Кой да погали ръката ви

Кой да погали ръката ви

Новата епоха спокойно можем да наречем “смартфонна” – милиони са тези, които не се разделят с мобилния си телефон, дори и по време на сън. За невероятната динамика на промените говори факта, че ако преди повече от десетилетие в света е имало над 200 милиона стационарни телефона, днес вече има поколения, които не са ги виждали и докосвали.
Но това не означава, че нищо ново не може да бъде предложено към смартфона. Ето още едно доказателство, че човешкото въображение е безгранично: MobiLimb. Това изобретение на френски учени от парижката висша школа по телекомуникации и Сорбоната, несъмнено ще зарадва немалко хора.MobiLimb наподобява на човешки пръст – прикрепва се към телефона и с негова помощ може да се вършат различни неща. Той е в състояние да набира текст на екрана му, но може да гали и ръката, която го държи.
Роботизираният манипулатор има вградени сензори, електроника, контрольор. Предлага се в различни варианти. Пръст, изработен от пластмаса и напомнящ ни на пипалата на робот. Кожен вариант – прилича на опашка. Имитиращ човешка кожа – създаден е от материал, който се ползва в киноиндустрията за фалшиви крайници.