Как да бъдем здрави и привлекателни: част 2

Как да бъдем здрави и привлекателни: част 2

 

 

Позитивно настроение
Стресът ни обкръжава отвсякъде. Но той също е пагубен за състоянието на теломерите ни – песимизмът, враждебността, ценизмът, негативното мислене ускоряват процеса на тяхното скъсяване.
Елизабет е забелязала, че теломерите намаляват много по-бавно при хора, които са устойчиви на стрес. Колкото по-напрегнати сме, толкова по-къси стават нашите теломери.

Мозъкът на човек на средна възраст пропуска през себе си около 65000 мисли за един ден и е добре те да са позитивни, а не негативни – теломерите умеят да различават настроението ни.
Трябва да познаваме факторите, които ни стресират и да се опитваме да ги избягваме. Защо да гледаме тъпи политически предавания, които само ни вбесяват?

Една добра кинокомедия би подобрила настроението ни и ще забави съкръщаването на теломерите ни. Във фирмата ни скапват нервите, но стоим там само защото заплатата е висока? Добре е да решим всъщност какво искаме: главоболие, депресия и висока заплата или по-ниски доходи, но приятна работна атмосфера, съхранени теломери и дълъг живот. Нищо не убива теломерите ни така бързо, както хроничния стрес.

Спорт
За да съхраним теломерите си и така да забавим и остаряването, ние разполагаме и с едно уникално средство: спорт. Ако тренираме редовно и активно, то теломерите ни ще са значително по-дълги, отколкото при при тези, които предпочитат дивана и екрана. Точно е изчислено: физически дейни ли сме, то със сигурност ще изглеждаме с около 10 години по млади от връстниците ни, които мързелуват. И със 7 години по-млади от тези, които отвреме навреме са физически активни.


Тези изводи са направени върху проучване начина на живот на 5832 души. На участниците в това изследване, проведено от университета Бригам Йънг, наред с други показатели, са измервали и дължината на теломерите. И така е установено, че при физически най-активните хора теломерите са били най-дълги и млади.

Причината да се появи подобен ефект е, че физическата активност ограничава възпалителните процеси и се бори с окислителния стрес в организма. По този начин се съхраняват и теломерите.
Много полезно е да разнообразяваме физическата си активност. Доказано е, че при тези, които правят това – упражняват различни спортове (йога, бягане, кънки, танцуване, тежести и пр.), теломерите не само съхраняват дължината си, но даже се увеличават до 60 на сто.


Льовенският католически университет е най-големият и най-старият университет в Белгия. Намира се в град Льовен и е основан през 1425 година от папа Мартин V. Негови учени също установиха, че дължината на теломерите я поддържа ензима теломераза. А за да ги “ремонтира” му помага една молекула – TERRA (telomeric repeat-containing RNA). Е, оказало се, че точно активния спорт увеличава броя на тези особено важни молекули.

Да се научим да правим пари
Независимо дали ни харесва или не това, но хората, които умеят да печелят пари, като правило имат по-дълги теломери. Възможно е, отбелязва Елизабет, усещането им, че имат “бели пари за черни дни” да гони стреса от тях. А освен това за да се храниш качествено, да имаш подреден и спокоен живот, са нужни вече и немалко пари.

Ако следваме тези несложни истини, ще си осигурим не просто много години, а пълноценен живот, наситен с радостни изживявания от истинските неща около нас.