Как да бъдем очарователни и неотразими

Как да бъдем очарователни и неотразими

 

 

 

Любопитен експеримент бе проведен с дизайнери от 18 страни. На тях им бе изпратена снимка на момиче по бански костюм и им бе предложено да я фотошопнат – да обработят така изображението, че то максимално да съответства на стандартите за красота в тяхната родина.


Вижте оригиналната снимка и я сравнете с това, което се получи, след като дизайнерите се потрудиха върху оригинала. Ще забележите, че в различните страни има нееднакви представи за красива дама: от границите на изтощението (в Китай) до жените в добра форма (латиноамериканци, испанци).


Факт е, че преобладаващата част от жените в света отделят много време за своя външен вид. Учени са установили, че за това на тях им отиват 6,4 часа всяка седмица. Мъжете се малко по-пестеливи – оправят се за 4,5 часа седмично.


Това с красотата си е съвсем сериозен проблем – 60 на сто от възрастните жени мислят за себе си в негативен план минимум веднъж през седмицата (за мъжете този дял е 36 на сто). Жените най-много ги вълнува корема (69 на сто), кожата (40 на сто), бедрата (39 на сто), косите (32 на сто), целулита (29 на сто)…

От мъжете 52 на сто се тревожат за талията си, 24 на сто за оредяващите коси и 23 на сто за проблеми с кожата.
Естствено, предприемчиви хора незабавно се възползваха от манията да изглеждаш като звездите, обзела милиони хора. Възникна цяла индустрия за красота – фитнес-салони, пластична хирургия, козметика, дрехи… Нейният ежегоден оборот на планетата надхвърля фантастичната сума от над 200 милиарда долара!


Истината е, че не съществуват универсални стандарти, които да определят дали сме красиви или не. Възприятията ни за това са резултат най-вече на собствени наши преживявания. А за тяхното формиране са повлияли комплекс от фактори – филми, медии, хората, с които си общуваме…
Особено активна роля за промяната на нашите възприятия за красота днес играят фотошопа и инстаграм.

Никак не са малко хората, които се сравняват със снимки в интернет, като забравят, че те са резултат на програма за визуална обработка. Те не правят разлика между реалност и измислица и затова се стремят и те да имат това съвършенно тяло, като видяното на снимките – нос, крака, плосък корем, красиви гърди, стегнато седалище… И когато тялото им не съответства на това на моделите, то у тях възникват комплекси.

Появява се ниската самооценка, само защото се различаваш от изкуствения образ. Но така милиони хора буквално съсипват физическото и умственото си здраве.
Ние сме в хармония със себе си тогава, когато се приемаме такива, каквито сме. Тогава сме уверени и успешни, защото следваме себе си, а не натрапени отвън ни представи, как трябва да изглеждаме.


Никак не е случайно, че най-щастливите страни в света са Норвегия и Дания. В тях липсва манията към статус, власт, безогледна консумация, има баланс между труд и отдих. И повечето хора са наясно за разликата между снимката, продукт на фотошопа и реалната личност, която е на нея.


За сравнение – България е едва на 105-то  място в тази класация… И една от причините за това е стремежа на немалко наши съвременици на всяка цена да впечатлят другите, да следват не себе си, а моделите, които им се натрапват отвън. Вманиачени на това, как другите ги възприемат, те се самосъсипват, защото се ръководят от изкуствени, а не от естествени потребности.


София Лорен е знаменита италианска актриса, изиграла над 80 екранни роли, създала ярки и помнещи се образи. Носител е на много международни награди, включително и два Оскара – за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ (1961 г.) и „Оскар за цялостно творчество“ (през 1991 г.). Призната е за една от най-красивите жени в света. Тя е казала нещо много вярно:
– Жена, твърдо уверена в своята красота, съумява да убеди и останалите в нея!


Ние сме привлекателни за другите, когато се харесваме такива, каквито сме. Когато не се стремим към лъжлива идентичност, създавана от различни манипулатори, а следваме своите разбирания за красота. Тогава подчертаваме собствената си индивидуалност и изразяваме най-добре личността си.