Камионът, който не се нуждае от шофьорска кабина

Камионът, който не се нуждае от шофьорска кабина

 

Дали в близко бъдеще ще изчезнат някои познати ни професии вече не е спорен въпрос. Просто това е реалност, която с бързи крачки се приближава към нас.
Сред хората, които ще трябва да потърсят нови полета за професионална реализация, са и шофьорите.
Ето още едно доказателство за това: товарен камион, в който не е предвидено място за шофьор. В него просто няма кабина.
Такъв е робота-камион T-Pod на шведската компания Einride. Той е с уникален дизайн, в който не е предвидена кабина за шофьора. Камионът или самостоятелно се движи на автопилот, или се контролира дистанционно от оператор. Един оператор може да управлява няколко камиона.
Електромобилът с мощност 200 квтч, е в състояние да превозва товари до 20 тона. С едно зареждане на батерията си той изминава 200 километра.


Дълъжината на T-Pod е около 7 метра. Тежи в напълно натоварено състояние 20 тона. На него могат да бъдат поставени 15 стандартни палети.
Само след три години 200 камиона T-Pod ще превозват товари по 219-километровия маршрут между градовете Гьотеборг и Хелзингбор в Южна Швеция. Прогнозата е тези камиони да превозват до два милиона палети всяка година. Дотогава и пътя ще бъде оборудван със станции за зареждане и цялата необходима инфраструктура.
А тестирането на прототипа ще започне до края на тази година.
Появата на подобни на него средства за придвижване ще доведат до истинска революция в сферата на транспорта. Екологичен и икономичен робота-камион T-Pod ни показва, как ще изглежда утрешния ни ден.