Как да бъдем щастливи: 2 част

Как да бъдем щастливи: 2 част

 

3. Като изненадваме себе си
Ще сме щастливи, когато се занимаваме с това, което ни доставя удоволствие. Пол Маккартни е световноизвестен британски музикант, един от групата Бийтълс. Написва над 50 хита,  а композициите му „Hey Jude“, „Eleanor Rigby“, „Yesterday“ и „Let it be“ са считани за най-добрите песни в съвременната история на музиката. Певец, но се изявява и като басист, пианист и перкусионист (барабани). Композитор е и на класическа музика, художник, поет. Той е записан в книгата на рекордите на Гинес, като най-успелия композитор в историята на популярната музика – става първия музикант, чието състояние прехвърля един милиард долара.
В свое интервю пред The Guardian, дадено в далечната 2008 година, Пол казва нещо много важно:


– Във всичко, което касае музиката, ме движи ентусиазъм и тъй като от това получавам удоволствие, аз не го разглеждам като риск – просто го приемам като забавление… Харесва ми да раздвижвам границите, защото това позволява да се съхрани свежия поглед върху нещата… Обичам да експериментирам, това ми носи радост. Интересно е да правиш това, което не знаеш, как точно да го правиш. Това ви отвежда в такива места, където никога не сте били… Когато не знаеш, какво ще се случи, тогава удивляваш самия себе си.
Несъмненно талантливия музикант го е казал много точно: щастливи сме, когато изненадваме себе си.


4. Като бъдем креативни
И психолози от Нова Зеландия стигнаха до извода, че постоянната творческа активност прави човека щастлив. А това положително се отразява на неговото емоционално самочувствие и здраве.
Те са наблюдавали за състоянието на 600 жители на Отаго – един от 16-те региона на Нова Зеландия с население от около 213000 жители (тук през 1869 година е бил основан първият новозеландски университет). И така стигнали до заключението: най-голямо влияние хората да изпитват положителни емоции оказва, колко много и често те са се занимавали с творческа дейност.

При това се е проявявал ефект на верижна реакция – креативността заставяла хората да се чувстват щастливи, а това на свой ред ги карало още повече да се занимават с творчество. Става дума за всякакви видове креативност – поезия, писане на книги, бродиране, спортни игри, кулинария, рисуване, компютърно творчество, композиране…
Не случайно този сайт е свързан с креативността – истинско щастие ни даряват заниманията с творчество. А това се отразява на самочувствието ни, мотивира ни да генерираме идеи и да намираме нестандартни решения на проблеми, пред които се изправяме.


5. Като забелязваме радостните мигове
Преди две години Business Insider публикува любопитен материал – 14 думи, които използват в Гугъл и които нищо не говорят на повечето хора извън компанията. Сред тях е и израза „Jolly Good Fellow“. С „Fellow“ обикновено наричат най-високо ценените служители на Гугъл. Но фразата е и прякор на един от инженерите на компанията – Чейд-Мен Тан. В нея на него е възложена една наистина необичайна задача – да прави хората в Гугъл по-щастливи.
Чейд-Мен започва работа в Гугъл като редови сътрудник под № 107 през 2000 година. Труди се в инженерното поделение на Гугъл и като шеф на отдела за личностно развитие GoogleEDU. Сега е член на екипа за развитие на персонала. През 2015 година е номиниран за Нобеловата премия за мир, като един от авторите на интернет-проекта “Милиард подписи за мир”.


Когато постъпва в Гугъл Чейд-Мен забелязва, че негови колеги изпитват на работа недоволство и стрес. Той успява да получи подкрепа от ръководството и създава за сътрудниците на компанията курс по психическа въвлеченост. Целта му била да им помогне по-добре да се ориентират в собствените си емоции и да повиши благополучието им. По-късно го превели в отдел кадри и това се превърнало в основното му задължение в Гугъл. Своят курс той нарекъл “Търси в себе си” по асоциация с основната мисия на компанията.
Чейд-Мен гради своята методика на три основни пункта: умиротвори своето съзнание, фиксирай радостните мигове и пожелай щастие на другите.

За него медитацията помага да се снижи чувството за тревога и подобрява психиката. Ние сме склонни да се фокусираме на мрачните си мисли, докато за да сме щастливи трябва да мислим много повече за позитивното. И на хората им доставя радост, когато радват другите.
Към методиката на Чейд-Мен немалко хора се отнасят скептично. Но той привежда пример от спорта: ако само веднъж се занимаваш с щанги няма да има ефект. Но ако редовно тренираш, ще постигнеш резултати. Така е и с щастието.