Кой ще напише това, което утре ще четем

Кой ще напише това, което утре ще четем

 

Една от темите, интереса към която тепърва ще нараства, е свързана с изкуствения интелект, роботизацията и какво ще се случва с работните ни места утре. Мненията не само на нас, обикновените хора, но и на специалисти в тази област, са доста полязирани. За едни идването на роботите означава безработица и лишения за милиони хора. За други – това е начина, по който ще получим свободата си от заробващ ни труд и ще се радваме на живота си.
Вече я ясно, че това е процес, който се развива с темпо, за което не си даваме сметка. И то във всяка област от човешката дейност.


В края на миналата година аз публикувах на сайта размишления за роботизирането на журналистиката. Няколко седмици, след като той се появи стана известно, че китайския робот-журналист Сяо Нан е написал първия си материал за вестник Southern Metropolis Daily. Той излиза в град Гуанчжоу – столица на провинция Гуандун, с население над 10 милиона души (третия по големина град в Китай – пред него са само Шанхай и Пекин). Любопитното е, че своята работа робота е свършил точно за 1 секунда!


Първият материал на Сяо Нан се състои от 300 йероглифа. За секунда робота е съумял да намери и проанализира информация, както и да напише текст за увеличаването на пътуванията в предверието на китайската Нова година.
Създател на робота-журналист е професора от Пекинския университет Ван Сяоцзян. Според него той е способен да пише не само кратки бележки, но и големи материали. При това роботът е в състояние да анализира много повече данни, отколкото живия човек.
Тези дни стана ясно, че Националната агенция за новини на Великобритания и Ирландия (Press Association) и медиа стартъпа Urbs Media, са получили 807000 долара по програмата Google Digital News Initiative. За тези пари трябва да бъде създаден робот за написване на материали без участието на журналисти.


Припомням, че фонда на Googlе Digital News Initiative (DNI) разпределя общо 24 милиона евро по проекти за стимулиране иновациите в медийната среда в Европа. А това е една от най-крупните суми, които са предоставяни досега от фонда DNI.
Проектът се нарича RaDaR (Reporters, Data and Robots – репортери, данни и роботи). Той трябва да заработи още през следващата година. Идеята е да се използва изкуствен интелект за автоматично писане на материали. Очаква се робота да е в състояние да създава около 1000 местни новини всеки ден. Става дума за огромно количество информация! Решаването на подобна задача сега определено е доста трудно, ако не и невъзможно и за голяма група журналисти. За да ги сътвори робота ще използва открити данни, които има в интернет.


В момента по проекта работят пет човека, които с помощта на открити официални източници се опитват да автоматизират процеса на написване на материали по различни теми. Сега те търсят информация, подготвят модели за изкуствения интелект и за коригиране на текстове, които да предлага системата.
Водещите редактори ще определят по какви теми да пише робота – престъпност, здраве, работа и пр. Останалото – самото написване, автоматичното генериране на графика, видео и снимки, подходящи за материалите, ще е дело на роботите.


Проектът не случайно е ориентиран към местните медии – наблюденията сочат, че интереса точно към локалните новини нараства. RADAR ще създава съдържание с локални истории и така ще улеснява осезаемо работата на регионални медии и сайтове. Това неизбежно ще доведе до съкращение на немалка част от сега заетите в тях журналисти и ще спести доста пари, които се дават за работни заплати. Но автоматизирането на журналистическата дейност ще позволи хората да получават повече и най-вече незабавно информация за събитията и нещата, които ги интересуват.


Различни роботи и сега се трудят за медии, като New York Times, Washington Post, CNN, NBC, Яндекс… Те обработват огромно количество информационни източници и предлагат на публиката достъпен за нея текст. Резултататите от различни социологически проучвания например, хората все по-често узнават незабавно, след като бъдат обявени, благодарение на роботи.
Алгоритмите пишат несравнимо по-бързо и недопускат шаблони, което правят често хората в този занаят. Много скоро те ще са в състояние да редактират и да пишат текстове в желания стил и жанр, да изготвят обзори, да преценяват достоверността на източници, да улавят тенденции и пр. Роботите са обективни, точни, акуратни, безпристрастни. А различията в текстовете на човека и робота стават все по-незначителни.


Едно е сигурно: в утрешния ден няма да има поле за професионално осъществяване на хора, които са безразлични и безотговорни към това, което се случва. Хора, които не проявяват интерес към развитието си.
А всички останали няма за какво да се притесняват – търсенето на нестандартни, компетентни и най-вече вдъхновени и отговорни личности, тепърва само ще нараства.