Кой е до теб в дискотеката

Кой е до теб в дискотеката

По отношението ни към роботите ние, живите хора, общо взето се разделяме на три основни групи: едни, които смятат, че всичко около тях си е чиста фантастика, която никога няма да се реализира; други, за които роботите са твърде опасни и трети, които са в луд възторг от постиженията им.

А истината е някъде по средата, както винаги. Някои от надеждите ни по отношение на роботите най-вероятно ще се реализират не толкова бързо, колкото ни се иска. Вярно е също, че в много области те скоро ще направят милиони хора безработни.

Но не можем да отречем и невероятния напредък, който е постигнат в робототехниката като цяло. Това, което се случва в този непознат и загадъчен за много свят, е още едно потвърждение на правилото, че човешкото въображение е безгранично и невероятно продуктивно.


Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих (ETH) е един от най-добрите университети на нашия континент. Негови специалисти преди известно време създадоха четирикракия робот ANYmal. Той е предназначен за различни дейности – военни и цивилни. Така може да работи в места с повишена опасност – на нефтени и газодобивни платформи, шахти, промишлени предприятия и др.

Роботът тежи 30 кг и може да носи допълнителен товар до 10 кг. Движи се със скоростта на бързо ходещ човек. Акумулаторите му издържат до четири часа след като бъдат заредени.

Но неговите майстори далеч не се ограничават с тези му функции – те продължават да работят върху  ANYmal  и да го усъвършенстват. В края на миналата година робота се научи да ползва асансьор без помощта на човек.

А отскоро ANYmal  може да бъде гост на най-добри общества – той вече може да танцува! При това в различни стилове – под класическа или съвременна музика. За робот на четири крака това си е направо невероятно постижение!
ANYmal  има микрофон, с който възприема звуците от околното пространство.

Неговият изкуствен интелект анализира ритъма на музиката и подбира съответстващи на нея танцови движения. Траекторията им се изчислява така, че да няма забавяния между музиката и танца.


ANYmal  ни демонстрира своите танцови умения под познати мелодии: “Halo” на Beyonce, “Get Lucky” на Daft Punk, Can’t Hold Us от Macklemore & Ryan Lewis, “One Kylie” на Names Ace, “I’m The One” от DJ Khaled, “Johnny Dapp” на Lorenz Buffel.

Излиза, че са прави онези, за които темпото в развитието на роботите си е направо фантастично! И е добре да следим за промените в техния свят, ако искаме да сме в крак с новостите на шестващата на планетата ни четвърта индустриална революция.
Но и за още нещо: за да не получим шок, когато узнаем, че танцуващия до нас образ в дискотеката си е един истински робот…