Как да бъдем по-умни

Как да бъдем по-умни

 

 

Според медицински светила в света се задава една нова епидемия: след около десетилетие над половината от човечеството ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло! Но ако си мислите, че това не е кой знае какъв проблем, то трябва да ви припомня, че заедно със затлъстяването си вървят диабета, сърдечносъдовите заболявания, някои видове рак…

Загубите от това невинно на пръв поглед явление за всяка държава са колосални и са много повече от щетите от въоръжени конфликти, алкохолизъм, от замърсена среда…
Но излишните килограми крадат и от собствените ни пари. И става дума не само за високи разходи за купуване на лекарства, консултации с диетолози и пр., а и за блокиране работата на нашия вътрешен компютър: мозъка.

От него зависи дали ще раждаме свежи хрумвания, които да ни правят още по-успешни и да осигуряват несекващ поток от парични знаци към банковите ни сметки. Ако сме се превърнали в едва движещи се позатлъстяля създания, които са любима мишена за всевъзможни болести, то тогава неизбежно и стремително ще намалява и силата на мозъка ни.


Учени измериха коремите на 733 души на средна възраст и сравниха обема на техния мозък. Оказа се, че тези с по-голяма обиколка в областта на талията имат и по-малки мозъци, отколкото тези с по-малко коремче. Изводът: хората, които пуснат бирено коремче преди навършването на 50 години е по-вероятно да имат проблеми с мозъка си.

Закръгленото коремче в средна възраст увеличава риска от развитие на болестта Алцхаймер и други форми на деменция в по-късен етап от живота, предупреждават учените. Алтернативата е незабавна смяна на начина на живот – тогава и способността на мозъка ни да твори ще възкръсне.


Канадски учени от Монреалския институт за сърдечни заболявания са забелязали, че 40 минути упражнения два пъти седмично, включващи серии от 30 секунди интензивен спринт, последван от 30 секунди ходене или джогинг, са достатъчни не само да ни направят по-стройни, но подобряват и функционирането на мозъка ни. Като бягаме ние му осигуряваме много повече кислород, а това означава, че той започва да работи още по-ефективно.

Същевременно се засилва и капацитета на мозъчната тъкан – стимулира се растежа на нови клетки в нея.
До скоро науката смяташе, че човек по рождение има достатъчно количество мозъчни клетки и в течение на живота не се появяват нови. Но според последните изследвания, те възникват в продължение на целия живот. Особено много са те, ако човек спортува повече.

Физическите движения активизират енергийни ресурси, които от своя страна стимулират мозъчните центрове. Така упражненията не само ни държат във форма, но ни правят и по-умни.
Редовният спорт стимулира паметта ни. Причината за това е в увеличения приток на кръв и по-високите нива на хормони, които се освобождават при тях. Ако редовно тичаме или бързо ходим например, ще можем много по-лесно да си спомняме разни неща.

А без това умение много трудно, ако не и невъзможно ще е да раждаме щури идеи. За да се случи това трябва да имаме богати асоциации, а те се активират благодарение и на паметта ни.
Редовно спортуващите хора превъзхождат ленивците по всички критерии за работа на мозъка: памет, внимание, мислене, креативност…

Освен това, когато спортуваме мозъка ни изработва ендорфин – хормона на щастието. А заедно с него се произвежда и белтъчината BDNF, благодарение на която можем да гледаме на проблемите по различни ракурси.
Тренировките ни помагат и да си създаваме когнитивен резерв, който ни позволява да се чувстваме нормално, когато един ден остареем, въпреки нейродегенеративните изменения. Оптимизирането на кръвообръщението от своя страна работи за дълголетието на мозъка.

Мъдър съвет ни е завещал френския философ, математик и физик Рене Декарт (1596-1650):
– Грижете се за тялото си, ако искате вашият ум да работи правилно!
Излиза, че спорта ни е нужен не само за стройна фигура, надути бицепси и внушаващ респект гръден кош. Той е безценен за работата на личния ни компютър – този, който е в главата ни. Благодарение на него се повишава личната ни конкурентоспособност, а това означава, че ставаме и финансово независими.
Хора, които могат да се радват пълноценно на живота си.