Кога жената е най-привлекателна: 2 част

Кога жената е най-привлекателна: 2 част

10.
Най-добра памет за запомняне на лица имаме, когато сме на 32 години. След това тя започва да намалява, а това в известна степен затруднява общуването ни – вече знаете, че и имената на хората след 22 години си спомняме все по-трудно. Колкото повече се отдалечаваме от тези години, толкова повече ще ни е необходима допълнителна информация. Ако искаме, разбира се, да се ориентираме, кой е този, когото сме срещнали след време.
11.
Ние сме най-креативни, когато сме на 40 години. Това са установили британски изследователи, след като са проследили биографиите на нобелови лауерати – най-често на тази възраст те са правели своите велики открития. Но не страдайте, ако вече сте минали тази възраст, а все още страхотната идея не ви е посетила. В историята на нобеловите премии има и немалко хора, които са ги спечелили с постиженията си, направени много над 40-годишна възраст.


12.
Може би се вълнувате, че заплатата ви е малка? Ако сте под границата 39 – 48 години няма защо да се притеснявате – тепърва тя ще порастне. Изследване на списание “Форбс” сочи, че жените достигат най-високата през живота си заплата, когато са на 39 години. Що се отнася за мъжете, то те ще трябва да почакат още 9 години – най-голямата си заплата ще получат, когато са на 48 години.
13.
Онова, което най-много не ни достига в съвремения свят, е способността да разбираме другите, да уважаваме разликите в начина, по който те усещат нещата. В психологията това се нарича емпатия (от гръцки – означава “вчувстване”). Става дума за възприемане на субективните преживявания на хората, с които се срещаме или общуваме, за чувствителността, с която улавяме и техните неизказани, мълчаливи послания към нас. Емпатията е приемане на другата гледна точка, която подхранва толерантността спрямо различията. Е, проучванията сочат, че това изключително ценно човешко качество – да разбираш емоциите на другите, най-добре се проявява сред хората на възраст между 40 и 50 години.


14.
Няма обяснения защо това е така, но проучваниятна показват, че пика в развитието на нашите аритметични способности е, когато сме на 50 години.
15.
Вече знаете, че на 23 години сме невероятно радостни и щастливи. Любопитното е, че когато достигнем 69 години, ние отново изпитваме пълна удовлетвореност от живота си. При това, тя е много по-ярко изразена, отколкото при хората на възраст 55 години.
16.
Най-много думи има в речника ни, когато наближим 70-те си години. Вече сме натрупали солиден опит в общуването си, срещали сме с много и различни хора, събирали сме всевъзможна информация… И всичко това се отразява много благоприятно на запаса от думи, с който разполагаме.


17.
Най-доволни сме от външния си вид, когато сме на възраст между 70 и 80 години.
18.
В пълна хармония сме със себе, когато навършим 82 години.
19.
Социолози изследвали поведението на хора в различни конфликти. Разделили доброволците на възрастови групи. Предложили им да прочетат описание на конфликтна ситуация, а след това им задали въпроси, за да определят отношението им към прочетеното. Интересували ги способността на човека да гледа на проблема с очите на другите, промяната на мнението му, способността му да отчита различни обрати в събитията, да признава собствената си неувереност и да търси компромиси. Най-добри резултати по всички показатели са дали хората на над 60 годишна възраст. Изводът е, че мъдростта наистина идва с възрастта.


20.
И нещо любопитно: повечето важни решения, които водят със себе си до сериозни промени в живота, ние приемаме на възраст, в която има цифрата 9: 29, 39, 49, 59, 69… Тези решения могат да са правилни, но могат и да са неверни – има ли деветка в цифрата, ние ще ги вземем.
*******
Сега, след като се запознахте с тези изводи от различни изследвания, надявам се да сте се уверили в най-главното: всеки период от живота ни има своите преимущества. Както и в това, че възможностите ни за изява съвсем не се изчерпват с младежките ни години. Докато сме живи пред нас има поле за пълноценна реализация. И за срещи с много радостни, приятни емоции, които съдбата ни е подготвила.
Но само от нас зависи дали ще ги пропуснем или ще се възползваме от тях.