Как да бъдем успешни на сцената на своя живот

Как да бъдем успешни на сцената на своя живот

Епохата, в която навлязахме – на четвъртата индустриална революция, ще постави всички ни на много сериозни изпитания. Стъпките на роботите неумолимо се приближават към работните ни места. За да ги превземат.
А ние ще трябва да търсим други полета за своята реализация. Но ще ги открием и успешно завладеем само, ако имаме борбен дух и нагласа на победители. Ако сме заредени с оптимизъм, с вяра в неизчерпаемия потенциал, който носим вътре в себе си. И който се чуди, защо още не сме го разбудили, за да ни покаже невероятните нови възможности. А те винаги възникват, когато си заминат старите.

Какви качества ще изисква утрешния ден от нас, простосмъртните хора? Ще споделя моето разбиране за това, което ни прави успешни на най-важната за нас сцена – тази на собствения ни живот.
1.
Ще успяваме, ако не спираме да се самоусъвършенстваме. Ако сме ентусиазирани и вдъхновени и се конкурираме единствено със себе си. Не сме длъжни да се съобразяваме с критичните бележки на другите – ние самите имаме достатъчно високи собствени критерии за самооценка. Виктория Бекъм – бивша поп-певица от „Спайс гърлс“, а сега знаменит моден дизайнер, казва за себе си:
– Не правя никакъв компромис с качеството на дрехите, които създавам. И за това не търпя никаква критика относно колекциите си!


2.
Ще сме успешни, ако мислим в перспектива. Ако си изградим собствена система за ранно предупреждение – с нея ще забелязваме тенденции, преди още те да са се наложили. Ще улавяме почти незабележими сигнали от околната среда, които на нас ще ни говорят много. Подобно на гросмайстори, ще виждаме няколко хода преди другите. А да предвиждаш промени, пред които ще бъдеш изправен – скоро или в обозримо бъдеще, е ключов фактор за успеха във всяко начинание. Така посрещаш подготвен изискванията, които околната среда неизбежно ти поставя.


Това мислене в перспектива точно обяснява големия канадски хокеист Уейн Грецки:
– Добрият хокеист играе там, където е шайбата. Великият хокеист обаче играе там, където шайбата ще бъде!
3.
Ще успяваме, ако даваме свобода на въображението си. И не се отказваме от обзелата ни идея. Появата на ксерографията е свързана с името на патентния адвокат Честър Карлсън. Неговата мечта е била да открие лесен начин за копиране на документи. Процесът, който изобретил, бил наречен ксерография (от гр. xeros – „сух” и graphein – „пиша”). Десет години Честър търсел компания, която да реализира откритието му. Най-накрая малката фирма Haloid, произвеждаща фотохартия, се съгласила да поеме риска и да инвестира в разработването на първата ксерографска машина. Днес тя е известна като Xerox, а рискования и жест и донася бизнес за десетки милиарда долара.


4.
За да бъдем успешни ще ни е нужно и самочувствие – то ще ни позволи да не приемаме всепризнати подходи като единствено успешни. Кен Олсън – един от основоположниците на компютърната индустрия, казва:
– Най-доброто предположение, което можете да имате винаги е, че всяка общоприета идея е погрешна.
Всяко отклоняване от пътя, по който се движат другите, е обект на подозрение, на присмех от мнозинството. Самочувствието ни ще подхранва нашата увереност, ще ни дава сили в битката ни за реализация. Ричард Фейнман (1918 – 1988) е нобелов лауерат по физика. Участник е в разработването на първата атомна бомба на САЩ, но има огромни заслуги в развитието на квантовата електродинамика. Е, своят сборник с автобиографични есета Ричард озаглави така: “Какво ви пука, какво мислят другите!”.


5.
Хераклид (544—483 пр.н.е.) е велик древногръцки философ, който основава първата форма на диалектиката. Авторът на известната фраза “Всичко тече, всичко се мени” е вярвал: единственото постоянно нещо е промяната.
И се оказал прав – промените са неизбежни и безкрайни. Точно затова да следваш едни и същи подходи на действие, защото ти е комфортно така, е най-сигурния начин да се провалиш. Това, което вчера е носело успех, днес не работи. Нужни са други модели на мислене. Успяваш, ако си гъвкав и адаптивен към сменящите се обстоятелства.


6.
Наивно е да мислим, че някои друг ще се погрижи за нашия успех. Сами ще трябва да търсим пазарните ниши, в които бихме могли да изявим способностите си. А ако ги няма – да ги създадем.
Един от моите любими писатели, който често споменавам в рубриката си “Усмивки” – носителят на Нобелова награда за литература (1925 г.) Джордж Бърнард Шоу, е казал:
– В този свят успех постига само онзи, който търси нужните му условия. А когато не ги намери, ги създава сам.
7.
Успяваме, ако се отнасяме критично към заобикалящата ни среда. Ако подлагаме на съмнение всяка информация, на която всекидневно попадаме. Освен всичко друго това е още един източник за активиране на въображението ни и за генериране на свежи идеи.


Родената в Египет Ребека ван Дайк е в екипа за публична комуникация на Фейсбук. Има огромен професионален опит – водила е кампанията Just Do It на Найк по света, работила е по пускането на айфон и айпад за Епъл, правила е първата глобална кампания на Levi’s… Ребека признава:
– Обичам да работя на места, където мога да се самопредизвикам… Ако някой ми даде статистика, цифри или данни, избирам друга гледна точка или ъгъл. Ще я заобиколя и ще проверя дали издържа на контрола за истина.
Следва подход, който си е изработила още като студент в Кайро: купува си поне 3 различни вестника – това и позволява да получи нееднакви перспективи за едно и също нещо.


8.
Много хора се страхуват от провал и така прахосват живота си. Те забравят, че приемането на решения неизбежно е съпроводено с рискове, с разочарования. И затова е много важно да не изпадаш в униние, отчаяние. Конфуций е легендарен китайски мислител и философ, приживе признат за “учител на 10000 поколения”. Той ни е оставил и тази мъдра сентенция:
– Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал!


Хората, които успяват, никога не се предават. Упорити и настойчиви, склонни към радикални и нестандартни подходи, те постигат целите си.
9.
Успяваме, ако се научим да виждаме перспективи там, където другите забелязват само проблеми. Ако вярваме, че в света няма нищо невъзможно и непостижимо. Ако сме целеустремени, независими, нетрадиционни, непокорни. Ако сме в хармония със себе си.


Световноизвестният каталунски художник-сюреалист Салвадор Дали пише в дневниците си:
– Моите възможности да извличам от всичко полза нямат граници!
Той наистина е мислил така и затова е нарисувал над 1500 картини, много илюстрации за книги, графики, литографии, бижута, скулптури, театрални и филмови декори, дизайн на облекла, написал е книги… И е едно от големите имена в света на изкуството.


10.
Ще бъдем успешни, ако помним: пътят до всеки връх е дълъг и труден. Но си струва да бъде изминат – погледът от него е неописуем. После следва слизане, но то е необходимо и значимо – ако го няма, то няма как да започне изкачването.
На следващия връх.