Как да направим от детето си хулиган: 1 част

Как да направим от детето си хулиган: 1 част

Животът е труден, а ако вярваме на разни експерти по-лек няма да става. И май единствените, на които не им пука от подобни страховити прогнози, са хулиганите.
Те постигат това, което са си наумили, с изпитана “технология”: неизчерпаема наглост и презрение към всевъзможни общоприети норми. Не ги интересува, какво чувстват другите – що да губят време и нерви за подобни глупости? По ръба на закона или като смело си го прескачат, ако преценят това за нужно, те постигат своето: завоюват мъже или жени (а в духа на сексуалната толерантност – и мъже, и жени), най-високи постове във властта, пари, суперавтомобили, яхти…


Хулиганите нямат проблеми. За разлика от баламите, които броят дните, оставащи до жалката им заплата.
Как да направим от детето си хулиган и да му осигурим несекващ успех утре в живота? Ето моите 16 безценни съвета, които ще ви помогнат за това.
01.
Социолози попитали родители за действителните желания на децата им за Коледа. Е, първите 9 желания били стандартни – играчки, домашен любимец и пр. Но на 10-то място децата пожелали “татко”, докато желанието за “мама” било на 23-то място. Напомням ви този любопитен резултат от проучване, за да подчертая, колко е опасно детето да общува с татко си. Вие само ще спечелите, ако то го вижда, колкото се може по-рядко и много отдалече. Установено е, че за развитието на децата в наше време много по-важни са техните отношения с бащата, а не толкова с майката.

Топлината и съпричастността на таткото повишават равнището на оптимизъм, самоефективност и успеваемост на детето. Общуването с бащата вселява у дъщерята или сина (или и у двамата, ако са налице в семейството ви) увереност в своите способности. Децата на енергични, жизнени, пълни с ентусиазъм татковци, много рядко имат поведенчески проблеми, когато достигнат 9-11 години. Любовта на таткото към детето му осигурява безпроблемен преход в трудната възраст утре.


Затова не правете грешката детето да общува с таткото – нека той, колкото се може по-рядко да се мярка у дома! А и бащите са като децата: те обичат да си играят – на карти, на футбол, с приятели, с някоя друга хубавица… Що да им разваляме удоволствията от и без това краткия живот с нескончаеми въпроси на вечно мрънкащо хлапе?


02.
За да постигнете целта си – детето да стане перфектен хулиган, ще трябва да поработите над психиката му. Ако в семейството ви цари неразбирателство, истинска злокобна атмосфера, то у вас, родителите, непременно ще се понижава самооценката ви и ще се влошава качеството на семейните отношения. А това бързо ще започне да съсипва и детската психика. Ето защо изградете истинска стена на нетърпимост помежду си. Когато детете е около вас непременно правете скандали. Използвайте, колкото се може по-груб език в общуването си.

Препоръчвам ви да намерите кръчма, в която се събират хамали, каруцари, таксиметърджии, политици и обслужващи ги интелектуалци. Потопете се в нейната атмосфера и няма начин да не обогатите лексикона си с думи, които или не сте чували въобще, или сте ги позабравили. Вредният семеен климат ще ви помогне да изградите у детето нереалистични представи за живота. От вас то ще усвоява модели на взаимоотношения с други хора, които ще приема за единствено възможни и необходими. И затова винаги ще ги възпроизвежда в живота си утре.


03.
Но да съсипете взаимоотношенията си с партньора не е достатъчно – нужно е непрекъснато да търсите, намирате и подчертавате и лошото, отрицателното у самото дете. Колкото повече го разтърсвате с критики за щяло и нещяло, изтъквате му негови (реални или мними) слабости, толкова по-голяма е вероятността то да получи синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Изострената родителска придирчивост и липсата на емпатия у вас към детето ви – вчувстване на това, което става в душата му, е отлично средство да формирате от него изпечен негодяй. И така със сигурност ще го подготвите за блестяща кариера в политиката например.


