Как да бъдем в хармония със себе си: част 2

Как да бъдем в хармония със себе си: част 2

 

 

 

Възмущението и обидата с нищо не помагат нито на нас, нито на другите
Когато се възмущаваме, но нищо не предприемаме, ситуацията също не се променя. Това само изсмуква нашата жизнена енергия.
Не трябва да позволяваме на други хора да ни влияят. Ние не можем да контролираме тяхното поведение и постъпки, но можем да управляваме своята реакция на случващото се.

Не позволявай страстта да определя поведението ти
Мимолетните страсти не трябва да са по-силни от нас. Това прилича на преследване на емоции, които много бързо идват и ни носят само мимолетно удоволствие.
Любовта е нещо съвсем различно. Тя действително е много важно чувство.

Не зацикляй на едно нещо
Когато мислите ни ги занимава едно единствено нещо, ние не получаваме удоволствие от това, което имаме. И затова не можем да се наслаждаваме на сегашния момент.


Ето защо не бива да се фокусираме на едно нещо, колкото и важно то да ни се струва. Особено, ако не е по силите ни да го контролираме.

Не придавай голямо значение на това, как живееш
Ако може да измениш нещо – направи го и действай то да се получи. Но ако не можеш по-разумно ще е да приемеш това, което имаш днес и сега, отколкото да съжаляваш и да мечтаеш, как то би могло да бъде.

Не придавай изключително значение на вкусната храна
Да похапнеш вкусно, естествено, е приятно. Но се старай храната да е здравословна и полезна. Иначе рискуваш да получиш нездравословна зависимост от храната.

Не се пристрастявай към вещи, които не са ти нужни
Невероятно лесно е да се затрупаш с вехтории, които да заемат цялото пространство и които да са съвършенно безполезни.

По-добре помисли какво ще се случи с всичко това, когато теб няма да те има. Необходими са ни само вещи, които са нужни за живота. Затова, ако нещо не ни носи полза и радост, трябва да се избавим от него.
И веднага ще почувстваме облекчение. Освен това у дома ще се освободи много място, а в мислите ще се появи ред.

Не се стреми да приличаш на всички
Във всичко се ръководи от здравия разум. Постъпвай така, както ти подсказва сърцето, а не воден от това, какво ще си помислят другите. Сам трябва да решиш за себе си лично, какво е действително важно.
Ние сами за себе си определяме, какво е добро, а какво – лошо. И не се нуждаем в нечий съвети и подсказване по този повод.

Не се опитвай да научиш всичко само поради това, че то някога ще ти е от полза
По-добре е да си експерт в една област, отколкото повърхностно да разбираш от много.

Винаги помни за честта, дори ако живота ти го застрашава опасност
Не постъпвай така, че да ти бъде болно или срамно с това да живееш. Нас ни определят нашите действия, а не убежденията.

Никога не се отклонявай от избрания път
Бъди скромен, постъпвай така, както повелява сърцето ти. Бъди винаги открит за знания и духовен ръст.

Не се страхувай от смъртта
Да го направиш е трудно. Но смъртта е това, от което никой не може да избяга.
Ние можем да приемем това и да се научим да живеем с мисълта, че рано или късно нас няма да ни има или да се тревожим и преживяваме през целия остатък от живота ни.

Уважавай Бога, но не разчитай на неговата помощ
Научи се да поемаш отговорност за живота си. Не разчитай на късмет или на Бога, които да ти помагат във всички ситуации.
Прави всичко, което от теб зависи, за да помогнеш на самия себе си. Ако истината е на твоя страна, то рано или късно всичко ще се получи.

Не търси нищо извън себе си
Няма нищо извън твоите предели, от което да зависи да станеш по-добър, силен, богат, бърз или умен. Всичко се намира вътре. Всичко съществува. Не търси нищо извън себе си.

Повече от пет века ни делят от времето, когато в една пещера, високо в планината Ивато, Миямото ще напише своите правила. После те ще се предават от поколение на поколение, защото ще помагат на хората да превръщат тревожността в спокойствие, несигурността в увереност, да се доближават до така нужната им жизнена хармония.
Вярвам, че те ще помагат и на нас да не съжаляваме за пропуснатото в живота си и да не се безпокоим за бъдещето.
Да бъдем просто щастливи.