Как да изостряме въображението си

Как да изостряме въображението си

 

 

Ако искаме не просто да оцеляваме, а да управляваме съдбата си в нашата дигитална и глобална епоха, ние разполагаме със средство, което никой не може да ни отнеме: нашето въображение. То ни помага да откриваме непознати перспективи, да намираме нови ползи на стари подходи. Едно нестандартно хрумване може да ни доведе до мечтания успех, докато баналните действия, следването на шаблони поставя под съмнение самото ни оцеляване.


Излиза, че за да постигаме жизнените си цели ние се нуждаем от оригинални решения. Но как да активираме въображението си, за да раждаме нашите си свежи хрумвания?


Един от “инструментите” за това е изкуството, срещата ни с творби на необичайни личности, твърде различни от обезличената тълпа, в която често се оказваме. Точно такъв е японския скулптор Нориюки Сайто. От бамбук той създава невероятно сложни по своята конструкция насекоми.

Те са в натурална величина и в богати цветове – преди да започне работа над поредния си проект, Нориюки изучава и измерва общите размери на насекомото, за да предаде точно неговите пропорции в своя бомбуков модел.
Всичко което излиза от ръцете на Нориюки е невероятно реалистично – човек остава с впечатлението, че неговите насекоми са живи и всеки момент ще отлетят нанякъде.


Миниатюрните скулптори на японския майстор определено ни впечатляват, а точно това е ни е нужно, за да изостряме въображението си.


Повече за творчеството на Нориюки може да узнаете от неговия сайт Bamboo Insects.