Класика в музиката

Класика в музиката

Класическата музика е едно от върховите достижения на човечеството. Не случайно тя води името си от латинската дума classicus – образцов. Тази музика е многообразна по жанр – симфонии, сюити, сонати, етюди, фуги, фантазии и пр. Изпълнява се на различни инструменти – струнни, клавишни, духови, ударни… С нея завинаги са свързали имената си гениални композитори – Бах, Бетховен, Моцарт, Вивалди, Шопен, Чайковски…
Когато чуем за изпълнения на класическа музика най-често си представяме внушителни концертни зали и облечени в строги, официални костюми музиканти и слушатели. Това донякъде отдалечава немалко хора от посещение на концерти с тази музика.
Но и тук може да се постъпи нестандартно – както го прави Ванеса Мей. Майка и е китайка, а баща и е от тайландско-английски произход, което несъмненно е дало отражение и върху нейната личност. Тя е световно известна цигуларка, която смело смесва класически творби със съвременни ритми – джаз, техно и други. Ванеса знае и умее да шокира феновете на класическата музика. Тя бе една от първите дами, която започна да се появява в концертните зали облечена доста фриволно, според възприетите писани и неписани канони за тях. Нестандартният и дрес-код, заедно с различни драматургични ефекти, я направи различна от повечето други изпълнители. Така тя си осигури и много нови фенове.