Колко дълго ще живеем ще подскаже походката ни

Колко дълго ще живеем ще подскаже походката ни

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=320x1024:format=jpg/path/s67e50065ae1c7d9f/image/ib2854f095daf9b18/version/1455462922/image.jpg

Преди петнадесетина години, когато все още гледах отвреме-навреме телевизия, случайно попаднах на любопитен репортаж. Той бе посветен на много богат човек, собственик на могъща корпорация и проследяваше един негов обикновен, работен ден. Детайли не помня, но в паметта ми трайно е останал един епизод от този филм. Милиардерът имаше гараж, препълнен с най-луксозни марки автомобили последен модел, разполагаше с два лични самолета, яхти и пр. Но той излезе в делничния ден от дома си по дънки, тениска и маратонки. И така спортно екипиран пешком се отправи към офиса си, разположен на около 20 км от апартамента му.

На дискретно разстояние зад него се движеха телохранителите му. На половината път ги настигна кола, от която излязаха други яки младежи, също с издути подмишници (вероятно от кобури с пистолети) и замениха колегите си.
Разликата във възрастта между боса и охраната му бе поне две десетилетия. Но си личеше, че младоците изнемогват от наложеното от него темпо на ходене. А той след като пристигна в щаб-квартирата на компанията взе душ, преоблече се в строг костюм и с невероятно свеж вид влезе в залата за заседания. Където по-голямата част от присъстващите се опитваше да се събуди с кафета и енергийни напитки…


Сетих се за този епизод, когато попаднах на две интересни проучвания. Целта, която са си поставили с тях изследователите е да открият, какво би могло да намали риска от преждевременна смърт на човека в наше време. Факт е, че всяка година над 17,5 милиона души в света умират преждевременно само от сърдечносъдови заболявания. А прогнозите са до края на следващото десетилетие броя им да надхвърли 23 милиона души. Като добавим и други незаразни болести – диабет, белодробни болести и някои видове рак, близо 40 милиона души си отиват от този свят всяка година, преди да им е дошло времето. Около половината от тях са на възраст под 70 години. Милиони са тези, които умират на по 30, 40, 50 години. Така, че проблемът съвсем не е маловажен и си струва човек да се позамисли над него.


Точно преди година станаха известни резултатите от проучване, осъществено в университета на Лестър (Англия). Тамошни учени откриха, че бавното ходене може да е верен индикатор за сериозни проблеми със сърдечносъдовата система на човека и да е съпроводено с твърде висок риск от преждевременната му смърт. Може да се доверим на този извод – в проучването са участвали 420000 души на възраст от 39 до 74 г. От тях 230000 са жени, а 190000 – мъже. Всеки от тях е заявявал с какво темпо обикновено се движи – бавно, умерено или бързо. Правени са им били и тестове, за да се определи общата физическа подготовка. Взети са били предвид фактори като етническа принадлежност, местоживеене, работа, вредни навици, вземат ли лекарства и какви и пр.

И така било установено, че хората, които са ходили бавно, са имали около 2,4 пъти по-висок риск да умрат, отколкото любителите на бързото ходене.
А наскоро бяха популяризирани резултати от друго проучване на същата тема – влияе ли темпа на ходене върху продължителността на живота на човека. То е осъществено от учени от авторитетни университети в Сидни (Австралия), Кембридж (Англия), Единбург (Шотландия), Лимерик и Ълстер (Ирландия). Много внимателно са прегледани резултатите и от други 11 изследвания, осъществени сред населението на Англия и Шотландия за периода от 1995 до 2008 г. Общо са анализирани данни за над 50000 души. Взети са били предвид и такива фактори, като общия обем и интензивност на физическата активност, възрастта, пола и индекса на телесна маса на наблюдаваните лица.


И така е установено, че риска от преждевременна смърт от всякакви причини намалява с една четвърт при бързо движещите се в сравнение с бавно ходещите. При вървящите бързо хора над 60 години (с не по-малко от 5-7 км/час) риска да умрат от сърдечносъдови причини е с 53 на сто по-малък от тези, които се движат бавно!
Излиза, че няма да е зле да се замислим и за темпото, с което ходим. По-високата скорост ще укрепва сърцето ни, ще ни пази от диабет и затлъстяване, ще ни гарантира нормално кръвно и здрави съдове. Ще съхранява мозъка ни работоспособен и ще ни дарява добро настроение.
За бъдем здрави и да живеем със сигурност много по-дълго от тези, на които им дреме с каква скорост се придвижват.