Как да измамите американски спътник-шпионин

Как да измамите американски спътник-шпионин

http://ru-an.info/Photo/QNews/n5764/foto.jpg

Преди известно време военните в САЩ разиграха операцията Bear Spear, чиято цел бе да се моделира мълниеносен, внезапен неядрен и частично ядрен удар по Русия. Идеята бе с няколко хиляди единици високоточни крилати ракети “Томахоук”, да се унищожат основни инфраструктурни обекти и най-вече шахти със стационарни ядрени ракети и позиции на мобилни ядрени ракети. И така Русия да бъде лишена от възможност за оказване на съпротива.
Но за да се случи това – с един удар Русия да бъде обезоръжена и да се предаде окончателно на янките, трябва да се знае, къде точно се намират тези нейни най-важни военни обекти. Затова американците непрекъснато следят руската територия. На 28.02.1959 г. бе пуснат първия американски спътник-шпионин за фоторазузнаване по програмата CORONA. Той снимал територията на тогавашния Съветски съюз с апаратура, произведена от компанията Itek. А после пускал капсула, съдържаща фотолентите, с парашут на земята. По-късно бяха създадени технологии, които предаваха изображенията с помощта на шифровани радиосигнали.
Сега в космоса има над 4200 спътника, от които 576 са американски. Не се знае, колко от тях са шпионски – информацията е строго секретна. Но определено не са малко. При това и спътници, представяни като граждански, често са с двойно предназначение – работят и за военните.
Съвремените космически апарати разполагат с далеч по-големи възможности за разузнаване в сравнение със своите предшественици. Други са и технологиите за работа с получаваната от тях информация на земята – това вече вършат мощни компютри и изкуствен интелект.

http://delavill.com/images/nauka/img-2018-1511790300.jpg

Но и най-изтънчените изобретения не са в състояние да се справят с човешката находчивост – поне засега. Милиардите, които всяка година текат от американските данъкоплатци към военните за спътниковите системи за шпиониране, не решават автоматично проблема: непрекъснато да се знае къде се намират най-важните руски военни съоръжения.
Естествено, руснаците не са балами – те си дават сметка за това, че твърде много са мераклиите, мечтаещи да ги поробят и грабнат земята им, която всевишния е отрупал с безброй дарове. Те са наясно, че при евентуален военен конфликт ключова роля ще играят спътниците – за управление на ракетите, за комуникация и пр. Едно от най-ефективните средства против тях, с което само Русия вече разполага, е уникалната система С-500 „Прометей“. Догодина тя застъпва в бойно дежурство и ще в състояние да ослепява и оглушава противника, като разстрелва спътниците му. Спасение от този невероятен зенитен ракетен комплекс, няма и скоро няма и да има – не само за самолети и всевъзможни ракети, но и за спътници в близкия космос.
Известно е, че руснаците са едни от най-креативните хора на планетата. Там търсят и намират определено нестандартни подходи, за справяне с денонощно наблюдаващите територията им, американски спътници-шпиони. Тяхното най-голямо предимство е, че те са прости, евтини и невероятно ефективни.

https://img.tsn.ua/cached/1518092914/tsn-65e5f602e5840498ead47d2707d23e52/thumbs/1200x630/d9/04/e4d2579a23c90fa01ff917546c1504d9.jpg

“Русбал” е руска частна компания, основана през 1993 г. за производство на детски надуваеми играчки. Но сега тя е затрупана с поръчки за надувни бойни самолети, танкове, ракетни системи за противовъздушна отбрана и пр. Те се използват от руската армия, като средства за имитация, за да лъжат и противниковите спътници-шпиони.
Всеки пневматичен модел съдържа опаковка, топлинни и радиолокационни имитатори, енергетичен блок и пр. Благодарение на тях те възпроизвеждат радиолокационния, топлинния и инфрачервения диапазон. Те не са статични, а се движат досущ като оригинала – надуваем танк може да върти дулото си, както и истиския, ракетите С-300 се разгръщат точно като тези, на които те наподобяват. Така спътникът ги приема за истински оръжия, противникът се въвежда в заблуждение.
Монтирането на надувната техника на желаната позиция става невероятно бързо. Така макета на танк се надува за четири минути, а на ракетен комплекс – за пет минути. Надувните оръжия могат да бъде разполагани навсякъде, те са свръхздрави и свръхлеки. Любопитното е, че те също, както и оригиналите им, се продават много успешно и в чужбина.

http://itd2.mycdn.me/image?id=871905208965&t=20&plc=WEB&tkn=*hTSifROdSJPWOCELzOqaukXlmTk

Но да излъжеш противника може и с най-съвременни технологии. Учени от военната академия на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) “Петър Велики”, създадоха уникална система за холографска маскировка. Тя е предназначена най-вече за стратегическите подвижни пускови установки “Топол” и “Ярс”. И това не е случайно – точно техните позиции, са най-желания обект за изучаване от американските военни. Теоретично това би им позволило да нанесат върху тях своя изпреварващ удар и така да намалят шансовете на Русия за ответна реакция на възмездие.
Изобретението на руските военни инженери оставя врага в пълно неведение. Той губи представа, къде са и евентуално накъде пътуват тези смъртоносни ракети, способни да превърнат цели държави в ядрени бунища. Тяхното изобретение се основава на възможностите на съвремените технологии да създават огромни холографски изображения, които по своите габарити, са идентични с мобилните ракетни комплекси. Сега руските военни са в състояние да имитират изображения, неотличими от реалните “Топол” и “Ярс”. Протгивникът се въвежда в заблуждение – той програмира крилатите си ракети да летят към райони, където всъщност се оказва, че няма руски въоръжения. А от друга страна “умните” крилати ракети, се управляват освен от спътници и от внесените в техния изкуствен интелект картини от повърхността, която трябва да ударят. Но когато те не я откриват, а на указаното място има съвсем други картини, те или се самовзривяват, или блокират.

http://itd0.mycdn.me/image?id=863688955436&t=20&plc=WEB&tkn=*Uzg8fwB2mUA_X8-BGFAv-LXcTO4

Само по себе си в създаването на холограмите няма нищо ново – нужни са само проектори и лазерни системи. Секретът е в специално разработения, уникален алгоритъм на учените от РВСН, посредством който те много успешно дезинформират потенциалния враг.
Оборудването заема няколко неголеми сандъка, а включването на системата в действие даже става много по-бързо, отколкото надувните макети на ракетите. Холографските изображения също са снабдени със съответни топлинни, радиолокационни и други имитатори, характерни за излъчванията на реалните ракетни комплекси. Спътникът прехваща работата на приборите-имитатори и насочва ракетата към целта. Той няма как да узнае, че там има не реална руска стратегическа ракета, а нейна имитация.
Стойността на надувните макети е около две на сто от тази на истинското оръжие. Холографските комплекси са по-скъпи, но затова пък са много по-ефективни – оперативно се разгръщат и най-вече са невероятно реалистични като маскировка. Под холограмата спътника е невъзможно да идентифицира наличието на “Топол” и “Ярс”.
Перспективите на холограмите са огромни – те могат да скрият всеки обект. Склад за боеприпаси или бойно летище, могат да бъде маскирани като поляна или езеро. Или на линията на съприкосновение с врага, той изведнъж да открие възникнали ненадейно за него бронетранспортьори…
Гениалният китайски пълководец Сун Дзъ определя войната, като изкуство на измамата. Със своите нестандартни подходи руските военни показват, че те наистина владеят и него.