Необикновената история на един клошар

Необикновената история на един клошар

 

Вероятно сте гледали “Последният самурай” – американо-новозеландско-японски филм от 2003 г. с участието на Том Круз. Там се разказва историята на американския войник Нейтън Олгрен и неговите сблъсъци с японски самураи. Филмът съвсем заслужено си събра много награди, включително и четири номинации за Оскар.
Освен всичко друго в този филм има и знаменити изрази, които заживяха свой живот, извън него. Като този например:
– Човек прави каквото може, докато не разбере какво му е приготвила съдбата.
Тази сентенция стана любима на много хора, защото се оказва истина. И това се потвърждава непрекъснато от живота.


Аз вече разказах на сайта за случайната среща на нигерийската певица и фотограф Тай Бело с продавачка на хляб. Тя е очарована от прекрасната непозната и с много усилия успява да я открие. Красивата продавачка се оказва 27-годишната майка на две деца Оладжумоке Орисагуна. Благодарение на неочакваната фотография едва свързващата двата края продавачка на хляб от далечна Нигерия, се превръща в много търсен и високо платен фотомодел.


Любопитното е, че точно по този сценарий преди известно време се разигра една история в град Нинбо, разположен в провинция Джъдзян, Китай. Населението му е около три милиона души, но Нинбо е важно пристанище на крайбрежието на Източнокитайско море.
А необикновеното събитие се случи в живота на дотогава почти неизвестния Чен Гу Джон. Но за много кратко време в съдбата на 34-годишния китаец настъпи невероятна промяна: той се превърна от бездомен клошар в секс-символ на родината си.


Чен, тогава на 34 години, загубил работата си, всичките си спестявания. Той се шляел по цял ден по улиците на Нинбо. Спял където намери, а за да оцелява просел милостиня и се ровел из кофите за боклук. Бил загубил всякаква надежда, че някога ще се измъкне от омагьосания кръг, в който влязъл…
Но един януарски ден Чен случайно попаднал в обектива на фотограф-любител, който снимал на улицата. Той пък качил снимката на местна фотоплатформа. И неочаквано изтощения, отдавна небръснал се и страшен, но живописно облечен и с походка на непукист образ, много се харесал на посетители на интернет. Веднага го кръстили “Най-сексуалния клошар”.


Скоро търсенията на името му в Гугъл надвишили 15 милиона. Фотографии, където одърпания клошар си съседствал с най-модерни дизайнерски облекла, станали известни на планетата.
Добри хора потърсили Чен и му предложили да го настанят в приют. А той гордо им отговорил, че в него “има твърде много хора”, за да  отиде и той там.


Местна телевизия заснела репортаж за Чен и го излъчила в ефир. Видял го по-малкия му брат и го познал. Така станало ясно, че през 1996 година Чен напуснал родното си село и заминал в Нинбо да печели пари. Оттогава неговото семейство – съпругата и двете му деца, нямали никакви известия от него. Те го мислели за умрял. А Чен не им се обаждал, защото се срамувал, че няма работа и никакви финансови средства.


От Чен се заинтересовали модни и рекламни агенции и му предложили работа. С него се заели професионални импресарио и агенти. Предложенията за различни ангажименти към него непрекъснато растяли. И скоро той се превърнал в богат и преуспяващ човек.
В Китай бе заснет филм за необикновената съдба на Чен, а главната роля играе самият той. Сценарият е написал негов братовчед. По-късно той  издаде и книга за живота на Чен.


Тази история за пореден път ни убеждава, че никога не трябва да се отчайваме и предаваме. Нейно величество съдбата до голяма степен е предопределила ролите, които предстои да изиграем на сцената на своя живот. А от нас зависи да бъдем подготвени и когато поредната възможност се появи, да се възползваме незабавно от нея.
За да бъдем победители.

За да бъдем щастливи.