Кое ни прави успешни и богати: част 2

Кое ни прави успешни и богати: част 2

Експерти на Wealth-X, която осъществи проучване на историята на милионери и милиардери, са убедени: много хора имат прекрасни идеи, но едно нещо е да имаш хрумвания, а съвсем друго е да ги реализираш в живота. Според изследователите, богатите са фокусирани на своята идея и нейното въплъщение. И те въобще не се страхуват от трудностите, пред които се изправят. Хил е показал в книгата си, колко препятствия и неуспехи е трябвало да преодоляват Томас Едисон и Хенри Форд преди да успеят да превърнат своите мечти и идеи в реалност.


Ако се погледне статистиката може да се направи извода, че образованието няма особено значение в процеса на забогатяването. Има много хора с далеч по-сериозно образование от това, което е притежавал Хенри Форд, но те са бедни. Защо? Вероятно защото нямат точен план за действие по осъществяване на своите идеи – Хил изтъква, че за да умножиш състоянието си е нужен план.
Но според проучванията на Wealth-X, вие ще имате повече шансове да станете милиардер, ако сте завършили Харвард. Това е най-разпространеният университет сред милиардерите и милионерите. Непосредствено след него е Станфорд.
Що се отнася до квалификацията, сред богатите има много инженери, срещат се и финансисти, даже и философи. Но неоспорим факт е, че около 30 на сто от милионерите нямат висше образование или са с незавършено висше образование. Марк Зукърбърг (роден на 14 май 1984 г.) създаде социалната мрежа Фейсбук, на която днес е главен изпълнителен директор и президент. Заема четвърто място в списъка на най-богатите американци със състояние от 55,5 милиарда долара.Но е учил  само две години в Харвард.


Бил Гeйтc също пpeкъcвa oбpaзoвaниeтo cи в Xapвapд пpeз 1975 г., зa дa ce зaнимaвa eдинcтвeнo c Місrоѕоft. Но това не му попречва да стане нaй-бoгaтият чoвeк на планетата.
Според експертите на Wealth-X, особено влияние в процеса на забогатяване оказват приоритетите и увлеченията на хората. И сега нещо, което ще разочарова доста от младите хора, немалко от които са забравили, как изглежда книгата: четенето е едно от най-разпространените увлечения на богатите хора. Бил Гейтс, Илън Мъск, инвеститора Уорън Бъфет и много други богаташи, са известни със своето фанатично пристрастие към четенето. Уилям Гейтс – бащата на Бил Гейтс казва пред журналисти:
– Наложи ни се да въведем правило у дома: никакви книги по време на хранене – толкова силно Бил бе увлечен в четенето!
Дали ще забогатеете или не много ще зависи и от това, което сте получили в семейството си. Подкрепата и позитивната мотивация, са помогнали да се формира целеустременост и увереност в бъдещите милионери и милиардери.

Ричард Брансън – милиардер и основател на корпорацията Virgin Group разказва, че неговите родители са го научили да си поставя достойни цели, да бъде перфекционист и да върви към реализацията им независимо от трудностите. Ричард за цял живот е запомнил фразата, която обичал да повтаря баща му:
– Ако си решил да направиш нещо, то направи го добре!
Много от милионерите и милиардерите са чели в младостта си книгата на Хил “Мисли и забогатявай”, както и други негови книги. Немалко от тях знаят и помнят някои от знаменитите му афоризми, като:

– Най-голямата беда за човечеството е, че всеки знае думата „невъзможно”… Успехът идва при този, който мисли в категориите за успех. Поражението следва този, който си позволява да мисли в категориите на поражението.

– Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин.

– Колкото по-дълго вървите към успеха, толкова по-близо е той. Прекалено много хора се отказват крачка преди победата. Запомнете: тази крачка ще я направи някой друг.

– Трябва да накарате съзнанието си да работи, да проумее, че печеленето на пари не бива да се оставя на късмета или на случайността. Хората, натрупали крупни състояния, дълго са се надявали, искали, желали и градили планове, преди към тях да потекат реки от пари.

– Човек не може да постигне стабилен успех в живота, докато не осъзнае истинската причина за грешките си.

– Въпрос за самоанализ: Ако през изтеклата година бях клиент на себе си, щях ли да остана доволен от свършената работа?

– Всеки, който се оплаква, че няма шанс, просто си гради алиби, за да прикрие нежеланието си да поеме отговорност и да използва въображението си.

И почти всички забогатяли хора, са напълно съгласни с главния извод, до който стига Наполеон Хил
– Милиардерите не се раждат – те сами се създават!