Как да направим от детето си хулиган: 2 част

Как да направим от детето си хулиган: 2 част

09.
Вашата най-важна задача е да го отдалечите от всякакви интелектуални занимания, освен, ако не искате да провалите живота му. Да познавате учен с пари в джоба? Но бандити, обсипани със злато, членове на парламенти, заемащи министерски кабинети, движещи се в най-елитни социални кръгове, има колкото искате. Затова не правете тази грешка – да се стремите детето ви да бъде умно! Да развивате интелекта му означава още, че ще го лишавате от увереност в себе си – истината е, че колкото си по-глупав, толкова си по-самоуверен.

Интелигентният човек знае, че нищо не знае и затова трупа знания до последния си дъх, вместо да прави пари. Глупакът не знае, че не знае и затова уверено пердаши напред. А съчетанието глупав и агресивен, осигурява една от най-важните предпоставки за успеха в наше време – липсата на комплекси, защото не си в състояние адекватно да преценяваш способностите си, да осъзнаваш и анализираш мисленето си. Не контролираш импулсивните си пориви, но знаеш, че всичко, което поискаш, можеш да го получиш. И затова го и получаваш.


10.
Изследователи са забелязали, че много лесно е да се прогнозира, колко хора ще влязат след 15 години в затворите, по един простичък признак: ако се знае какъв относителен дял от десетгодишните деца не четат книги. Или другояче казано, ако детето ви не чете книги, шансовете му да попадне в затвора стремително растат. Проблемът е, че добрата книга ще го научи да се ориентира в света, да умее да общува с другите и да ги разбира, да обменя идеи с тях.

Книгата ще  помага за умственото и емоционалното му развитие – ситуациите в нея ефективно ще тренират мозъка му и ще развиват способността му към съпреживяване утре, когато порастне. Вероятно помните историята с Алберт Айнщайн? Онази, в която една дама го запитала, как да направи от детето си умно дете. А той и отговорил:
– Ако искате вашето дете да е умно, то му четете книги. Но ако искате да бъде още по-умно, то му четете повече книги.


Затова няма как да станеш хулиган, ако у теб е формирана любов към книгата. На човека в тази социална роля, енергията  е нужна не за съзидание, а за разрушение. В никакъв случай не допускайте в дома ви да се въргалят, каквито и да са книги! Ако случайно ги има, незабавно ги изхвърлете. През прозореца, естествено, няма да се трошите да ходите чак до кофата за боклук.

Нека детето ви знае: прекрасно може да се живее без книги! Защо да си губи времето с тях, след като има достатъчно порносайтове, чалга, алкохол, цигари, дрога… Но, ако смятате, че книгата е необходима част от украсата на дома ви, която би впечатлила някои ваш гост, то нека тя да е невероятно скучна, тромава, тъпа. Има такива, колкото искате, даже познавам и някои автори на подобни академични четива. Те са идеален инструмент, за да намрази вашето дете завинаги четенето и книгата, а на вас точно това ви трябва.


11.
Дръжте детето далече от спорта, особено от конната езда: японски изследователи установиха, че общуването с този вид животинки оказва определено позитивен ефект на интелектуалното развитие и бъдещите успехи на детето. Ако то се занимава с яздене на коне, то се активира симпатиковата нервна система, а оттам и неговите познавателни (когнитивни) показатели. Вибрациите от движението на коня, предавани чрез седлото, задействат части от мозъка, които отговарят за обучението и паметта. Крайният резултат е повишаване на успеваемостта на детето. Затова не се подлагайте на шантажа му, ако то поиска да се занимава с конна езда!


12.
Но ако все пак решите детето да спортува, то нека задължително да тренира бокс или футбол. Вероятно знаете за британското проучване, което  установи, че даже няколко удара с глава по топката могат да нарушат дейността на мозъка и да влошат сериозно паметта на човека. Оказва се, че след 20 последователни удара с глава по топка функцията на паметта намалява с близо 67 на сто. Може само да се предполага, какви щети в мозъка понасят футболистите, които удрят топката с глава – цялостният негативен ефект тепърва ще се установява. Но точно ударите по главата – с топка или боксова ръкавица, са великолепно средство за постигане на  вашата цел: да  превърнете детето си в завършен хулиган.


