Как да изглеждаме на двайсет, когато наближим петдесетте

Как да изглеждаме на двайсет, когато наближим петдесетте

Едва ли ще се намери човек в този прекрасен луд свят, който да не желае да бъде привлекателен. А това означава стройна фигура, енергична походка, слънчево настроение. И непознатите да го приемат поне с десетилетие по-млад, отколкото е написано в личната му карта.

Има такива хора. Сред тях е и Лю Йелин, която живее в Хунан – провинция в югоизточната част на Китай. За да се издържа започва работа , когато е едва на 17 години.

Днес вече половинвековната Лю е с прекрасна кожа, без никакви бръчки, с потресаващо съблазнително тяло. Когато Лю и 22-годишния и син, който е асистент в кинокомпания се разхождат, всички непознати ги приемат за влюбена двойка.


Няма защо да се чудим, че след като се появиха нейни снимки в мрежата, тя буквално за часове си спечели над 75000 последователи.

mother-looks-younger-liu-yelin-china-1
– Когато хората узнаят, че съм навлязла в петдесетте те изпадат в шок – усмихната споделя Лю. – А често ме и молят да им разкажа, какъв е моя секрет.

mother-looks-younger-liu-yelin-china-2
Тя не крие тайната на непреходната си младост. Лю казва, че много рядко ползва козметика. А прекрасната си фигура дължи на това, че повече от три десетилетия е
влюбена в спорта. Тя всеки ден плува и минимум три пъти в седмицата тренира с тежести във фитнес салон. А най-обича да плува през зимата, под открито небе.

mother-looks-younger-liu-yelin-china-39
Лю е убедена, че стига да поиска всеки човек може да съхрани фигурата от младежките си години.
– Ако не ти харесва външния ти вид, значи ти недостатъчно си се трудил над него – споделя Лю. – Ако лошо изглеждаш, значи лошо се стараеш!

mother-looks-younger-liu-yelin-china-6
За себе си тя е решила минимум до 80 години да съхрани прекрасната си форма.
В средата на петдесетте е и Дженифър Кинг. Но ако човек не знае това едва ли ще и даде повече от двайсет години: тя е чаровна и преизпълнена с жизнена енергия.

Има свой канал на YouTube – Banshee Moon, а феновете и там са над 200000. Интересът към начина и на живот подсказа на прагматичната Джен, че така може и нелошо да припечелва – от активното си присъствие в социалните мрежи тя си докарва около 10000 долара всеки месец.
Джен не е моден модел, а съвсем обикновена жена, която работи в семейна ферма.

И при нея, както и при Лю, секрета за привлекателността и е спорта. С него се занимава от тинейджърска възраст – първоначално е тренирала аеробика и бягане. Всеки ден тя преминава 10000 крачки. Винаги, когато и се открие възможност прави упражнения, като използва собственото си тегло. Във фермата се упражнява и с чукове, мести тежки автомобилни гуми.

А преди няколко години се запалва и от кросфит – система, която включва кратки, но интензивни тренировки с комбинирано вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика.
За нея остаряването си е съвсем естествен етап на живота. Но и харесва да мисли, че тя може да контролира този процес, доколкото е възможно.


Не спазва никакви диети, но в храната и доминират риба и зеленчуци.
– Убедена съм, че здравословния начин на живот може да излекува най-различни физически и психически недъзи – казва Джен. – И да си в петдесетте години е прекрасно! Искам не да се взирам в бръчките си, а да бъда възрастна, мъдра и преуспяваща жена – това е точно по вкуса ми.


Двете дами независимо една от друга са стигнали до извода, че благодарение на спорта те могат да стопират остаряването си. Любопитното е, че и специални проучвания потвърждават тяхната правота: спорта действително помага на човека да изглежда много по-млад от своите връстници, които мързелуват.

Тренировките активират митохондриите, а точно тяхната роля за живота ни е от изключително значение: те доставят енергия на най-ниското възможно ниво – клетъчното. Канадски учени от Института по проблемите на остаряването Бак, който влиза в университетския медицински център Макмастър в Хамилтън (Онтарио, Канада) установиха, че активните занимания със спорт възстановяват тези енергетични станции.

Те са изследвали две групи: в едната са включили мъже и жени на възраст между 20 и 35 години, а в другата – между 65 и 70 години. Групата на възрастните се е занимавала активно със силови тренировки във фитнес център, докато младите хора от контролната група са лентяйствали. След половин година, направените изследвания са показали, че в групата на спортуващите, била възстановена активността на работата на митохондриите.

Отслабването на тяхната дейност с годините се смята за една от основните причини за остаряването на човека. Изводът на учените: заниманията със спорт подмладяват възрастните хора.
Лю и Джен ни убеждават: с редовни тренировки и правилно хранене можем не само да изглеждаме така, както поискаме. Но и да си осигуряваме жизнена енергия, добро самочувствие, отлично здраве.
И да бъдем щастливи.