Как да си осигурим добро здраве и дълъг живот: част 2

Как да си осигурим добро здраве и дълъг живот: част 2

Да се забавляваме
За Хинохара усещането за радост ни носи много повече полза, отколкото съня и храната.
– Човек получава енергия не от храната или съня, а от веселието – е казвал той. – Спомнете си детството – когато на вас ви е било весело, вие сте забравяли за храната, а и съня ви не ви е бил нужен. Но и при възрастните е същото. Не си струва да изтезаваме тялото си с жесток режим на хранене или сън.

Той е вярвал, че дълголетието зависи не само от здравословния начин на живот, но и от позитивното настроение. И всичко, което помага за това увеличава продължителността на живота ти.
Ето защо не си струва да измъчваме тялото си с твърде много правила, със строги режими за хранене и сън. Длъжни сме да се радваме на всеки момент от живота си – приятните преживявания ще ни помагат да бъдем щастливи.

Лекарите не са всемогъщи
Хинохара е вярвал, че с научни формули или неразбираеми фрази е невъзможно да помогнеш на човека. Болестта е тясно свързана с човешката душа. Хората са различни и затова подхода към лечението им трябва да е индивидуален.
Той е казвал:
– Когато лекар ви съветва да извършите някакви анализи или да си направите операция, попитайте го, дали точно това би посъветвал и своите деца, жена или други роднини?

Медицината е един от най-комерсиализираните отрасли в живота ни, а много лекари са се превърнали в търговски посредници на фармацевтичната индустрия.
– Не вярвайте на всичко, което вашия лекар ви казва или препоръчва – съветва Хинохара. – Винаги се консултирайте с още няколко лекари, за да сте напълно уверени в състоянието на здравето си.


Всяка болест е индивидуална. И за да се помогне на всеки трябва да се прилагат различни методики. Хинохара е вярвал, че най-добрия начин да се избавиш от болката е да забравиш за нея, като се занимаваш с нещо приятно и весело. Децата забравят за болката, когато излязат от кабинета на зъболекаря и започват забавна игра. И възрастните трябва да вземат пример от тях.

В неговата клиника е имало много развлечения и интересни занимания за пациентите му, включително музика, художествени кръжоци, общуване с животни… За Хинохара любимата музика или животните ще помогнат на човека много повече, отколкото добри лекари. Терапията чрез изкуство помага по-добре от лекарствата. Превключи вниманието си от болката на нещо интересно и веднага ще забравиш за нея.

– Никога не разчитайте на лекарите, а само на себе си – ни съветва Хинохара. – Направете всичко възможно, за да не се налага да търсите лекари. Същевременно се преглеждайте, за да сте уверени, че сте здрави.
Хирургията винаги скъсява живота, а не го удължава. С всяка болест можеш да се справиш и без хирургическа намеса, докато последиците от една операция могат да са непредсказуеми. Главното е да искаш да живееш и да вярваш в живота!


Трябва да излекуваме разума си – умът сам по себе си е лекарство и то е способно да изцели даже най-лошите физически и емоционални проблеми, които може да имаме. Трябва да се научим да избягваме стреса: живота е един, а стреса и проблемите само го скъсяват и влошават здравето ни. Длъжни сме да контролираме емоциите си и да бъдем винаги в добро настроение.

Доктор Хинохара не само стана основател на ново движение на възрастните хора, чрез което ги призова да имат дълъг и щастлив живот. Самият той е идеален пример за подражание. Той е бил човек влюбен в изкуството. На 88 години е, когато пише сценарий за мюзикъл за деца. Появява се на сцената и като актьор. На 90 години дирижира оркестър. За дългия си живот той написва и 77 книги. Най-популярна сред тях става “Живей дълго, живей добре” – бестселър за 2001 година, излязъл в тираж от над 1,2 милиона броя.

Той е бил чест гост в телевизионни предавания, давал е интервюта за най-големи медии в света.
Роден една година преди да потъне “Титаник”, той дълги години ръководи знаменитата болница Свети Лука в Токио. Лекува жертви от американските атомни бомбардировки в Хирошима и Нагазаки. Сред неговите пациенти са били и звезди от политиката, шоубизнеса, изкуството от цял свят.
Той е един от първите специалисти в света, който доказва връзката между здравословния начин на живот, позитивната нагласа към света и активното дълголетие.


Хинохара създава медицинска система, която превърна Япония в държавата с най-много дълголетници в света. И съвсем основателно в страната на изгряващото слънце той е символ на активно дълголетие.
– Моята мисия е да предам знания за това, как да съхраним не само физическото си здраве, но и здравето на душата си – споделя Хинохара пред журналисти през 2005 година.
И тази своя мисия той наистина съумя блестящо да изпълни.