Как момичетата да обикнат математиката

Как момичетата да обикнат математиката

Преди четири години Общото събрание на ООН обяви 11 февруари за международен ден на жените и момичетата в науката. И според мен напълно основателно. Защото жените имат изключителен принос за нейното развитие.
Включително и в математиката – истинската наука. Кой знае защо разпространена е представата, че тя не е за жени. Но в основите и стоят трудове точно на жени. Днес ние нямаше да разполагаме с удобствата на новите технологии, ако я нямаше Хипатия Александрийска (370 – 415) – жена с невероятни заслуги най-вече в областта на математиката, осъществила истинска революция в геометрията. Когато някои ми говори за ползата от религията аз се сещам за тази велика жена, първата изгорена жива от религиозни фанатици, заради познанията и по математика.

Meet My Math Teacher!

Мария Гаетана Анези (1718 – 1799) e италианска математичка, една от най-значимите жени в историята на математиката, написала учебник по диференциално смятане.
Дъщерята на поета Байрон – Ада (1815 – 1852) е първият компютърен програмист и неслучайно има компютърен език на нейното име.
София Ковалевска (1850-1891 г.) е първата руска математичка и първата жена, получила професорско място в Европа в Стокхолмския университет в Швеция. През 1889 г. тя става първата жена член-кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург.
През 1921 г. Айнщайн открива своята теория на относителността и получава световна известност. Но всъщност идеята за нея е на първата му жена и майка на три деца – математичката Милева Марич.

Meet My Math Teacher!

Но постиженията на жени в математиката не отменя и една друга истина – много момичета не я обичат. И с неохота влизат в часовете, когато в училище или университета трябва да решават разни задачи, да запомнят формули и алгоритми. А и представата за учителя по математика общо взето не е от най-радващите.
Но, ако сме креативни и нехаресваните часове по математика могат да станат страстно желани. Както постъпиха например в Холандия. Там назначиха за учител 28-годишния Робърт Лигвоет. Младежът завършва финанси и математика, а след като получава дипломата си, се отправя на 17-месечно пътешествие по света. Когато се завръща познати му предлагат високо платена работа на борсата. Но Робърт категорично не иска да се занимава със следене на движението на акциите – той избира професията на учител по математика. Без значение за него е, че тя е далеч по-скромно платена. Удоволствието да общува с децата и да им разкрива красивия свят на математиката, за него компенсира всички други минуси на тази професия.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е HOTTEACHTERUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU-5a73364f0efb1__880.jpg

Но остава едно нещо, което го свързва с финансовия свят – страстта му по костюмите. Той е винаги “изтупан”, когато влиза в класната стая.
Робърт е заклет пътешественик и спортист, който кипи от енергия. С неговата външност и стройно тяло той е и желан модел, което му носи сериозни допълнителни доходи.
Сега Робърт е истинска звезда в инстаграм – фенките му там са вече над 43000. А часовете му по математика са най-желани точно от момичетата – сега това е техния любим предмет.