Кой е най-опасния продукт в хладилника ни

Кой е най-опасния продукт в хладилника ни

Имам познати, които не могат да си представят трапеза, ако то отсъства от нея. Приготвят го по различни начини – посредством печене, задушаване, пържене, на скара… Предлагат го във вид на сочни пържоли или апетитни гювечи, като попска яхния или кебап, със зеленчуци и топено сирене или шишчета – вариантите са безброй. Ограничава ги единствено въображението на този, който го приготвя. Но несъмненно става вкусно, ароматно и отлично си пасва на добри напитки.

Има само един единствен недостатък: работи за преждевременното ни заминаване от този прекрасен луд свят. За месото става дума.
Дали едно момиче е застрашено в бъдеще от рак на гърдата зависи и от това, дали консумира червено месо – то рязко увеличава риска от тази болест. Това установиха изследователи от Калифорнийския университет, след като анализираха данни за 45204 жени.

Учени от Сингапур пък изследваха над 63000 души и стигнаха до извода, че червеното месо осезаемо повишава риска от възникване на проблеми с бъбреците. Възможно е то да провокира развитие на рак, както и да ускорява процеса на остаряване.
А според изследователи от престижния Харвардски университет, ако хората бяха вегетарианци, то числото на умрелите преждевременно незабавно щеше да намалее най-малко с една трета.

Според тях положителното влияние на растителната храна е силно недооценявано. Ако хората ограничат осезаемо консумацията на червено месо, то те ще съхраняват здравето си.
Професор Дейвид Дженкинс от Школата за медицински изследвания на Университета Торонто е изтъкнат учен в областта на храненето.

С името му е свързано и понятието гликемичен индекс. То се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни. Според него за хората е много по-добра т.н. “маймунска диета” – тази, която спазват обикновените горили. Те употребяват за ядене стъбла, листа, плодове за разлика от “пещерните” хора, които са яли и месо.

Неговият екип предложи на доброволци менюто на горилите – всеки ден на масата им да доминират зеленчукови и плодови храни. Само за две седмици равнището на холестерола в изследваните лица спаднал с 35 на сто. А това незабавно намалило и риска от сърдечносъдови заболявания. Според изследователите нищо не може да окаже по-добро въздействие при лечението на такива заболявания като диабет или хроничен ревматоиден артрит, както безмесна диета с ниско съдържание на мазнини.

И д-р Уолтър Уилет – професор по епидемиология и хранене в Харвардското медицинско училище е на мнение, че ако хората се откажат от месото, то ранните умирания ще намалеят с повече от една трета. За него най-опасния продукт в хладилника ни е точно то. Здравословното хранене е основано най-вече на растителна диета – ако човек следва това правило, то той ще снижи многократно риска практически от всичко, което заплашва организма му.

Намаляването на употребата на месо би могло да спаси живота на стотици хиляди хора всяка година.
Високата консумация на червено месо ограничава нашата жизнеспособност, реално ни заплашва със сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на стомаха) и така повишава риска от ранна смърт.
Точно обратен е ефекта на яденето на плодове и зеленчуци.

Но проучвания сред 74645 души сочат, че ако просто увеличим тяхното похапване, но при това продължим редовно да се храним и с червено месо, то реално няма да има особена полза. Независимо от количеството употребявана растителна храна, риска от заболеваемост и преждевременна смъртност ще продължи да съществува при хората, които много ядат червено месо.

Но вероятността от ранна смърт намалява с до една пета, само ако заменим порцията месо с шепа орехи.
Сега да не останете с впечатлението, че следва да се откажем напълно и категорично от вкусните мръвки – просто и тук трябва да следваме най-великото правило, което Боговете са ни оставили, преди да отлетят от нашата планета: чувството за мярка.


Дали ще вземем предвид съветите на специалистите по отношение похапването на месо си е наш личен избор. Но е добре да запомним, че от това, което ще поставяме в чинията си в най-голяма степен ще се определя и колко дълго ще се намираме в този свят.
Ако, разбира се, това има някакво значение за нас.