04.
Намалете, а най-добре изключете общуването си с детето. Правете се, че не го забелязвате и не му обръщайте никакво внимание. Комуникацията си с него ограничете до няколко резки команди, от типа: “Не пипай!”, “Млък!”, “Яж!”, “Боклук, изхвърли боклука!” “Напиши си домашното!”, “Лягай!”. Социолози от университета в Пенсилвания (САЩ) обстойно са изучили досиета на затворници и така са установили, че децата, на които родителите не са им отделяли достатъчно внимание, най-често стават престъпници.
05.
Още по-добър ефект има, ако суровото отношение към детето замените с жестоко – това е най-сигурния начин да породите у него агресивно поведение към света утре. Помнете, че жестокостта има свойството да се акумулира и да нараства с времето.

Никаква родителска обич, никакви милувки, топли думички, душевни разговори и прочие глезотии. Точно обратното: свикнете редовно да прилагате върху него и телесни наказания. Сега, разни изследования твърдят, че ако вдигате ръка на детето си, влияете непосредствено на мозъка му. Сивото вещество в неговите области, които контролират депресията, наркоманията и други психически разстройства, както и коефициента на интелигентност, стремително започват да намаляват.

Вас, обаче, това въобще не трябва да ви притеснява, защото се приближавате до целта си – колкото по-малко сиво вещество има в мозъка му, толкова детето ще става по-неспособно утре да оценява последиците от действията си. Затова пердашете тригодишното си дете поне два пъти седмично и със сигурност ще повишите агресивността му, когато то стане на пет годинки. Добре е да знаете, че особено полезно е да биете детето, когато е между 5 и 9 годинки – тогава са най-сериозни щетите на мозъка му.


06.
За достигане на вашата цел – да превърнете детето си в изпечен хулиган, е важно и какво си хапва то. На всяка цена изключете от порциона му плодовете и зеленчуците! Нека да се храни само с фаст фуд, чипсове, мазни банички, купувани от съмнителни улични лавки и да се налива с газирани и енергийни напитки. Помнете: колкото повече зеленчуци и плодове то си хапва, толкова по-добре се чувства неговата психика.

А за постигане на целта ви точно това не бива да допускате: на вас ви е нужно изнервено, депресирано, стресирано, шизофренирано създание. Така то ще израстне и като емоционално неграмотен човек, не способен да разбира не само другите, но и себе си. Неговото поведение ще е непредсказуемо и разрушително, изтъкано от гняв и агресия, с излишък от негативни емоции. И много често ще изглежда странно и неуместно за другите, които ще го определят като хулиганско.


07.
Задължавайте го да гледа телевизия – не случайно познавачи я определят, като университет за изграждане на бандити. В повечето телевизионни предавания има много повърхностност, посредственост, клишета, негативизми. Картината, която те показват, няма нищо общо с реалността.

Проучвания на американски социолози сочат, че две трети от детските предавания съдържат сцени с насилие (6 акта на насилие за 1 час). За една година детето е свидетел на 10000 акта на насилие. Когато то е в 5 клас, то вече е видяло 8000 убийства и 100000 акта на насилие. Децата, които гледат телевизия повече от 1 час на ден, извършват 4 пъти повече престъпления от връстниците си, които не я гледат. От телевизията детето ви ще се учи как да трепе другите, да борави ловко с нож, да задига автомобили, да взема дрога и много други нетривиални и нескучни дейности.


08.
В процеса на изграждане на закоравял хулиган важно място се отрежда на алкохола. Ако се превърнете в алкохолици вие самите, то ще подпомогнете и трансформацията на детето от стандартно същество в истински бандит. Знайте, че вероятността да страдате от алкохолизъм се повишава, ако отдавате предпочитание на концентрати, пиете минимум два пъти в седмицата и употребявате минимум 3 порции алкохол, когато пиете.

Затова се постарайте на масата ви винаги да има поне по две шишета ракия (бирата не я броим). И смело ги изпивайте пред детето си. А най-добре е и него да черпите – защо ще го лишавате от това удоволствие? И тук отново верен помощник ви е телевизията: забелязано е, че тя подтиква децата и тинейджърите да пият. Тези от тях, които прекарват пред телевизора поне един час повече от връстниците си, започват да пият по-рано от тях. Колкото повече се увеличава приеманата дневна доза телевизия, толкова по-голямо е и влечението на децата към алкохола.