Така вместо да се лекуват болести, се намалява общата уязвимост и риска към възникване на заболявания като цяло.


По-важното е, че разумното потребление на калории е отлично лекарство срещу разрушителното въздействие на възрастта върху организма ни. То ни помага да съхраним свеж външен вид, независимо от годината на раждането ни. Осигурява ни добро здраве и сериозни предпоставки за дълголетие.
А поне аз не познавам човек, който би искал да живее със сериозни болести и не много дълго в този прекрасен луд свят.