Кой да измие прозорците

Кой да измие прозорците

 

 

Сред нещата, с които свързваме технологичния напредък в наше време, несъмнено са и дроновете. Те вече масово се използват като куриери, доставчици на храна, за геологически и други изследвания и т.н.
Но се оказва, че с добро въображение могат да им бъдат намерени и други необичайни изяви. Като миене на прозорци например. Оказва се, че те могат да правят това 20 пъти по-бързо, отколкото го промишлените алпинисти.
Латвийски екип от фирмата Aerones представи наскоро точно такъв дрон. Той е в състояние да се труди по всяко време – през лятото и през зимата, при силен вятър, денем и нощем.

Дронът има 12 мотора, което му позволява да се издига на височина до 350 метра. Тежи 55 кг, широк е 3 метра. Управлява се дистанционно. А от срутване го предпазва специално въже, закрепено на покрива на високата сграда.
Според създателите на оригиналния дрон той тепърва ще получава и нови дарби – като ефективно гасене на пожари, търсене на заблудили се хора, садене на дървета. Скоро ще може да евакуира и хора от опасни зони.