Кое ни носи повече щастие?

Кое ни носи повече щастие?

Установено е, че има пряка връзка между това, дали се чувстваме щастливи и колко дълго ще живеем. Хора, които са имали усещането, че са доволни от живота си, са живели най-малко с десетилетие повече в сравнение с останалите. Ако се чувстваме щастливи ние реално удължаваме живота си с много години. И обратното – ако сме депресирани, стресирани, вечно недоволни, то със сигурност ще съкратим престоя си в този прекрасен луд свят.
Ето защо въпроса, как да бъда щастлив, продължава да занимава милиони хора на планетата. И съответно се превръща в източник за забогатяване на всевъзможни специалисти – реални, но повечето поизмислени. В публичното пространство може да се срещнат всевъзможни “рецепти за щастие”, авторите на които най-вероятно никога не биха тръгнали сами да ги следват.

Алберт Айнщайн (1879-1955) е един от най-великите интелектуалци в историята на човечеството. Автор е на над 300 научни труда и заслужено е определян, като бащата на съвременната физика. Но точно този гений ни е дал и най-простичкия и затова верен съвет, как да бъдем щастливи.
През 1922 година Айнщайн пристига в Япония, където е поканен да изнесе лекционен курс.

https://2.bp.blogspot.com/-jRAcVxlN10s/WoMAzN8rMbI/AAAAAAAAGSs/e_qyeTNYeVE63oGSpOoDCA6U9aaFYMlsACLcBGAs/w945-h600-p-k-no-nu/Albert%2BEinstein%2B0.jpg

Отсяда в престижния хотел “Империал”. Там един ден момче-куриер му донася телеграма, която го осведомява, че е избран за нобелов лауерат. Развълнуваният и както винаги и разсеян Айнщайн, потърсил из джобовете си монети, за да благодари на момчето за добрата новина. Но след като не ги намерил, взел от бюрото лист с емблемата на хотел “Империал” и написал едно изречение на него. Подал го на момчето и му казал да го съхрани, защото след време той може да му донесе много пари. После драснал няколко думи и на друг лист, като му дал и него.

Минал близо век от тази случка. Наследници на някогашното момче, което донесло телеграмата на Айнщайн в хотел “Империал”, решили да продадат на търг двата съхранени листа. На 24 октомври 2017 година те бяха предложени на аукцион в Йерусалим – един от най-древните градове на нашата планета. Първата записка, известна като “Теорията на щастието на Айнщайн”, бе продадена за невероятните 1.56 милиона долара! От аукционната агенция Winner’s Auctions and Exhibition са очаквали, че за записката може да се получи между 5 и 8 хиляди долара. Търговете са започнали от 2000 долара, но много бързо минали границата от милион долара. Това е рекорд за документ, продаден на аукцион в Израел.
Но по същественото е това, което геният е написал на двата листа. Там е скрит отговора на сакралния въпрос, който е занимавал милиони хора в миналото, днес, ще ги вълнува и утре: как да бъдем щастливи? Съветът на Айнщайн е простичък, затова и верен. Ето какво е написал гения на листа с емблемата на хотел “Империал”, продаден за над милион и половина долара:

https://3.bp.blogspot.com/-laXIm95H9_E/WfD6WUaqcMI/AAAAAAAARXc/29sh4G3oj2woqZBaBP563C_G4x1OuC20gCLcBGAs/s1600/gettyimages-864985778-52a3110ab7e7d76a2877b3ade8b9c3fa64c4e527-s1600-c85.jpg

Спокойният и скромен живот донася повече щастие, отколкото стремежа към успех, съпровождан от постоянно безпокойство!
На вторият лист, продаден също на търга за 250000 долара, Айнщайн написал: Там, където има желание, ще се намери и начин!
Геният ни учи да не изпадаме в плен на меркантилното и да не превръщаме гоненето на пари в единствен смисъл на нашия уникален и неповторим живот. Да не вярваме на всевъзможните манипулатори, които искат да ни превърнат в роби на златния телец, за да се възползват от нашите ресурси за своя изгода.
За Айнщайн щастието в това да живееш сега и да цениш това, което се случва всеки ден около теб. Да приемаш света такъв, какъвто е и да не се тревожиш за неща, които не зависят от теб. Да помниш, че живота е много кратък и затова трябва да си благодарен на всяка сутрин, с която започва новия ти ден. Независимо дали тя ще е усмихната или намръщена.
И ще бъдеш щастлив.