Как да се намали риска от Трета световна война

Как да се намали риска от Трета световна война

http://newsoboz.org/static/img/r/u/rusakcia_422x240.jpg

Три са лидерите на света днес – Китай, Русия и САЩ. Но в центъра на световните медии е най-вече Русия. Страна, която поражда различни чувства – едни хора се плашат от растящата и мощ, други се възхищават на нейната последователност и устойчивост пред всевъзможните изпитания, които съдбата и изпраща. Но за повечето хора на Запад, а и за преобладаващата част от населението у нас под 40 години, Русия е напълно непонятна. И това е обяснимо: вместо обективна информация за тази велика страна, медиите ги облъчват денонощно с пропагандни клишета.
При това тенденцията е демонизирането на Русия да ескалира. Наскоро например, бе публикуван документ за създаване на структура за противодействие на “пагубното влияние на Русия” на Американската агенция за международно развитие (U.S. Agency for International Development – USAID). В същността си това е стратегия за започване на студена война 2.0. срещу Русия. Неслучайно специалисти, които за разлика от лесно манипулираната тълпа са наясно с обективните реалности, предупреждават за невероятната заплаха от русофобската истерия. Проф. Стивън Коен – един от най-добрите познавачи на Русия в света, изрази в своя статия в The Nation тревогата си от задаващата се нова студена война на САЩ срещу Русия. Тя с лекота може да се превърне и в гореща – и така да постави началото на третата световна война. А това, заради неизбежната употреба на ядрено оръжие, ще е и края на човечеството.
Впрочем забелязва се и нещо позитивно – в русофобските митове, които мощната медийна империя тиражира, започват да се съмняват и млади хора. Така Пади Ханам – студент по история в Лондон, определи като параноя това, че навсякъде на Запад търсят ръката на Русия. За нея сегашната антируска истерия наподобява макартизма от миналия век (обществено движение в САЩ през 1940-1950 г., изразяващо се в тотално преследване на “антиамерикански мислещи” граждани, наречено на името на сенатора Джозеф Маккарти). И сега, както в миналото видни хора в политиката и медиите се опитват да дискредитират политици, които не харесват, като ги свързват с руското правителство. За Пади разпалването на теории на конспирацията всъщност разкрива “детската неспособност за справяне с трудни политически реалности”. И заключава, че винаги е по-добре да се ангажираш с действителните аргументи на опонентите си и да се опиташ да ги победиш на интелектуалното бойно поле, отколкото да прибягваш до безпочвени пропагандни клишета.

Но поводът да публикувам този материал е интересно събитие, което подготвя Уеслианският университет. Той е разположен в град Мидълтаун, щата Кънектикът и е един от престижните американски университети. Преподаватели в него са били учени от ранга на филосфа Хана Аренд, историка Карл Шорске, биохимика Сатоши Омура и др. Сега за първи път там през октомври тази година, се организира Shasha Seminar на тема “Разбирането на Русия: драматично завръщане на световната арена”. Семинарите Shasha подкрепят образованието през целия живот и насърчават участниците в тях да обогатяват знанията и перспективите си по значими проблеми. През 2017 г. тема на семинара бе оръжието в американското общество, през миналата година – самоубийствата и устойчивостта на САЩ.
В Shasha Seminar – 2019 ще вземат участие изследователи, бизнесмени, служители в държавната администрация. Целта е да бъдат представени широк спектър от експертни познания и интереси. Дейвид Абрамсън например, който е служител на Държавния департамент, ще говори конкретно за връзката Русия-Китай. А Shasha Seminar – 2019 ще бъде открит с основна реч на бившия кореспондент на Time в Москва Андрей Майер.
По този повод на сайта на университета се появи интересно интервю с проф. Питър Рътланд, който е ръководител на Shasha Seminar през 2019 г. и е специалист по съвременна руска политика. Позволих си да резюмирам основни негови идеи, развити в разговора му със Синтия Рокуел, защото смятам, че те внасят известна яснота в хаоса, създаван съзнателно от медии относно Русия.

https://cdn2.img.rs.sputniknews.com/images/110664/69/1106646993.jpg

А тя за проф. Рътланд е особено интересен обект за изучаване, защото е място, където се генерират идеи и алтернативни възгледи на световните проблеми. Това не може да не привлича всеки, който мисли нестандартно. Русия, Китай и САЩ са трите реално велики сили с мощни икономически лостове: Русия има енергия, САЩ – технологии и капитал, Китай – най-мощната производствена база. И всяка от тези държави е готова да използва своята икономическа мощ, като инструмент на влияние. Но, отбелязва проф. Рътланд, това е и рисковано, защото икономиката е като нож с две остриета: ако вие налагате на някого санкции, то с това нанасяте щети не само на други, но и на себе си.
Целта на този първи по рода си семинар в Уеслианският университет, е да се опитат участниците в него да разберат природата на Русия и нейния особен мироглед, както и какви последици това има за американската политика. Русия, която нашите студенти изучават днес, отбелязва проф. Рътланд, коренно се отличава от Съветския съюз, който той е изучавал като докторант. Дискусията за нова Русия също е задача на семинара.
Проф. Рътланд подчертава, че Русия днес е една богата държава – тя заема пето място в света по брой на милиардерите. Руски пари се инвестират в Европа, в САЩ. Руснаците са много добре образовани и културното равнище на населението там е твърде високо. Младите хора се отличават с независимост на мисленето – те много пътешестват, говорят на английски и на други езици. Русия е едно свободно общество, в което няма контрол над интернет и тя въобще не прилича на Китай. В страната стават много позитивни промени и това я прави още по-загадачна, отколкото преди. Впрочем тук проф. Рътланд не пропуска да отбележи, че е трудно да се разбере, как позитивните черти на нова Русия се съчетават с “путинския режим”, с политиката на “нахлуване в съседни страни”. Той вероятно има предвид присъединяването на Крим към Русия в резултат на референдум сред населението на полуострова. За Западът това, обаче, е акт на анексия (но това, че западните държави откъснаха Косово от Югославия например, за тях изобщо не е анексия!).

https://i.ytimg.com/vi/LVMsUgkNf2U/maxresdefault.jpg

“Разбирането на Русия” не означава, че на семинара се предоставя платформа изключително на нейни апологети, отбелязва проф. Рътланд. Идеята е политическите дебати да останат извън пределите на дискусиите, а те да се фокусират на изслушване и разговори с хора, които са посветили своята кариера за да разберат Русия.
Независимо от нагласите и емоциите, които всички ние носим в себе си, идеята за подобни дискусии е чудесна. Тя помага на мястото на пропагандните лъжи да се появява трезва оценка на случващото се. И така допринася повече хора да постигат осведомено разбиране на съвременния свят.
А, ако това го няма, то вероятността от Трета световна война е много по-реална – та нали всички войни започват в умовете на хората…