13.
Разни експерти ще ви убеждават, че живеем в епоха на нови технологии, на динамични промени, на несигурност и затова трябва да готвим детето си за бъдеще, което ще е вариативно, разновидно. И че трябва да развиваме у него качества, като самостоятелност, адаптивност, умение да търси и намира нестандартни решения и др. Изобщо не ги слушайте – това определено ще ви отдалечава от целта, която сте си поставили. Вие въведете тотален контрол над детето си – това е сигурен начин да не допуснете у него да се формират подобни качества. Показвайте му, че не му се доверявате и не го уважавате и можете да сте сигурни, че  това ще и неговия бъдещ модел на поведение към другите хора.


14.
Знайте – хулигана е грубиян, циник, нарцис и завършен егоист. За да формирате тези качества у детето си се изисква постоянство, неуморна работа и стриктно следване на съветите ми. Не си позволявайте да беседвате с детето си, изобщо не се съобразявайте с желанията му. Ще се повторя, но това е изключително важно: в никакъв  случай не му показвайте обич, нежни чувства! Ако го правите ще се получи т.н. бумерангов ефект, когато резултатите са обратни на желаните. За да разберете дали сте на прав път обърнете внимание и на теглото на детето: проучвания сочат, че децата, които ги тормозят в къщи, с над 30 на сто е по-вероятно да затлъстеят, отколкото връстниците им, чиито родителите им показват, че ги обичат.


15.
Ако разговаряте с някои добър педагог той най-вероятно ще ви каже, че за да се научи детето на нещо ново в живота, то трябва да прави само своите малки открития, да бъде инициативно. В никакъв случай не го слушайте и не позволявайте това да прави детето ви. Ако го заварите да си играе с  някакъв  конструктор например, незабавно го издърпайте от ръцете му и му кажете, че това не е негова работа.

Така вие ще формирате у него представата, че не може да се справя с нищо. В резултат то ще има занижена самооценка, недоверие във възможностите си. А това е пътя към завистта и ненавистта към другите – нещо, което за вашата цел е крайно необходимо.
16.
Много е важно да внушавате на детето си, че то е специално,  за разлика от тълпата хлапетии наоколо. Правете щури скандали на всеки даскал, който се опита да му пише нереална, според вас, оценка или  да му прави забележка за това, че е сритал някакво си досадно дете.

Откъде накъде ще си позволяват такива волности с вашето дете? Те за кви се мислят? Забравят, че са едни прости даскали, дето едва свързват двата края. Винаги, когато имате тази възможност, им показвайте пред детето си, колко са жалки и нещастни и че ако имаха капчица ум в главата си никога не би трябвало да изберат подобна мизерна професия. Купете си луксозен автомобил и го возете  с него до училището, нищо че то е на две крачки от дома ви. В краен случай го абонирайте за някоя таксиметрова служба – важното е да покажете на тълпата, кой кой е и тя да знае мястото си под слънцето. Още древните са казвали, че това, което е позволено на Юпитер, не е разрешено на вола.


Знайте, че този подход е едно от най-сигурните средства, за да го възпитате като самовлюбен нагъл тип, който се смята за изключителен, живее единствено заради себе си и очаква от другите да го боготворят и да се страхуват от него. Щом срещне утре някакви проблеми, а това е неизбежно, той ще става крайно раздразнителен и агресивен. Доказано е в различни изследвания: детето, чиито родители непрекъснато му твърдят, че превъзхожда всички останали, се превръща в същински самовлюбен нарцис, на който другите трябва да са роби. За да създадете истински хулиган задължително ще трябва да култивирате у детето си подобна необоснована самоувереност и чувство за превъзходство над всички останали.


Несъмненно върху личността на вашето дете влияят множество фактори – гени, приятели, учители, треньори… Но много зависи и от вас, неговите родители. Следвайте съветите ми и ще получите човека, за който мечтаете – с истински хулигански характер и темперамент. Човек властолюбив и безцеремонен, лишен от самоконтрол и самоотговорност, неспособен да управлява живота си, който за проблемите си ще вини всички други, но не и себе си.
Само не се отклонявайте от съветите ми! Защото, ако действате в обратна посока то от детето ви ще се получи възпитан, мъдър, отговорен и почтен човек. Личност, която ще е уважавана, високо ценена и търсена от много хора.
Но не и хулиган.