Кое ни прави успешни и богати: част 1

Кое ни прави успешни и богати: част 1

 

 

Ние с вас не сме единствените, които отвреме-навреме си задаваме въпроса: абе, как така едни забогатяват, докато други цял живот се трудят, за да свързват едва двата края? Подобни мисли са вълнували, интересуват и ще продължават да съпровождат и в бъдеще целокупното човечество. Поне докато съществуват парите като разменно средство, с което може да си осигуряваме нещата, които са ни необходими. Или, които просто много искаме да ги имаме.
Може би ви е познато името Наполеон Хил (1883 – 1970). Той е юрист, писател, знаменит лектор. През първата световна война е експерт по пиар към кабинета на тогавашния президент на САЩ Удроу Уилсън. Бил е и съветник на президента Франклин Рузвелт в периода 1933-1936 г.
Човекът е написал и доста книги – само на нашия книжен пазар се предлагат, ако не ме лъже паметта, над 15 негови заглавия. Той е един от основателите на жанра “помогни си сам”(self-help book). Най-известната му творба е “Мисли и забогатявай” – до смъртта му през 1970 година, от нея са продадени над 30 милиона броя.


А всичко започва с една негова среща с Андрю Карнеги (1835-1919 г.). Знаменитият бизнесмен и филантроп му обяснява, че принципите на успеха са прости, затова е нужно те да бъдат определени, систематизирани и изложени на достъпен език. Карнеги не му разкрива тайните на успеха си, но му препоръчва да се срещне и да направи интервюта с 500 от най-успешните и богати американци. И така сам да създаде универсалната формула на човешкия успех.
Вдъхновеният Хил запретва ръкави и се захваща с несъмненно интересната тема – кое прави хората успешни и много богати. В продължение на около две десетилетия той се среща и разговаря с 500 души, постигнали мечтаната финансова независимост. Сред тях са милиардери като Андрю Карнеги, Хенри Форд, Томас Едисон, Александър Бел, Чарлз Шваб, Уилям Ригли, Джон Морган, Джон Рокфелер и др., както и трима американски президента.


Така се появява книгата “Мисли и забогатявай”, която скоро се превръща в световен бестселър и донася добри пари и на нейния автор. Познавачи твърдят, че следвайки съветите от тази книга, немалко хора са станали много богати. Дали това е точно така, не е много ясно. Но едно е сигурно – възгледите на Хил са променили живота на милиони хора през 20 век. В книгата си той ни предлага своята формула на успеха: определи целите, настрой се позитивно, намери си правилно обкръжение – хора, които искат да ти помогнат и от които има какво да научиш. За него човекът, който ясно вижда, какво иска и няма недостиг на увереност в своето призвание, непременно ще постигне успех.


Въпросът, който нас ни занимава е дали изводите, които прави Наполеон Хил през далечната 1937 година в “Мисли и забогатявай”, важат и днес. Продължават ли хората да правят страшно много пари, само защото следват определени правила в живота си, които на нас, простосмъртните, ни убягват от полезрението?
Наполеон Хил е установил: всеки милионер преминава през периоди на мечтания, надежди, желания и планове, преди да стане богат. Ние също мечтаем и планираме, но кой знае защо не ставаме богати. Ще ви припомня един от афоризмите от рубриката ми “Усмивки”:
– Казват, че ако човек иска нещо много силно, то ще се сбъдне. Аз, явно, не съм човек.


Но Хил не ни е излъгал – без мечти и планове не се получава. Проблемът е, че само те не стигат, за да ги реализираш.
Секретът на забогатяването е в комбинацията на дисциплина, настойчивост и вяра в себе си. Това твърдение на Хил е звучало твърде оптимистично, но и обнадеждаващо за своето време. Излизането на книгата е съвпаднало с дълбоката криза в САЩ в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, когато огромна част от американското население е било изпаднало в дълбока мизерия, пълно отчаяние и депресия.
Но всеки ли има шанс в наше време да стане милионер или милиардер, ако следва съветите на Хил? Резултати от любопитни проучвания по тази тема публикува наскоро третия по популярност всекидневник в САЩ – “Ню Йорк Таймс”. Те са осъществени от изследователската компания Wealth-X.

Изводите на нейните експерти не са много радващи за тези, които мечтаят от следващия понеделник да са вече собственици на яхти, ламборджини и резиденции. В света днес има около 2500 милиардера, което представлява само около 0.00003% от цялото човечество. Или на около 3 милиона души само един е милиардер.
Хил, обаче, не ни е излъгал с това, което е написал в книгата си: и тогава, и сега над половината от милиардерите сами са станали такива. И точно техният дял расте в наши дни: днес броят на милиардерите, които са наследили своето състояние, е намалял под една трета от общата им група. Преобладаващата част от супербогатите сами са се направили такива.


Развитието на новите информационни технологии доведе до нов поток от предприемачи. Сред тях е и Травис Каланик (роден на 6 август 1976 г.), който стана съучредител на пиринговата файлообменна компания RedSwoosh и мрежовата транспортна компания Uber. “Форбс” го поставя на 290 място в списъка си за 400-те най-богати американци – той си е спечелил 6 милиарда долара.


Подобен на него е Браян Чески, който е роден на 29 август 1981 г. Той създаде Airbnb – глобална платформа за отдаване под краткосрочен наем на жилища с минимално посредничество. Чрез нея може да си намерите жилище в над 65000 града в повече от 190 страни в света. За периода от основаването си през август 2008 година до днес, чрез сайта Airbnb жилище са си намерили над 150 милиона души. А Брайн вече притежава близо 4 милиарда долара.