Кой ще напише домашното ви?

Кой ще напише домашното ви?

http://3rim.info/uploads/posts/kitay/1365095570_kitay.jpg

За много от нас роботите са нещо, което ще се появи в едно много далечно бъдеще. Но хората, които мислят така не само, че не са прави, но определено не могат да се възползват и от новите възможности, които механизмите ни предоставят.
За разлика от тях една китайска тинейджърка определено следи тенденциите в развитието на най-новите технологии. Момичето, което е на 15 години, живее в провинция Хъйлундзян. В буквален превод името означава „реката на черния дракон“ – така в Китай наричат река Амур. Тя е ученичка, а китайското училище не е като българското – там изискванията са много високи, а и контрола също. Освен всичко друго учениците в Китай трябва да пишат много – там са наясно, колко полезно е писането за развитието на човешкото мислене.

One of the robots capable of writing school homework, in a choice of fonts or even the user’s own handwriting. Photo: Thepaper.cn


Но героинята на тази история, се оказала не само информирана, но и прагматична натура. Тя попаднала в интернет на т.н. “копиращ робот”, който е в състояние да преписва текст, идеално подражавайки на почерка на своя стопанин. Струвал 120 долара – толкова, колкото и подарили за нова година нейните родители.

Тинейджърката веднага си поръчала онлайн едно подобно устройство и му възложила то да пише домашните и работи. Тя обучила робота да имитира нейния почерк и го програмирала да възпроизвежда необходимите и йероглифи. И вместо цяла седмица, която преди отивала за писане на домашните, робота се справял за ден със задачата.
Като знаела, колко взискателна е майка и, тинейджърката се постарала да скрие от нея своя помощник. Но майка и била изумена от скоростта, с която дъщеря и започнала да пише домашните си работи. Тя решила за всеки случай да хвърли един по-внимателен поглед на стаята на момичето.

Китайская школьница завела робота, который делал за нее домашние задания

И така заварила робота да прави бързо и старателно това, което трябвало да свърши дъщеря и. Вбесената Чжан – така се казвала майката, незебавно строшила робота. А после разказала в социалната мрежа Weibo за хрумването на нейната дъщеря.
Китайски медии порицаха постъпката на момичето, но много нейни сънародници изразиха възторга си от хрумването и в социалните мрежи.
А продажбите на подобни устройства стигнаха до небесата…