Кой ще ни помага утре

Кой ще ни помага утре

 

 

 

Доскоро познавахме роботите като бавни, неловки и много тромави, макар и умни машини. Но учените не спират да ги усъвършенстват. Така се появяват роботи-андроиди например, които все повече приличат на нас. Последните модели вече са в състояние да правят и достатъчно сложни физически упражнения, които доскоро бе трудно дори да си представим.
В Токийския университет през последните пет години екипа на Масаюки Инаба се занимава с разработката на човекоподобни роботи.

И в края на миналата година бяха показани последните им постижения – Kenshiro и Kengoro. Те са хуманоиди – роботи, които много приличат на нас, живите хора.
И точно както нашия организъм е една невероятно сложна система, така и Kenshiro и Kengoro се състоят от множество компоненти, контролирани от най-съвременни компютри. Направени са от метал, пластмаса, гъвкави съединения. Скелетът им е напечатан на 3D-принтер и наподобява нашия. А този на Kеngoro е изработен от порести детайли, което му позволява да се поти за охлаждане на устройствата вътре в него.

И на двата модела роботи частите им напълно съответстват на частите на нашия скелет. Съхранени са и размерите: ръста на Kenshiro е 160 сантиметра, а на Kengoro — 167 сантиметра. Сравнително точно са възпроизведени също мускулите и ставите. Така ставите на нашето тяло (изключение са главата и пръстите) имат 419 степени на свобода. Kenshiro има 64, а Кengoro — 114.

Благодарение на имитацията на гръбначен стълб, ръце, крака, таз, гърди, те се доближават до човека не само по физически възможности. но и анатомично. Това им позволява и да имитират движенията на истински хора. Това важи особено за Кengoro, който е в състояние да се занимава и с нелесни физически упражнения.

Компанията Boston Dynamics, която отскоро е собственост на японския гигант в областта на свръхтехнологиите SoftBank, също представи робот, който прави физически упражнения. Нейният Atlas прескача препятствия и прави салто.

А робота-спасител E2-DR на известната компания Honda е в състояние да се катери по стръмнини и стълби, да преодолява препятствия, неравни повърхности – като развалини на сгради при земетресения например. Няма да го затруднят и тесни пространства – той спокойно ще се промъкне и в тях. Следва да имаме предвид, че да научиш робот да се катери по стълба е невероятно трудна задача. Японските изобретатели явно са съумяли да я разрешат.


E2-DR се труди при температури от -10 до +40 градуса, защото има специална система за охлаждане. Въобще се не плаши от водата – може да работи и под проливен дъжд. Скоростта му на движение, когато е на два крака изправен, е като при бързо ходещ човек – около 4 км/час. Когато използва и четирите си крайници за ходене скоростта му на движение пада на половината. E2-DR е висок 168 сантиметра, снабден е с няколко камери, с въртящи се гърди.

Това му помага да изследва много внимателно местността за опасни предмети. Снабден е с изкуствен интелект, който му позволява да взема самостоятелно решения, без да очаква команди от човека.
Прототипът, който ще видите на видеото е в процес на доизпипване. Несъмненно след усъвършенстването му той ще е безценен помощник за спасяването на хора, попаднали в беда.

Хуманоидните роботи (андроиди) имат големи перспективи. Те ще са полезни в най-различни области на живота ни – от тестиране на безпилотни автомобили и лечебни упражнения до обучение на бъдещи лекари. При това изследователи от различни екипи и организации продължават да разработват твърде интересни проекти.
И несъмненно в недалечно бъдеще ще станем свидетели на изумителни постижения на нашия утрешен приятел – андроида.