Как израстват децата ни…

Как израстват децата ни…

 

 

Децата са най-скъпото, което имаме ние, родителите. Те ни даряват невероятно щастие, но изискват и много грижи и внимание. Защото освен да им помагаме да растат здрави, ние трябва да ги подготвяме и за живота им утре. Да създаваме среда, наситена с много обич и всеотдайност, топлота и разбиране, но и с необходимата доза взискателност. Среда, в която те ще се подготвят за решаване на проблеми, с които неизбежно ще се сблъскват утре в живота си.

Да се учат да различават доброто от лошото. Да се формират като човечни, съпричастни към това, което вълнува другите хора около тях. За да бъдат успешни и щастливи в бъдеще.
И увлечени в тези най-важни наши ангажименти един ден разбираме, че невръстното някога човече се е преврърнало в очарователна млада дама или сериозен младеж.

Ей така мълниеносно са прелетяли годините, а за тази вълшебен процес на израстването на детето ни напомнят съхранени негови снимки. И честно казано нерядко съжаляваме, че те са толкова малко…

Франс Хофмастер е баща на две деца: дъщеря му се казва Лоте, а сина – Винс. Таткото е популярен холандски режисьор и фотограф.

И може би заради професията му е хрумнала и една щура идея: да снима как растат децата му.
Всяка седмица след раждането на Лоте през 1999 година той започва да снима кратко видео. Детето расте, бързо се променя и той иска да документира това, за да съхрани своите спомени в цялост.
На това видео ще видите израстването на Лоте от 0 до 18-годишна възраст:

За него този процес е един от най-загадъчните в човешкия живот. Без да пропуска седмица, в продължение на 18 години Франс снима как расте Лоте, а по-късно и сина му Винс.
Снимал е децата си всяка събота, като е разговарял с тях за това, как те са прекарали седмицата, какво са правили в училище. Неизменен фон, на който ги е поставял е едно детско одеяло.

Невинаги това се е харесвало на децата му и това проличава в клипа – има радостни емоции, но има и ситуации на сънливост, раздразнителност.


По-късно той монтира отделните клипчета в два кратки филм, в които зрителя вижда израстването на Лоте и Винс. Докато дъщерята е растяла мила и стеснителна, то сина му е бил палав и игрив.
А това е видеото с Винс, което проследява растежа му от 0 до 14 години.