Как да си осигурим добро здраве и дълъг живот: част 1

Как да си осигурим добро здраве и дълъг живот: част 1

За японците доктор Шигеаки Хинохара е истинска легенда. Той е сред основателите на съвременната им медицина и е главният “виновник” страната на изгряващото слънце да има репутацията на родината на дълголетниците. А според Световната здравна организация (СЗО) японците дори и в напреднала възраст, са с много добро здраве.

На самият Хинохара не му достигнаха няколко месеца, за да навърши 106 години и да започне 107-та. Роден на 4 октомври 1911 година, той почина на 18 юли 2017 година.
Започнал е да лекува болни от 1941 година и е продължил тази си дейност до последния си дъх. Практикувал е в Международната болница „Свети Лука“ в Токио и е преподавал в колежа за медицински сестри “Св. Лука”.

Ако се интересувате как да съхраните здравето си и да живеете дълго, то тези няколко съвета на д-р Хинохара определено ще са ви полезни.

Да се храним нормално
Хинохара е имал хиляди пациенти и според него всички дълголетници – независимо от тяхната националност, раса и пол, не са имали проблеми с излишно тегло. Самият той е предпочитал скромна закуска – чаша кафе, мляко, портокалов сок и лъжичка зехтин. Последният е нужен, защото прочиства артериите и подобрява състоянието на кожата.

Много често, увлечен в работата си, Хинохара е забравял да обядва. Вечерята му обикновено се е състояла от зеленчуци, риба с ориз. Месо е ял не повече от два пъти в седмицата по 100 грама – това му е било напълно достатъчно.
Японците всеки ден ядат готвени ястия – риба на грил, купичка ориз, варени зеленчуци, морски растения, супа, плодове, зелен чай…

Те са само две на сто от населението на света, но консумират около 10 на сто от цялата риба на планетата ни! Ядат бавно и се наслаждават на всяка хапка. Никога не препълват чинията си, хапват по много малки порции. Храната основно си приготвят чрез варене, на пара или много бързо запържват, или пекат.

Нуждаем се всекидневно от физическо натоварване
Хинохара е вярвал, че физическото натоварване е много необходимо на всеки човек. Но не е задължително то да се търси само в спортната зала: пешите разходки, колелото, стълбите вместо асансьора – всичко това е много по-добро, отколкото нищо.

Диванът е наш заклет враг, трябва да се научим да почиваме активно.
На 105 години Хинохара е прекрачвал по две стъпала, за да заставя мускулите си да работят. Сам е носел чантата си – така е подлагал тялото си на допълнителни натоварвания. Всеки ден, опирайки се на бастун, той е извървявал минимум 2000 крачки (1,5 километра). След като навършва век той се увлича и от голфа.

Медицинската си практика не е прекратявал до последните си дни. При това е работел по 18 часа в денонощие.
Изнасял е над 150 лекции годишно, дори и след като навършва век. Всяка от тях е траела около час и половина и през цялото това време той е стоял прав.
Хинохара ни съветва:
– Бъди готов за всякакви изненади. Твоето тяло е способно да твори неимоверни неща. Любовта и уважението към него ще ти помогнат да преодолееш всякакви физически изпитания.

Планирай времето си
Имайте бележник и в него записвайте плановете си за бъдещето. Мислите са материални – когато размишляваш за бъдещето ти нямаш време да се оглеждаш в миналото и да страдаш над проблемите.
Хинохара е бил убеден, че човек не трябва да се пенсионира. Или ако трябва да го направи все пак, то не бива да е по-рано от 65 години.

Знаменитият лекар е бил убеден, че трябва да се преразгледа пенсионната възраст, която е била установена преди половин век, когато продължителността на живота на хората е била далеч по-ниска.

Да преосмислим ценностите си
През целия си живот трябва да се опитваме да правим всичко, за което ни стига фантазията. Затова е добре да потърсим и намерим своята си книга, която да ни вдъхновява. Тя ще ни помога да определим целта в живота си.

– Трябва да си поставяме големи цели в живота – твърди Хинохара. – Ако искате да нарисувате кръг, то той трябва да е толкова огромен, че да не можете да го завършите докато сте живи. Ще виждате само част от този кръг – дъга, а останалото ще е зад пределите на вашето зрение и вашия живот.
Според него трябва да преосмислим ценностите си. Нерядко в преследването на материално забогатяване човек забравя за най-важното – любов, грижи, милосърдие.

– Помнете – ни съветва Хинохара – никой не знае, кога ще дойде неговия час. А със себе си всичко това, което трупаш, няма да отнесеш.


Много е важно да си намерим образци за подражание, а после с всички сили да се стремим да ги надминем. За Хинохара такъв герой е бил неговия баща, той се е вдъхновявал и от други личности.

– Когато съм попадал в трудна ситуация – споделя Хинохара – аз се старая да си представя, какво тези хора биха направили на моето място.
За него да живееш дълго е прекрасно! И затова трябва да се наслаждаваме на живота си всяка минута, всяко мигновение. Нека новият ни ден бъде по-добър от предишния. Да помним за другите, а след 60-те да помагаме на всеки според възможностите си. Не трябва да искаме нищо в замяна – това, че сме живи е и най-висшата наша награда.