Как да обядвате вкусно и безплатно

Как да обядвате вкусно и безплатно

 

 

 

Това, че света е пълен с неизвестности и всевъзможни рискове, ние си знаем и без да ни казват. Ето защо повечето хора се стремят да се приспособят към промените, за да оцеляват. Те разчитат на проверени подходи и изпитани практики, защото вярват, че те няма да ги подведат.
Но има и едни други образи, на които не им пука за неопределеността на света. Те просто се оглеждат, за да намерят някоя възможност и така да задоволят своя потребност. А щом я открият мигновено се възползват от нея.


Тази история се случи преди известно време в град Сиан, който е административен център на провинция Шънси в Централен Китай. Сред неговото население от над 2,670 милиона жители, е и Вонг Ва Ют По. Един съвсем обикновен китаец от тамошната средна класа. Той не е богат, но след като спестил някои и друг юан (официална валута и разплащателно средство в Китай), решил да си направи подарък: да се поразходи. А за да спести време да използва самолет, но като си купи билет за първа класа.

Отишъл до летището на град Сиан и си взел точно такъв билет на авиокомпанията China Eastern Airlines. Момичето на касата му обяснило, че само за пътуващите с първа класа има предвиден и богат обяд в ресторанта на летището преди полета. При това напълно безплатен – за сметка на авиокомпанията.
Вонг не бил някой загубеняк, а много оправен и затова незабавно се изнесъл към ресторанта. Там го нахранили обилно и вкусно.

И докато похапвал, обгрижван отвсякъде, Вонг си казал, че никак няма да е лошо, ако може всеки ден така да обядва за чужда сметка. И понеже се замислил му щракнала и щурата идея: ами да, това може да се случи, ако презавери билета си за следващия ден!
Изял си той сладкиша, изпил си и кафето с коняка, а после отново отишъл на една от многобройните каси. Там отложил полета си за следващия ден по същото време.


И така било поставено началото на цяла поредица от чудесни и най-вече напълно безплатни обеди за сметка на China Eastern Airlines. Вонг отивал с автобуса до летището и там презаверявал същия този славен самолетен билет за следващия ден. А после се настанявал комфортно в ресторанта, където похапвал и си пийвал много добре.
И така  Вонг обядвал безплатно точно 300 дни. Докато най-накрая случайна проверка установила, че един билет е бил свръх пререгистрирван.

Китаец почти целый год бесплатно обедал в аэропорту

От компанията China Eastern Airlines веднага възстановили цялата стойност на този билет на Вонг и си го прибрали от него.
Древните японци са казвали: Във всяко нещо има повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Доказателство за правотата на тази поговорка е постъпката на китаеца Вонг. Той видял в един самолетен билет възможност, която другите пропускали. И се възползвал своевременно от нея.


Но не страдал кой знае колко за прекратените безплатни хранения – той бил наясно, че този празник не може да бъде безкраен. Затова пък му останали хубави спомени за уютния ресторант и неговата прекрасна кухня.
А и спестил малко юани, които иначе би трябвало да плаща за обеди…